Ekonomi

EYT'de tüm hesaplar tamamen değişti! 1999 sonrasına da müjde geldi!

EYT yasası 1999 yılı öncesinde sigortalı olanları kapsayacak.  Fakat daha sonra sigortalı olanlar kişiler için de EYT'li olma hakkı bulunuyor.  İşte 1999 yılı sonrasındakiler için EYT'li yapacak 5 madde... Yönetmelik Ocak ayında yürürlüğe girecek

EYT düzenlemesinin Ocak ayında Meclis`e gelmesi bekleniyor. Yönetmelik Ocak ayında yürürlüğe girecek. Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra başvurular açılacak ve maaşlar hesaplanacak.  EYT yasası 1999 düzenlemesi öncesi sigortalıları kapsıyor. Ancak daha sonra sigortalı olanlar için de EYT'li olma hakları var. İşte, EYT düzenlemesi için son gelişmeler...

Emeklilik Yaşı Kuralı (EYT) Aralık ayında Meclis'e sunulacak ve yeni yılın Ocak ayında yürürlüğe girecek. Başvurular, EYT yönetmeliğine göre uygulama süreci sonunda başlatılacak

İlk aşamada 1,5 milyon EYT'linin şartları tamamladığı belirtiliyor. Bu vatandaşlar emekli olduktan sonra şartları taşımayanlar tamamlandığı tarihte emekli aylığına hak kazancak ve emekli olacak. 

YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR

EYT yasası  8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak faaliyete başlayan ve yılı ve primlerini tamamlayan sigortalılar için geçerli. Ancak, 8 Eylül 1999'dan sonra sigortalı olursanız, EYT kapsamı altına alınmanın birkaç yolu vardır. Özellikle işe giriş tarihini öne çekme durumunda olan sigortalılar EYT kapsamına girebilir. Fakat bu imkanlardan özellikle ilk dördü için EYT yasasının içinde bir düzenleme şart sunulyor.

BORÇLANMALAR ÖNEMLİ

8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar borçlanma yöntemleriyle işe giriş tarihlerini geri çekebiliyor. Bu durum onları EYT kapsamına alabilir. Bunun için 5 ayrı yöntem var.

1-ASKERLİK BORÇLANMASI

Askerliğini sigortadan önce yapanlar borçlandıkları gün kadar işe giriş tarihlerini geri çekebilir. Örneğin 2000 senesinin Ocak ayında sigortalı olan birisi bu tarihten önce askerlik yapmışsa 5 aylık bir askerlik borçlanması yaparak işe giriş tarihini 8 Eylül 1999 öncesine çekebilir.

2-STAJ SONRASI DOĞUM BORÇLANMASI

Anneler doğum borçlanmasını sigortadan sonra yapabiliyor. Ancak burada staj başlangıç olarak kabul ediliyor. Staj ile normal sigorta arasında doğumu olan kadınlar borçlandıklarında işe giriş tarihleri iki yıl geriye gidiyor. Örneğin 1996 yılında staj yapan bir anne staj sonrası bir çocuk dünyaya getirmiş ve 2000 yılında çalışmaya başlamışsa, bu çocuğu borçlanarak işe giriş tarihini 1998 yılına çekebilir.

3-FİİLİ HİZMET ZAMMI İLE YAPRANMA KAZANANLAR

5510 sayılı yasanın 40. Maddesinde sıralanan meslek sahipleri yıpranma günleri kadar işe giriş tarihlerini geri çekebiliyor. Bu durum onların işe girişlerini 8 Eylül 1999 öncesine getirebilir.

4-AVUKATLIK STAJ SÜRESİNİ BORÇLANANLAR

Staj süreleri normal şartlarda borçlanılamıyor. Ancak avukatlık stajı yapanlar bu süreleri borçlanabiliyor. Bu 1 yıllık süre işe giriş tarihini geri çekerek 8 Eylül 1999 öncesine götürebilir.

5-HİZMET TESPİTİ İLE BAŞLANGICI TESCİL ETTİRENLER

Geçmiş dönemde sigortaları yapılmış ancak primleri eksik ya da yatırılmamış olanlar hizmet tespit davası açarak, bu tarihleri giriş olarak tescil ettirebilir. Eğer bu dönem 8 Eylül 1999 öncesi ise bu sigortalılar da EYT'li olur.

Aile destek parasının yattığını nasıl öğrenebilirim?
Piyasalar faiz kararına kilitlendi! Tüm ekonomistlerin tek tahmini var
Fed tutanaklarından piyasaların beklediği iyi haber çıktı