Ekonomi

EYT'de erteleme kararı! Ödeme tarihleri güncellendi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Meclis’ten geçmesini bekleyenler için yeni gelişme. Yaş nedeniyle emekli olamayan milyonlarca EYT’liyi ilgilendiren karar alındı. Yayımlanan genelgeyle depremzedelere bir dizi kolaylık sağlanırken, EYT’de yeni tarih detayı dikkatlerden kaçmadı.Yayımlanan genelgeyle depremzedelere bir dizi kolaylık sağlanırken, EYT’de yeni tarih detayı dikkat topladı

Milyonlarca EYT’li başta olmak üzere depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar için SGK’dan yeni kararlar çıktı. Yayımlanan genelgeyle depremzedelere bir dizi kolaylık sağlanırken, EYT’de yeni tarih detayı dikkat topladı. EYT’lilere 31 Ağustos 2023 tarihine kadar süre verilmiş oldu.

Sosyal güvenlik yardımları ve destekleri için alınan karara göre; depremde yakınlarını kaybedenlere cenaze ödeneği sağlanacak. 2 bin 54 lira cenaze yardımının yanı sıra dul ya da yetim aylığı bağlanacak, ölüm toptan ödemeleri yapılacak.

MADDİ DESTEK SAĞLANACAK
Sigortalı kişinin eşi, eşi yoksa çocukları, çocukları da yoksa anne babasına ya da kardeşlerine verilecek cenaze ödeneğinde, başvuru durumunda 1 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere ölüm aylığı bağlanacak.

Cenaze ödeneği, dul-yetim aylığı başvuruları e-Devlet kapısından yapılabilecek. Vefat eden kişi SSK'lı veya Bağ-Kur'lu ise iş kazası kapsamına giriyorsa prim gün sayısına bakılmadan ödeme desteği verilecek.

İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri, malullük ve vazife malullüğü, yaşlılık aylığı alanlar, uzun vadeli sigorta kollarını kapsayan en az 360 prim günü olanların yakınlarına cenaze yardımı sağlanacak.

Ölüm aylığı normal, malulen emekli ya da iş kazası, meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alan, SSK'lı ve sigorta başlangıç tarihinden itibaren en az 5 yıl geçmiş, uzun vadeli sigorta kapsamında en az 900 prim günü olanlardan herhangi biri kapsamındakilerin geride kalan hak sahiplerine 1 Mart’tan geçerli olmak üzere aylık bağlanacak. Bağ-Kur ve 4C'liler için en az 1800 prim gününe bakılacak.

Sigortalılık süresi ve prim gün sayısı dul yetim aylığına yeterli olmayan hak sahipleri, hayatını kaybeden kişi adına ödenen primleri toplu olarak SGK’dan geri alabilecek. Toptan ödeme talep dilekçesini e-Devlet’ten doldurmak mümkün olabilecek. Gelir/aylık/ödenek talep belgesi doldurarak SGK kurumlarına da başvuru yapılabilecek.

SGK, 10 ilde faaliyet gösteren işyeri ve bu illerde ikamet eden sigortalılar için 6 aylık prim borçlarını gecikme cezası uygulanmadan 31 Ağustos'a kadar uzattı.

EYT BORÇLARI ERTELENDİ
Depremin etkilediği 10 ilde yaşayan, EYT kapsamında doğum borçlanması, askerlik borçlanması ve Bağ-Kur ihya işlemleri yapanların borçlarında ertelemeye gidildi. A Haber’in haberine göre, 31 Temmuz tarihine kadar yapılandırılan ya da taksitlendirilen ihya edilenler de dâhil tüm prim borçlarının ödemesi için son tarih 31 Ağustos 2023 olarak belirlendi. Bu ödemelerden herhangi bir gecikme cezası alınması söz konusu olmayacak.