Kent Haberleri

EYT'de ilk maaşlar ne zaman yatacak?

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların sorunu uzun zaman sonra dün çözüldü. Şimdi vatandaşlar maaşlarının hesaplarına ilk olarak ne zaman yatacağı tarihi merak etmeye başladı. Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar gelen bu haberle birlikte rahatladı

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar dün genel kuruldan geçen yasa ile birlikte rahat bir nefes aldı. Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar gelen bu haberle birlikte rahatladı. Şimdiye ise geriye emekli maaşlarının ne zaman hesaplara yatacağı hakkındaki tarih kaldı. İşte emekli maaşlarıyla ilgili vatandaşlar tarafından merakla beklenen tarih hakkındaki üm detaylar... 

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 11 ili derinden etkileyen depremin ardından yaralar sarılmaya devam ediyor. Deprem nedeniyle çalışmalarına 21 gün ara veren meclis yeniden açıldı. Meclisin ilk konusu ise EYT oldu. Emeklilikte yaşa takılma süreci için sunulan yeni karar genel kurulda kabul edildi. Gözler EYT’nin ilk maaşını yatacağı tarihe çevrildi. Uzman isimler konu hakkında detaylı bir şekilde yorumlarını iletti.

Uzun süredir çalışan milyonlarca kişinin beklediği EYT konusu çözüme bağlandı. Teklif TBMM genel kurulunda kabul edildi ve sonunda yasalaştı. Öğretim görevlisi Tarkan Zengin sürece yönelik fikirlerini paylaştı. İlk maaşını yatacağı tarihe yönelik Nisan ayına dikkat çekti.

EYT'DE İLK MAAŞLAR NE ZAMAN HESAPLARDA OLACAK?

“Emeklilerin ilk aylıkları müracaat edildikten sonraki ilk ay başında hesaba yatıyor” diyen Zengin bugün itibarıyla düşünüldüğünde 28 Şubat tarihinde karar çıktı. Resmi Gazetede yayınlanması Mart ayını buluyor, dedi.

“Mart ayında başvurular başladığında Nisan ayında ilk ödemeler alınacaktır” diyerek ekledi. Vatandaşlar bu süreçte herhangi bir hak kaybı yaşamayacak, diyen Zengin yapılan hesaplamaya göre Nisan ayında vatandaşlar hem emekli maaşını hem de müracaat ettikleri tarih ile emekli alacağı güne kadar olan tüm farkı hesabında bulabilecek.

SSK ve Bağ-kur emeklileri için alacakları ilk ödeme tarihleri de netleşiyor. İşçilerin her biri tahsis numarasına göre maaş alıyor. SSK’lılar ayın 17’si ve 26’sı arasındayken; Bağkurlular ayın 25’i ve 28’i arasında alabiliyor.

“EYT kapsamında emekli olacak bir kişinin ayın tam da 25’inde emekli olduğu düşünülürse bir sonraki ayın 25’inde emekli maaşını almış olacak. Bu demek oluyor ki Nisan 25 ile ilk emekli maaşı hesapta olacak. Arada oluşan fark ise en fazla 5 gün sonra hesaba yatacak. Hiçbir şekilde vatandaşların bu konuda hak kaybı olmayacaktır” diyerek konuşmasını tamamladı.