Ekonomi

EYT’liler dikkat! Flaş bir düzenleme geldi! Hemen bakın!

EYT yasasının TBMM’den geçmesini bekleyenler dikkat! Yaş sebebiyle emekli olamayan milyonlarca EYT’liyi ilgilendiren karar alındı. SGK tarafından yayınlanan genelgeyle birtakım sosyal güvenlik ödemesi için tarih bilgisi verildi.  Yayımlanan genelgeyle depremzedelere bir dizi kolaylık sağlanırken, EYT düzenlemesinde yeni tarih detayı dikkat çekti

Milyonlarca EYT vatandaş başta olmak üzere depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar için SGK tarafından yeni karar alındı. Yayımlanan genelgeyle depremzedelere bir dizi kolaylık sağlanırken, EYT düzenlemesinde yeni tarih detayı dikkat çekti. EYT’lilere 31 Ağustos 2023’e kadar süre verildi.

Sosyal güvenlik yardımları ve destekleri için alınan karara göre; depremde yakınlarını kaybeden kişilere cenaze ödeneği verilecek. 2 bin 54 TL cenaze yardımının yanı sıra dul ya da yetim maaşı bağlanacak, ölüm toptan ödemeleri gerçekleştirilecek.

MADDİ DESTEK SAĞLANACAK

Sigortalının eşi, eşi yoksa çocukları, çocukları da yoksa anne babasına veya kardeşlerine verilecek cenaze ödeneğinde, başvuru durumunda 1 Mart tarihiden itibaren geçerli olmak üzere ölüm aylığı bağlanacak.

Cenaze ödeneği, dul-yetim maaşı başvuruları e-Devlet kapısından yapılabilecek. Vefat eden kişi SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu ise iş kazası kapsamına giriyorsa prim gün sayısına bakılmadan ödeme desteği verilecek.

İşte detaylar...

İş kazası ya da meslek hastalığı sebebiyle sürekli iş göremezlik geliri, malullük ve vazife malullüğü, yaşlılık maaşı alanlar, uzun vadeli sigorta kollarını kapsayan en az 360 prim günü olanların yakınlarına cenaze yardımı sağlanacak.

Ölüm maaşı normal, malulen emekli ya da iş kazası, meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alan, SSK'lı ve sigorta başlangıç tarihinden itibaren en az beş sene geçmiş, uzun vadeli sigorta çerçevesinde en az 900 prim günü olanlardan herhangi biri kapsamındakilerin geride kalan hak sahiplerine 1 Mart tarihinden geçerli olmak üzere aylık bağlanacak. Bağ-Kur ve 4C'liler için minimum 1800 prim gününe bakılacak.

Sigortalılık süresi ve prim gün sayısı dul yetim maaşına yeterli olmayan hak sahipleri, hayatını kaybeden vatandaş adına ödenen primleri toplu olarak SGK’dan geri alabilecek. Toptan ödeme istek dilekçesini e-Devlet’ten doldurmak mümkün olabilecek. Gelir/maaş/ödenek talep belgesi doldurarak SGK kurumlarına da başvuru yapılabilecek.

SGK, 10 şehirde faaliyet gösteren işyeri ve bu illerde ikamet eden sigortalılar için 6 aylık prim borçlarını gecikme cezası uygulanmadan 31 Ağustos tarihine kadar uzattı.

EYT BORÇLARI ERTELENDİ

Depremin etkilediği 10 kentte yaşayan, EYT çerçevesinde doğum borçlanması, askerlik borçlanması ve Bağ-Kur ihya işlemleri yapanların borçlarında ertelemeye gidildi.

Edinilen bilgilere göre, 31 Temmuz tarihine kadar yapılandırılan ya da taksitlendirilen ihya edilenler de dâhil olmak üzere tüm prim borçlarının ödemesi için son tarih 31 Ağustos 2023 olarak belirlendi. Bu ödemelerden herhangi bir gecikme cezası alınmayacak.

EYT’liere müjde! EYT için yeni tarih verildi! Ünlü SGK uzmanı peş peşe açıkladı!

EYT’lilere beklenen haber! AK Partili isim beklenen açıklamayı yaptı!

EYT’de bir bilmece daha çözüldü! Arap saçına dönmüştü! EYT’liler derin bir oh çekti! EYT’liler bunlara iyi baksın!