Ekonomi

EYT’li emekliler dikkat! Uzmanlar maaşlarını alamayanları uyardı!

EYT düzenlemesi ile emekli olan vatandaşlar için uzmanlardan açıklama geldi. İşte detaylar! 5 milyondan fazla vatandaş emeklilik başvurusunu yaptı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi yürürlüğe girdi ve 1.5 milyondan fazla vatandaş emeklilik başvurusunu yaptı. Ama süreci sonlandıranlar, 600 binden fazla EYT'linin aylık ödemeleri halihazırda gerçekleştirilemedi.

Uzmanlar, EYT emeklilerinin ilk maaşlarını almak adına ATM'ye gitmek yerine bankaya gitmeleri gerektiğini söylüyor. İşte ayrıntılar...

EYT konusu, son yılların en önemli gündem maddelerinden biridir. Yapılan yasal düzenleme ile emeklilik hakkını kazanan kişilerin sayısı hızla yükselirken, aylık ödemelerini alamayan vatandaşlar da endişe maaşlarını ne zaman alacağını bekliyor. SGK verileri ışığında, bu senenin ilk 1,5 ayında 600 binden fazla kişiye emekli aylığı bağlanmış durumda. Ancak bazı vatandaşlar henüz ilk emekli maaşlarını almadı ve almayı bekliyor.

BANKAYA GİTMEYE GEREK YOK!

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar için Ramazan Bayramının hemen öncesinde ödemelerin yapılacağı bekleniyordu. Ama bazı EYT'li vatandaşlar hesaplarında para olmadığını görünce şaşırdılar ve hemen nedenini araştırmaya başladılar. Sonunda ise ortaya çıkan sebep, ilk ödemelerin başvuru esnasında seçilen bankanın havuzuna düşmesi ve doğrudan bir şekilde hesaplara yatırılmamasıydı. Bu yüzden de EYT'li vatandaşlar, maaşlarını çekebilmek için bankaya kimlikleri ile beraber başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

UZMANLARDAN YARDIM ALMAK ÖNEMLİ BİR HUSUSTUR!

EYT'li kişilerin emeklilik hakkından eşit şekilde faydalanabilmeleri için belirli yasal mevzuatlar uygulanır. Ancak, emeklilik aşamasında karşılaşılabilecek sorularının cevaplarını bulmak ve süreci daha kolay bir hale getirmek için uzmanlardan yardım alınabilir. Dr. Okan Güray Bülbül, ilk emekli maaşının bankadan çekilmesinin önemine vurgu yapılarak, söz konusu bankada zaten bir hesabı olsa dahi, emeklilik ödemelerine otomatik olarak bağlanmayacağı bilgisi verildi.

EYT başvurusunda tercih edilen bankanın belirtilmemesi halinde ise ilk ödemeler doğrudan PTT hesaplarına geçecektir. EYT'li vatandaşların emekli maaşlarını rahat ve son derece kolay bir şekilde alabilmeleri için bu ayrıntıları unutmamaları gerekmektedir. Binlerce EYT'li vatandaşlar, maaşlarının hesaplandığından haberdar olamadı ve ilk ödemeyi banka hesaplarına beklemeye başladı. Ama elektronik ortam vesilesiyle kolay bir şekilde takip edip görebilirler.