Kent Haberleri

EYT’liere müjde! EYT için yeni tarih verildi! Ünlü SGK uzmanı peş peşe açıkladı!

7 Şubat tarihinde TBMM'de görüşülecek EYT düzenlemesi Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sebebiyle ertelendi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, EYT için yeni tarihi duyurdu. Bu konuda ilk görüşme 7 Şubat'ta mecliste yapılacaktı

Milyonlarca insan EYT’nin meclisten geçerek yasalaşmasını bekliyordu. Bu konuda ilk görüşme 7 Şubat'ta mecliste yapılacaktı. Ancak 6 Şubat'ta Kahramanmaraş ve çevresindeki 10 ilde meydana gelen deprem sebebiyle görüşmeler ertelendi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, deprem nedeniyle meclis çalışmalarına ara verdiklerini açıklamıştı.

 

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, EYT’ye ilişkin yeni açıklama yaptı. Mustafa Elitaş'ın sözlerini hatırlatan Erdursun, "Merak ettiğinizi biliyorum, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, EYT görüşmelerinin 21 Şubat tarihinde yapılacağını söyledi." dedi.

İşte detaylar...
 

EYT NEDİR? 

8 Eylül 1999’a kadar sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayan çalışanlar emekli olabiliyordu. Ancak kanunda yapılan değişiklik ile bu iki kriterin yanına bir de yaş kriteri eklendi. Böylelikle 1999 tarihinde yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişiklikle emekli olma yaşı değişti.

Yasadaki değişiklik öncesinde kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise bu değişiklik öncesi 5000 gün prim şartı ve 25 sene sigortalılık süresi yeterliydi. 5000 gün prim yaklaşık olarak 13.5 yıla denk düşerken 18 yaşında çalışmaya başlayan bir kadın 38, 18 yaşında çalışmaya başlayan bir erkekse 43 yaşında emekli olabilme hakkına sahipti.

 

1 Ocak 1972 doğumlu, 1 Temmuz 1994 tarihinde ilk kez sigortalı işe başlayan bir erkek işçi, çalışmaya başladığı dönemde yürürlükte olan yasa gereği 5000 prim gününü ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamladıktan sonra emekli olabilme hakkına sahipti. İşçi; 25 senelik sigortalılık süresini tamamladığı 1 Temmuz 2019’da, 5000 prim günü ödemesini de tamamlandıysa 47 yaşında emekli olabiliyordu. Ancak 1999 yılında yapılan kanun değişikliğiyle aynı işçi 5750 gün prim ödeme, 55 yaş ve 25 sene sigortalılık şartlarını yerine getirdiği takdirde emekli olabiliyor. Sene bazında hesaplanırsa işçinin emekliliği 8 yıl ertelendi ve 750 gün fazladan prim ödemesi gerekti.

8 Eylül 1999’da 4447 sayılı Kanun ile birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 2008’e gelindiğinde ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayacaklar için 5510 sayılı yasa ile emeklilik yaşı 65’e yükseltildi. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa bile yaşından dolayı emekli olamayan kişileri kapsar. Kendilerine ” EYT mağduru” diyenler yaşlarından dolayı emekli olamıyor. Rakamlara bakıldığında ise Türkiye’de yaklaşık 6 milyon kişinin EYT’li vatandaş olarak sayılabilir.

En açık ifadeyle emeklilik sigortası girişi 8 Eylül 1999’dan önce olan kişiler EYT kapsamında yer alıyor. Yaş ve tarihle ilgili son durum kanuni düzenlemenin açıklanmasından sonra net haline kavuşacak. 

Sağlık Bakanlığı ikinci personel alımı! Binlerce sağlıkçı bu haberi bekliyor!

İŞKUR’dan iş arayan kişilere müjde! Güvenlik görevlisi alımı yapılacak! İlkokul mezunu olmanız yeterli!

Bireysel emeklilik sisteminde yeni düzenleme! Resmi Gazete’de yayımlandı!