Ekonomi

EYT'de kritik konu! Herkes meraktaydı! Uzman isim açıkladı:  "Eğer böyle bir yazı alırlarsa..." 

EYT düzenlemesinin kısa bir süre içerisinde Meclis'e gelmesi beklenirken vatandaşlar da akıllarındaki bazı sorulara cevap arıyor.TÜKONFED Sosyal Güvenlik Komitesi Başkanı Ali Duman, EYT ile ilgili soruları yanıtladı

EYT'li maaşı ile ilgili araştırmalar devam ederken borçlanmalar konusuna dair yapılan açıklamalar da dikkatle bekleniyor. TÜKONFED Sosyal Güvenlik Komitesi Başkanı Ali Duman, EYT ile ilgili soruları yanıtladı. İşe giriş tarihi nasıl öne çekilir, borçlanmalar neye göre yapılır konularını açıklayan Duman, herkesin merak ettiği o sorunun cevabını da verdi.

EYT ile ilgili vatandaşların merak ettiği pek çok soru var.  "En düşük EYT'li maaşı kaç lira?", "EYT'li olup çalışanın maaşı artar mı?", "EYT'linin maaşı nasıl hesaplanacak?" gibi soruların cevapları merak ediliyor. Diğer yandan EYT’lilerle ilgili düzenlemenin bu ay içerisinde Meclis’e geleceği tahmin ediliyor.. Habertürk TV ekranlarında Meltem Acet’in konuğu olan TÜKONFED Sosyal Güvenlik Komitesi Başkanı Ali Duman, EYT ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayara, önemli açıklamalar yaptı. EYT’li olabilmek için işe giriş tarihi oldukça önemli. Gelen soruların çoğu da bu yönde. İşe giriş tarihi, askerlik borçlanmasıyla, doğum borçlanmasıyla, hamilelik borçlanmasıyla öne çekilebilir mi? EYT’li olabilir mi vatandaşlar? Bu konular en çok merak edilenlerin başında geliyor. İşte Duman'ın EYT ile ilgili cevap verdiği sorular...

İŞE GİRİŞ TARİHİ NASIL ÖNE ÇEKİLEBİLİR?

Ali Duman, “Bizim sosyal güvenlik kanunumuzda çok açık bir ifade yer alıyor. Kanun diyor ki; borçlanılan süre sigorta girişinden önceki bir süreye ait ise o zaman borçlanılan süre kadar sigorta girişi geriye çekilir. Açıkçası şu, diyelim ki 2000 senesinde ilk kez sigortaya başlamış birisi… 93-95 yıllarında askerlik yapmışsa ya da yurt dışında çalışmışsa ya da avukat stajları var, doktorların fahri asistanlıkta geçen süreleri var, yüksek öğrenim yapanların doktora süreleri var… Bu süreler sigorta girişinden önceyse sigorta girişi borçlanılan süre kadar geriye çeker der hala günümüzdeki mevcut kanun.  Şu an yürürlükte olan kanun bu. Bu kanuna göre, sigorta öncesinde olan borçlanmaya haiz süreler, borçlanılan süre kadar sigorta girişini geriye çeker ve emekli haklarından insanların yararlandırılır” diye konuştu.

BORÇLANMALAR NEYE GÖRE YAPILIR?

Duman açıklamasında “Bizim kanunumuza göre borçlanmalar 4 şey için olabilir. Bir tanesi eksik günü tamamlamaktır. Yani diyelim 5000 gün gerekli fakat 4500 gün var. Aradaki 500 gün borçlanmayla tamamlanabilir. İkincisi, zorunlu hizmet süresini tamamlamaktır. Yani biraz önceki meselede olduğu gibi, borçlanılacak süre sigorta girişinden önceyse sigorta girişi geriye taşınarak zorunlu hizmet süresi 25 yıla ya da kadınlara 20 yıla yükseltilmeye uğraşılır. Üçüncüsü; şimdi EYT geleceği için bir yaş konuşmuyoruz tabii ama EYT kapsamının dışında kalanlar için diyelim ki 99’dan sonra sigortaya girenler için de yaş haddini öne çekmek için borçlanma olabilir. Dördüncüsü de daha iyi bir aylık alabilmek için, gün sayısını ve kazancı arttırmak için. Biliyorsunuz borçlanmalar asgari ücretin 1 katıyla 7,5 katı arasında vatandaşımız tercih edebiliyor, seçebiliyor. Yüksekten borçlanma yaparak emekli maaşına katkı olmasını sağlar. Eğer ki bir kanun değişikliği olmaz ise şu an yürürlükte olan kanun bu şekilde” ifadelerini kullandı.

“EĞER BÖYLE BİR YAZI ALIRLARSA…”

Konuşmasının devamında Duman, “Şimdi herkesin merak ettiği konu şu; ‘Bugün sigortadan önceki süreleri yurt dışı borçlanması yaparsam yada sigortadan önceki süreleri askerlik borçlanması yaparsam... Ben sigorta girişimi geriye almış olurum ama yeni bir kanun değişikliği olursa ne olur?’ Yani EYT’nin içerisinde hiç istemediğimiz bir şey çıkarsa, borçlanmalar hariç derse ne olur? Ben o zaman şöyle bir tavsiyede bulunabilirim herkese… Borçlanmayı yapmış ve ödemiş olanlar bugünkü yasa itibarıyla sigortaya müracaat edip desinler ki ‘Benim sigorta girişim normalde bu, ama şu kadar süre borçlandım, şu anki ilgili emeklilik yasalarına göre benim ilk sigorta girişim hangi tarih kabul edilecek?’ Eğer böyle bir yazı alırlarsa yarın EYT kapsamı içerisinde kanun borçlanmaları dışarda tutulsa dahi kanunen hakkını aramaya elinde bir belge olmuş olur. Çünkü günümüz koşullarında borçlanmalar emeklilikte sigorta girişini geriye çekmek için açık açık maddeyle yani 5510 sayılı kanunun 41. maddesinde açık açık belirtilmiştir. Sadece devlet memurları istisnadır. Türkiye’deki emeklilik sisteminde devlet memurlarını da kapsayacak bir düzenlemeye ihtiyaç duyumaktadır” dedi.

Emekli promosyonları alev alev! Kuveyt Türk de devreye girdi! Emekliye 6 bin TL...

Emekli promosyonunda Garanti Bankası'ndan yeni haber! Kapıdan giren 6 bin TL'yi kapacak!

Denizbank'tan emeklilere 5 bin TL'ye varan yeni promosyon müjdesi!

Vergi Kanunu’nda flaş değişiklik! 1,4 milyon kişiyi etkiliyor!

Memur ve emeklinin maaş zammı ne kadar olacak? Hesaplamalar yapıldı! 10 bin lirayı geçecek mi?