Ekonomi

EYT'de kritik detaylar! EYT Kanunu çıkmadan ve çıktıktan sonra neler yapılmalı? Bu haberi mutlaka okuyun!

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı yarın Meclis’ten gelecek haberlerde olacak. EYT düzenlemesinin yarın TBMM’ye sunulması bekleniyor. Peki, EYT yasası çıkınca neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte uzmanından yanıtları…Yasa teklifinin şubat ayında yasalaşması ve 1 Mart’tan itibaren de emekliliğe hak kazananların maaşlarını alması bekleniyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacağı bildirildi. Yasa teklifinin şubat ayında yasalaşması ve 1 Mart’tan itibaren de emekliliğe hak kazananların maaşlarını alması bekleniyor.

EYT ile ilgili kanunun, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından gerekli koşulları sağlayanlar, SGK’ya başvurup aylık tahsis talebinde bulunabilecek.

Peki EYT'den önce ve EYT'den sonra neler yapılması gerekiyor? Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bülbül'ün köşe yazısında, bu soruları yanıtladı. İşte, Bülbül’ün köşe yazısından bazı detaylar…

EYT KANUNU ÇIKMADAN NELER YAPILMALI?

1- EYT kapsamında olup olmadığınızı kontrol edin: E-Devlet üzerinden SGK hizmetlerine ulaşarak  'SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/İşyeri Unvan Listesi' bağlantısına tıklayıp 'Uzun Vade Başlangıç Tarihi'ni kontrol edin. Bu tarih eğer 8 Eylül 1999 ve öncesinde bir tarih ise EYT kapsamındasınız.

2-Hangi statüden emekli olacaksınız? SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı çalışmaları olanlar, son bin 261 gün hangi statüde prim ödendiyse, o statüden emekli olabilecek.

3- Sigortalılık sürenizi hesaplayın: EYT'liler için yaş şartı kaldırıldı ama sigortalılık süresi şartı devam ediyor. Kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi şartı aranıyor.

4- Prim gün sayınızı hesaplayın: Prim ödeme gün sayısı şartına da dikkat edin. SSK'lılar için bu şartın 5 bin gün mü yoksa ilk kez sigortalı olunan tarihe göre kademelendirilmiş tabloya göre 5 bin 975'e kadar çıkan prim gün sayısı mı henüz belli değil. Ayrıca Bağ-Kur'lular için de kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 gün prim gün sayısı şartının 5 bin ya da daha düşük bir rakama indirilip indirilmeyeceği de belli değil. 5 bin günün altında olanların bu düzenlemeden yararlanmak için borçlanma, isteğe bağlı sigortalılık veya çalışmaya devam etme seçeneklerinden birisi ile gün sayılarını artırmaları gerekiyor.

EYT KANUNU ÇIKINCA NELER YAPILMALI?

1-SGK’dan yazı alın: Halen bir işte çalışıyorsanız emekli olabileceğinize ilişkin SGK’dan yazı alarak işverene istifanızı, bu yazı ile iletmeniz gerekiyor. Bağ-Kur’lular prim borçlarını ödedikten sonra aylık talebinde bulunabiliyor.

2-Aylık talebinde bulunun: SSK’lı olanlar eğer çalışıyorlarsa; istifalarını verdikten ve iş çıkışı yapıldıktan sonra SGK’dan aylık talebinde bulunacak. E-devlet üzerinden veya SGK’ya doğrudan başvuru yapabilirsiniz.

3-Kıdem tazminatı talebi: İşverenler, istifa eden EYT’li çalışanlarına; kıdem tazminatı, yıllık izinler ve ücret niteliğindeki diğer haklarını ödemek zorunda. Çalışan EYT’lilerin istifa ederken kıdem tazminatlarının ödenmesini de işverenlerinden talep etmesi gerekiyor.

Okan Bülbül, köşe yazısında; emekli olup da çalışmaya devam edeceklerin, Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne (SGDP) bağlı olarak çalışıp ücretlerini alabileceğini belirtirken, SGDP’ne tabi işçilerin emekli aylıklarında da herhangi bir kesinti yapılması söz konusu olmadığını da ifade etti.