Kent Haberleri

EYT'den emekli olan çalışanların maaşında müjde! Resmen daha yüksek maaş alacaklar! Hemen kontrol edin! 

EYT düzenlemesi kapsamında, emekli olup da çalışmaya devam edeceklerin maaşları sık sık merak konusu oluyor. EYT'den emekli olan çalışanların maaşında müjde! Resmen daha yüksek maaş alacaklar! Hemen kontrol edin! Bu tarihin hemen ardından emekli olacak 2

Emeklilikte yaşa takılanları (EYT’li) ilgilendiren yasa 3 Mart tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı ve bu şekilde yürürlüğe alındı. Bu tarihin hemen ardından emekli olacak 2.2 milyon vatandaşın heyecanlı maratonu başladı. 

Yaklaşık 1.6 milyon vatandaş Mart'ta emeklilik için başvuruda bulundu. EYT’li emekli adaylarının yaklaşık yüzde 80’inin çalıştığı ve çalışmaya devam etmeyen isteyenlerin fazla olduğu biliniyor.

Düzenlemeden yararlananlar özel sektörde çalışmayı sürdürebilecek. Çalışmaya devam eden EYT'li emekliler 30 gün içinde işyerinde yeniden işe başlarsa işverene Sosyal Güvenlik Destek Primi verilecek. Bu şekilde işverenler, yüzde 5 destek primi indirimi elde etmiş olacak. 

Bu nedenle de çalışmaya devam edecek EYT'liler için sigorta primi işçi payı azalacak ve maaşlarda yükseliş söz konusu olacak.

EYT'den emekli olan çalışanların maaşında müjde! Resmen daha yüksek maaş alacaklar! Hemen kontrol edin!

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; asgari ücretle çalışan EYT’li emeklinin maaşında prim avantajıyla en az 638 Türk Lirası yükseliş yaşanacak. Bu şekilde şu an 8 bin 500 Türk Lirası olan asgari ücretli çalışan, emekli olup yine çalışırsa 9 bin 145 Türk Lirası maaş alabilecek. 

Bu yükselişin işverence işçiye yansıtılmaması gibi bir durumun ise söz konusu olmadığına dikkat çekildi. 

Asgari ücretten düşük ücretli işçi çalıştırılmasının mümkün olmaması ve işçinin brüt maaşının 10 bin 8 TL'den düşük olamaması sebebiyle için işverenler SGK’ya işçi adına daha düşük prim aktarıp işçiye daha yüksek maaş ödeyecek. 

Asgari ücretin üzerinde ücret alınması halinde de maaş daha da yükselecek. 

EYT'den emekli olan çalışanların maaşında müjde! Resmen daha yüksek maaş alacaklar! Hemen kontrol edin!

ARTIŞ NASIL HESAPLANACAK? 

Bir işçi için brüt ücreti üzerinden yüzde 15 prim kesintisi yapılıyor. Bu primin  yüzde 1’i işsizlik sigortası primi şeklinde ödeniyor. Emekli işçiden ise yüzde 7.5 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yapılıyor, işsizlik sigortası için prim alınmıyor. 

Bu kapsamda, asgari ücretli bir işçinin brüt ücretinden 1.501,2 lira prim kesilerek brüt 10 bin 8 TL olan ücreti net 8 bin 506 TL'ye geriletiyor. 

Emekli olan ve asgari ücret üzerinden çalışmaya devam edecek işçinin brüt ücretinden 750 TL prim kesintisi yapılacak ve net ücreti de bu şekilde 9 bin 145 Türk Lirası'na yükselecek. 

Ekonomist Selçuk Geçer öyle bir açıklama yaptı ki herkes ters köşe olacak! Dolar o tarihte düşebilir!

Çiftçiler hemen mazot gübre destek ödemesine bakın! Nisan 2023 mazot gübre desteğinde son dakika! İl il resmen yattı! 

Altının dehası İslam Memiş altının yönünün nasıl olacağını peş peşe açıkladı! Yatırımcılar bu sıralamayı iyi takip edin

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parasında Nisan müjdesi! Peş peşe açıklandı, rakamlar buz kestirdi!