Ekonomi

EYT'de kritik sorunun yanıtı! Primi eksik olanlar ne yapacak?

Yaş şartının tamamen kalkması durumunda en önemli konu eksik prim günlerinin tamamlanması olacak. EYT ile emeklilik için 60 güne ihtiyaç varsa doğum izni süresinin 2 ayını borçlanmak yeterli... İşte milyonları yakından ilgilendiren son dakika EYT haberinin detayları...Düzenlemenin 26 Aralık'taki Kabine Toplantısı sonrası açıklanacağı konuşuluyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesini bekleyen milyonlarca vatandaş emeklilik hayatı için planlarına başladı. Düzenlemenin 26 Aralık'taki Kabine Toplantısı sonrası açıklanacağı konuşuluyor.

Yaş şartının tamamen kaldırılması durumunda en önemli konu eksik prim günlerinin tamamlanması olacak. Doğum borçlanması yapacaklar izin süresinin hepsi yerine yalnızca bir kısmını kullanabilir.

Örneğin, EYT ile emeklilik için 60 güne ihtiyaç bulunuyorsa doğum izni süresinin 2 ayını borçlanmak yetecek

SSK'lı olarak emekliliğe hak kazanan çalışanın memuriyette kazandığı fiili hizmet süresi zammı hizmet süresine eklenir ancak emeklilik yaşından düşülmez.

EYT ile emekliliğe hazırlananlar için bazı kritik detaylara ilişkin soruların yanıtları şöyle:

Memur olarak çalıştığım dönemde kazandığım yıpranma payı yaşı düşürür mü?

Sigortalı çalışarak memurluktan sonra 1260 gün SSK'lı olarak çalıştıysanız emekli olurken kamuda kazanılan yıpranma payı hizmet süresine eklenir ancak emeklilik yaşından düşülmez.

Farklı sigortalılık statüsünde ödenen primler birleştirilerek toplam hizmet süresi üzerinden emekli olunabilir.

Çalıştığı şirkette hisse alan EYT kapsamında SSK'lı olarak emekli olabilir mi?

2008'den önce bir şirkette sigortalı çalışırken, hisse alanlar SSK'lı olarak sigortalılığını devam ettirebiliyor. EYT düzenlemesi kapsamından SSK'lı olarak emekli olabilir.

Ancak bu tarihten sonra çalıştığı şirkette hisse sahibi olanlar için Bağ-Kur sigortalılık hali başlar.

EYT ile 8 Eylül 1999'dan önce olduğu gibi 3.600 gün primle emeklilik mümkün olacak mı?
Mevcut tabloda 2 türlü EYT'li bulunuyor. Birincisi yaş şartı olmadan 5.000 günü, ikincisi de yaş yaş şartıyla 3.600 günle emekliliği bekleyenler var. 8 Eylül 1999'a kadar az primle yaştan emeklilik hakkı bulunuyordu.

Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşında 3600 prim gününü doldurarak emekli olabiliyordu. Daha sonra buradaki yaş kadında 58, erkekte 60 oldu. EYT düzenlemesinde beklenti 5000 prim gününde yaş şartı olmaması, 3600'le kadınlarda 50, erkeklerde 55'le emeklilik yolunun açılması. Her iki durum için uygulama yasal düzenleme Meclis'e geldiğinde netleşecek.

Bağ-Kur'da ihtiyacım olan gün sayısını canlandırmam söz konusu mu?
Maalesef kaç güne ihtiyacınız olduğuna bakılmıyor, silinen günlerin tamamını satın almanız gerekiyor. En son 1 Mayıs 2021 öncesi borçlar silindi. SSK'ya göre Bağ-Kur'dan emekli olmak daha zordur.

Emekli aylığı da daha az oluyor. Sigortalılık statüsünde son 1261 günü tamamlayarak SSK'dan emekli olmak mümkün. SSK'da emekli aylığı Bağ-Kur'a göre yaklaşık yüzde 20 daha fazla.

Taşerondan kamuda işçi statüsüne geçenler emekli olup çalışabilir mi?
Gerekli koşulları taşıyanların istekli emeklilikleri söz konusu olacaktır. Bu statüye geçenler için emeklilik hakkı kazananların iş sözleşmelerinin feshine yönelik özel düzenleme bulunuyor. Emekli olmak istemeyenler çalışmaya devam edebilir.

Kısmi borçlanma, isteğe bağlı sigorta mümkün mü?
Emeklilik için kısmi borçlanma mümkün. Doğum borçlanması yapacaklar izin süresinin bir kısmını borçlanabilir. Örneğin 30 güne ihtiyaç varsa bir aylık borçlanma yeterli olacaktır.

Çalışma imkânı bulamamış sigortalılar eksik primlerini isteğe bağlı sigorta yaptırarak tamamlayabilir.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 19 Aralık 2022 tarihinde saat 22.33'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18.64 Türk Lirası, euro 19,78 Türk Lirası, altının gramı ise bin 71 Türk Lirası değerinde.

Selçuk Geçer dolar için uyardı! 21 gün sonra dolarda bunlar olacak

Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması!

Emekli zammı netleşmeye başladı! İşte emekli maaş tahminleri