Ekonomi

EYT’de son durum ne? EYT ertelendi mi? EYT takvim değişti mi? İşte detaylar!

EYT düzenlenmesinin bu hafta yasalaşması bekleniyordu ancak Kahramanmaraş depremi ile milli yas afet bölgeleri için OHAL ilan edildi. TBMM'nin çalışmaları 28 Şubat'a kadar ara verildi. Peki EYT’de son durum ne? Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra hak kazanan vatandaşlar ister e-Devletten isterseler de bizzat sosyal güvenlik kurumları veya çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaat ederek emekli olmak için başvurularını yapabilecekler

EYT'de yasal düzenleme 2 Şubat’ta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek Genel Kurulu onayına bırakılmıştı. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra hak kazanan vatandaşlar ister e-Devletten isterseler de bizzat sosyal güvenlik kurumları veya çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaat ederek emekli olmak için başvurularını yapabilecekler.

2 Şubat’ta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen teklif ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması isteğinde bulunanlardan yaşlılık ya da emekli aylığı bağlanacak olan kişiler, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları durumunda yaşlılık veya emekli aylığından faydalanabilecek.

Peki EYT’de son durum ne, EYT ertelendi mi, EYT takvim değişti mi? İşte detaylar!

KADEMELİ PRİM GÜNÜ ŞARTI!

Düzenlemede EYT’de kademeli prim günü aranacaktır. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı çalışmaya başlayan vatandaşlar, yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilirler.

Düzenlemeye göre, SSK’lılar 4447 Sayılı Kanun ile getirilen kademeli prim gününe göre düzenleme yapılacak. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar yükselecek ve 5 bin prim gün sayısı ile emekli olamayacaklar. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalıları vatandaşlar için öncelikle kadınlarda 7 bin 200, erkekler ise 9 bin gün prim gün şartı bulunmaktadır.

2,2 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLACAK

Düzenleme ile ilk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. Şubat’ta başvurulması halinde ilk maaşların Mart ayında alınacağı düşünülüyor. Maaş bağlanan EYT'linin bayram ikramiyesi alacağı da açıklanmıştı.

Onay işleminin tamamlanması ile birlikte Resmi Gazete’de yayınlanacak ve başvurular alınacak. EYT çalışmaları için gözler kritik tarihte.

MECLİS 28 ŞUBAT TARİHİNDE AÇILACAK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen ama Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremden dolayı EYT kanun teklifi TBMM’de oylanamadı. TBMM çalışmalarına siyasi partilerin mutabakatı ile 28 Şubat tarihine kadar ara verilmesinin kararlaştırıldığı duyurdu.

İLK MAAŞ İÇİN YENİ TARİH

EYT’nin normalde şubat ayı içinde yasalaştırılarak, yurttaşların ilk maaşlarını mart ayında alması planlanmıştı. Ancak, depremden sonra Meclis çalışmalarına ara verilmesiyle gözler EYT’lilerin maaşlarını ne zaman alacağına çevrildi. Hürriyet’e konuşma yapan AKP kurmayları, “Normalde mart ayında alınacağını ancak depremden dolayı süreç sekteye uğradı” diye konuştu ve “EYT ertelenmez, çıkacak o kesin. Nisan için bir çare düşünülebilir, martta geri ödemeli olmaz, nisana kalmış olur” dedi.

5 yıllık kiracıyı ev sahibi çıkarabilir mi? Kira tahliyesi ne demek?

Kimse bunu beklemiyordu! Hesabınıza 2354 TL ödeme gelmiş olabilir! Hemen hesabınızı kontrol edin!