Kent Haberleri

EYT'liler dikkat! Emeklilik dilekçenizi ne zaman vermelisiniz? Tarihe göre maaş ve tazminat artacak mı?

"Emeklilik dilekçesi temmuzdan önce mi, sonra mı verilmeli?" sorusunun yanıtı sık sık araştırılıyor. Peki emeklilik dilekçesi tarihi maaş ve tazminat tutarlarını etkiliyor mu? Henüz dilekçelerini vermemiş olan kişilerin ise kafası karışmış durumda

EYT’nin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla emekli olmak isteyen binlerce vatandaş, SGK'ya başvurdu. Henüz dilekçelerini vermemiş olan kişilerin ise kafası karışmış durumda. 

Temmuz'da emeklilere hem altı aylık enflasyon farkına göre hem de refah payı eklemesi yapılarak zam uygulanması öngörülüyor. Bu kapsamda SGK ve Bağ-Kur emeklileri için aylık zam oranı netleşti. Rakamlar, 4 aylık enflasyon farkı 15,22 olarak; memur ve memur emeklisi için yüzde 13,08 olarak ifade ediliyor. 

EYT'liler dikkat! Emeklilik dilekçenizi ne zaman vermelisiniz? Tarihe göre maaş ve tazminat artacak mı?

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre emeklilik dilekçesini Mayıs ve Haziran aylarında vermek ile Temmuz ve Ağustos aylarında vermenin arasında bir fark bulunmuyor. 

Emekli aylığı, çalışma yaşamı boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen prime esas kazanç tutarı, prim gün sayısı ve aylık bağlama oranı dikkate alınarak hesaplanıyor. Prime esas kazancı, yani brüt kazanç tutarı ile prim gün sayısı yüksek olanların emekli maaşı da daha fazla oluyor. 

Enflasyonun ve milli gelirdeki büyümenin seneden seneye çok fark ettiği zamanlarda, ilk emekli maaşının ne olacağını, yukarıdaki unsurların yanı sıra emeklilik dilekçesi verilen tarih de önemli oranda etkiliyor. 

EYT'liler dikkat! Emeklilik dilekçenizi ne zaman vermelisiniz? Tarihe göre maaş ve tazminat artacak mı?

DİLEKÇE TARİHİ MAAŞI ETKİLER Mİ? 

Emekli aylığı, çalışma yaşamı boyunca SGK’ya bildirilen prime esas kazançların güncellenmesi suretiyle belirlenen tutar ve aylık bağlama oranına (ABO) göre hesaplanıyor. Emeklilik dilekçesini bu sene içinde  verenlerin ilk emekli maaşları hesaplanırken, aylık ortalama kazançları önce 2022'deki TÜFE artışının yüzde 100’ü ile gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) artışının yüzde 30’u  göz önüne alınarak güncellenecek. Bu tutara 2023 yılı ocak ve temmuz aylarında emekli maaşlarına uyglanan artışlar yapılacak.  

Emeklilik dilekçesini sene içinde herhangi bir ayda vermek emekli maaşı açısından fark oluşturmuyor. 

Emeklilik dilekçesini geçtiğimiz senenin Aralık ayında verenler ile Ocak'tan sonra verenler arasında yüzde 10'dan fazla fark ortaya çıktı. Aralık ayında emeklilik başvurusunda bulunanlar  emeklilik yaşamlarına daha yüksek aylık ile başladılar. Bu sene içinde dilekçe veren herkesin maaşı aynı şekilde belirlenecek. Aralık'a göre oluşan farkın ise telafisi mümkün değil. 

Emeklilik dilekçesinin yıl içerisinde verilme tarihi yalnızca kıdem tazminatı konusunda önem arz ediyor. 

Kıdem tazminatı, brüt ücret üzerinden ödeniyor fakat, tazminat tutarı her sene Ocak ve temmuz aylarında belirlenen kıdem tazminatı tavanından fazla olamıyor. 

2023 yılının ilk yarısı için kıdem tazminatı tavanı 19 bin 982.83 lira şeklinde belirlendi. Aylık brüt ücreti bu tutarı geçenler, daha yüksek kıdem tazminatı alabilmek için Temmuz'u bekleyebilir. 

Ücret tutarı tavanın altında kalanlar tavan artışından etkilenmiyor. 

Bu doğrultuda, emeklilik dilekçesinin temmuz ayından önce veya sonra verilmesi yalnızca, brüt ücreti 20 bin TL'den fazla olanların kıdem tazminatını etkiler, emekli maaşını etkilemez. 

BİM'e Stanley termos çeşitleri ve kamp bıçağı, baltası geliyor! Sepet dolduracak uygun fiyatlı kampanya başlıyor!

Aile Bakanlığı 1250 TL sosyal destek ödemesi yaptı mı? Mayıs ayı Aile Destek paralarına okkalı zam geldi mi?

Seçim sonrası altın fiyatları fırladı! Gram altın, çeyrek altın kaç lira oldu? Acil bakın! 15 Mayıs 2023 altın fiyatları