EYT'liler dikkat! Asgari ücrete zam sizi de etkiliyor
EYT düzenlemesi ile birlikte 1.5 milyon vatandaşa emeklilik yolu göründü. SGK ya da e-devlet sistemi üzerinden emeklilik başvurusunda bulunan vatandaşlara müjde geldi. Emekli olan ancak çalışmaya devam eden EYT emeklilerin yeni ücretleri netleşti. Asgari ücret zammı EYT'lileri de etkiledi. İşte tüm Emeklilik başvurusunda bulunan kişi sayısı 1
Uzun süredir beklenen EYT düzenlemesi Mart ayı içerisinde yasalaştı. Emeklilik başvurusunda bulunan kişi sayısı 1.5 milyonu aşarken yeni düzenleme ile birlikte yeni avantajlar da geliyor.
Nisan ayı itibarıyla ilk maaş ödemelerini alacak EYT’liler için önemli bir açıklama geldi. EYT düzenlemesi kapsamında emekli olan ancak çalışmaya devam eden vatandaşlar zamlardan etkilendi. İşte tüm ayrıntılar...
BİR ZAM DA EYT'LİLERE GELDİ
Yeminli Mali Müşavir Yusuf Özer, EYT düzenlemesi kapsamında yapılan yeni açıklamaları değerlendirdi. EYT düzenlemesi ile emekli olan çalışanların bir ay içerisinde yeniden işbaşı yapması durumunda sigorta primlerine %5 indirim sağlanacağı belirtildi. EYT kapsamında asgari ücretle çalışmaya devam eden kişilerin ödemelerinden işsizlik primi kesilmeyeceğini ifade eden Özer, 8.506 TL yerine 9.144 TL maaş ödemesi yapılacağını belirtti.
Emekli maaşlarda herhangi bir değişiklik yaşanmayacağını belirten Yusuf Özer, bu kapsamda yer alan kişilerin 8 Eylül 1999 öncesinde iş başlangıcı yapması gerektiğini vurguladı. Vatandaşların Bu sayede erken emeklilik hakkı elde edeceğini vurgulayan Özer, “EYT'de yaş sınırlaması söz konusu değil ancak gün sınırlaması söz konusu. Gün konusunda da işe giriş tarihine göre gün sayısı değişiyor.” ifadelerini dile getirdi.
EYT düzenlemesi için vatandaşlardan istenen şartları dile getiren Özer, belirlenen tarih ve istenen prim gün sayılarını açık. Bu kapsamda emekli olacak kişilerden istenen prim gün sayısı şu şekildedir:
8 Eylül 1976 tarihinden önce iş başlangıcı olanlara 5.000 gün,
9 Eylül 1976 ile 23 Mayıs 1979 tarihleri arasında iş başlangıcı olanlara 5.000 gün,
24 Kasım 1986 ile 23 Mayıs 1988 tarihleri arasında iş başlangıcı olanlara 5450 gün,
24 Kasım 1998 ile 8 Eylül 1999 tarihleri arasında işe girenlere ise 5.975 gün şartı isteniyor. Prim gün sayısı kadın ve erkeklere göre de farklılık göstermektedir.
SON BAŞVURU 31 MAYIS
tv100.com'da yer alan haber doğrultusunda Yapılandırma Kanunu'na vurgu yapan Özer, bu kanunun 12 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak 7440 kanun numarası ile çıktığını belirtti. Aynı gazetede tebliğlerin de yayınlandığını ifade eden Özer, bu kanunun 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan bütün borçları kapsadığını aktardı. Yeni düzenleme hakkında önemli açıklamalarda bulunan Özer şu ifadeleri dile getirdi:
“Kamu borçları, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ait borçlar, gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ait borçlar, büyükşehir belediyesi ve belediyelere ait borçlar, yatırım izleme koordinasyon kuruluna ait borçlar, il özel idaresine ait borçlar ve cezalar gibi kamuya ait bütün borçları kapsıyor.”
Taksit ödemelerinin Resmi Gazete’de yayınlandığı gün itibariyle ödenmeye başladığını ifade eden Özer, son müracaat tarihi içinde 31 Mayıs 2022 tarihine işaret etti. İlk taksit ödemesini 30 Haziran 2023 olduğunu dile getiren Özer, Resmi Gazete’de yayınlanan kanun metnine göre Cumhurbaşkanlığının uygulamayı bir ay uzatma yetkisi olduğunu aktardı. Özer, “Resmi Gazete'de yayınlanan kanun metninde Cumhurbaşkanlığı'na uygulamayla ilgili bir ay uzatma yetkisi tanındı. Uygulamada meydana gelecek talepler yoğun olduğu takdirde Cumhurbaşkanlığı bu yetkiyi kullanacak" dedi.