Ekonomi

EYT’de yüksek promosyondan yararlanmak için ne yapmalı? EYT kredisinden yararlanmanın koşulları neler?

EYT’lilerin ilk maaşlarını alacağı tarih yaklaşırken, bankaların da promosyon yarışı hızlandı. Promosyon teklifleri emekli maaşına ve bankadan bankaya değişiyor. Bankalar, 3 bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar çıkan promosyon tekliflerinin yanı sıra isteyenlere düşük maliyetle kredi imkanı da sEYT’lilerin ilk maaşının nisan ayından itibaren banka hesaplarına yatırılması beklenirken, bankalar arasında promosyon yarışı da kızıştı

EYT düzenlemesi ile birlikte 2,5 milyon kişiye emeklilik hakkı doğdu. EYT’lilerin ilk maaşının nisan ayından itibaren banka hesaplarına yatırılması beklenirken, bankalar arasında promosyon yarışı da kızıştı.

Bankalar, bir yandan emekli maaşını taşıyanlara üç yıl kalma sözü karşılığında oldukça cazip promosyon tekliflerinde bulunurken, diğer yandan SGK prim borcu nedeniyle emekliliğe prim günü yetmeyenlere yönelik uygun şartlarda kredi kampanyaları da düzenliyor.

Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşe yazısında, EYT’lilere yönelik bankaların düzenlediği promosyon ve kredi kampanyalarına değindi. Doğan’ın yazısına göre, bankalar EYT’lilerin alacakları emekli maaş tutarına göre promosyon teklifinde bulunuyor. Promosyon teklifleri bankadan bankaya değişmekle birlikte genellikle 3 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında değişiyor. Tabi bankaların teklifleri sadece promosyonlar ile sınırlı değil. Bankalar, promosyon ödemesinin yanı sıra kredi kartına ekstra bonus ve düşük faizli kredi imkanları da sunuyor.

Bazı bankalar emekli maaşının yanı sıra fatura ödemelerini de taşıyanlara fatura başına 250 lira ile 500 lira arasında nakit ödemeyi taahhüt ediyor.

KAMPANYADAN YARARLANMANIN KOŞULLARI

Peki, bankaların EYT’lilere yönelik düzenlediği promosyonlardan yararlanmak için ne yapmak gerekiyor? Öncelikle emekli maaşını taşıyacak olan EYT’liler, taşıdıkları bankaya 3 yıllık taahhütte bulunuyor. Yani üç yıl boyunca maaşını bir başka bankaya taşımayacağına dair söz veriyor. Bunun karşılığında promosyon fırsatlarından yararlanan emekliler, üç yıllık süre dolduğunda ise isterlerse maaşlarını başka bir bankaya taşıma imkanına sahip. Veya maaş aldığı bankanın promosyon ücretleri daha avantajlı ise yeni bir taahhüte girerek maaşlarını aynı bankadan almaya devam ediyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekliliğe hak kazananlar, e-devlet üzerinden veya Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptıkları başvuru sırasında hangi bankadan maaş almayı istediğini seçebiliyor. Başvuru süreci tamamlandıktan sonra ise seçtiğiniz bankanın internet sitesinden, mobil bankacılık uygulaması veya şubeye giderek gerekli işlemleri tamamlıyor.

EYT KREDİSİ NASIL ALINIYOR?

Peki EYT kredisi nasıl alınıyor? Noyan Doğan, köşe yazısında prim gün eksiği olanların, doğum veya askerlik borçlanması yaparak prim günlerini tamamlayabildiğine işaret ederek böylece EYT düzenlemesinden yararlanarak emekliliğe hak kazanmanın mümkün olduğunu belirtti. Bu yıl asgari ücretle birlikte borçlanma tutarlarının ciddi anlamda arttığına değinen Doğan, bankaların da bunu fırsat bilerek prim günü eksik olanlara yönelik kredi kampanyaları düzenlediğini ifade etti.

EYT Kredisi adı altında düzenlenen kampanyalar ile bankalar yüzde 1,48 ile yüzde 3,19 arasında değişen maliyetler ile emeklilere kredi imkanı sunuyor. EYT kredisi kullanmak isteyenlerin, prim gün sayısı ve sigorta başlangıç tarihine gösteren SGK tescil ve hizmet dökümü, SGK prim borcu yazısı ve gelir belgesini bankaya vermeleri gerekiyor.