Ekonomi

EYT’den umduğunu bulamayan patronlar şimdi de umudunu teşviklerin ayrıntılarına bağladı

EYT düzenlemesinin düzenlemesinin ayrıntılarını dört gözle bekleyen patronlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından şimdi de yüzde 75’i KGF destekli kredi ve prim ödemelerine getirilecek indirimi bekliyor.  

EYT düzenlemesinde yaş sınırının olmayacağının açıklanmasının ardından işveren kesimi şimdi de düzenlemenin kendileri üzerinde yaratacağı yükü hafifletecek tedbirlerin detaylarına kilitlendi.

 

Ekonomi gazetesinden Mehmet Kaya’nın haberine göre, patronların EYT ile ilgili endişedelerine karşı, Hazine Destekli yeni bir KGF kredi paketi açıldı. Daha önce 150 milyar TL olarak planlanan bu paketin, işverenin kıdem tazminatı yükü dikkate alınarak biraz daha artırılması öngörülüyor. Patronların, ayrıntılarını merakla beklediği bir diğer konu ise, emekli olup da çalışmaya devam edecekler için sosyal güvenlik destek primi ödemesinde 5 puanlık bir indirim yapılması. İş dünyası bunun da nasıl uygulanacağına yönelik olarak yasal düzenlemenin ayrıntılarına odaklandı.

Habere göre, EYT düzenlemesine yönelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve bağlı kuruluşların tamamından katkı alınarak yasa hazırlığı sürüyor.

Diğer yandan SGK’ya yönelik uygulama yönetmeliğinin de hazırlanacağı vurgulanırken, tasarı TBMM’ye sevk edildikten sonra da uygulamanın en iyi şekilde yapılabilmesi için çalışmanın süreceği dile getirildi.

5 MİLYON 700 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Yaş sınırı konulmayan EYT düzenlemesi ile yaklaşık 2 milyon 250 bin dolayında kişiye emeklilik hakkı doğuracağı belirtilirken, bunların bir kısmının çalışma hayatına devam edeceği öngörülüyor.

Düzenlemenin ardından, ortalama emekli aylığının 7 bin lira dolayında olması bekleniyor. Düzenlemeyle gelen yükün yıllık olarak yaklaşık 250 milyar TL olacağı hesaplanırken, SGK’da oluşacak finansman yükü ve benzeri artışların ek maliyet açısından, çalışmaya devam edenlerin ise sosyal güvenlik destek primi ödemesine bağlı olarak da maliyet düşüşü olarak etkisi bulunacağı düşünülüyor.

Patronlar, özellikle tecrübeli personelin işlerine devam etmesinin sağlanmasına yönelik olarak, ek bir teşvik amacıyla sosyal güvenlik destek priminin 5 puan indirimli uygulanmasının yasada yer almasını bekliyor.

KGF DESTEĞİNİN İŞÇİ HESABINA YATIRILMASI GÜNDEMDE

Düzenlemenin işverene oluşturacağı tazminat yüküne ilişkin ise Hazine destekli KGF kredi programı devreye alınacak. Daha önce açıklanan paketin büyüklüğü 150 milyar lira olurken 14 ayrı finansman paketinden birinin tazminat için olması şeklindeydi. Ortaya çıkan düzenleme çerçevesinde ise KGF paketinin tutarının artırılması ve yükselen kısmın da büyük bir oranda tazminat için tahsis edilmesi bekleniyor.

Diğer yandan tazminat ödemelerinin de kolaylıkla yapılabilmesi ve finansman maliyetinin düşürülmesi için, patronlar adına işçilerin hesabına yatırma modeli üzerinde de çalışıldığı bildirildi.

EYT’de kıdem tazminatı krizine çözüm! Bakan Nebati işveren için atılacak adımları açıkladı