Kent Haberleri

EYT'liler dikkat! Hangi durumlarda bayram ikramiyesi alabilirsiniz? Hemen bu detaylara bakın!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanarak emekli olanların bir kısmı geçmişte memurluk yapıp sonra SSK veya BAĞ-KUR’a tabi çalışarak hizmet birleştirmesi yapanlardan meydana geliyor. Peki bu durumda emekli ikramiyesi alınabiliyor mu?   8 milyon kişinin 1

EYT çerçevesinde emeklilik başvurusu yapan 1.8 milyon kişinin 1.2 milyonunun maaş bağlama işlemleri yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, diğer EYT’lilerin aylıklarının da 15 Haziran tarihine kadar bağlanacağını duyurdu. 

EYT’lilerin bir bölümü hayatlarının bir döneminde memurluk yaptıktan sonra çeşitli sebeplerle memurluktan ayrılıp SSK ya da BAĞ-KUR’a tabi çalışarak, hizmet birleştirmesi yaparak emekli oldu ya da olacak. Bunların arasında memurluğu yalnızca yedek subaylık ile sınırlı olanlar da bulunuyor. 

EYT'liler dikkat! Hangi durumlarda bayram ikramiyesi alabilirsiniz? Hemen bu detaylara bakın!

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na göre, SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi birden çok statüde çalışarak hizmet birleştirmesi suretiyle emekli olan vatandaşlara, emekli ikramiyesi ödenebilmesi için memuriyet görevinin 1475 Sayılı Eski İş Kanunu’ndaki kıdem tazminatına hak kazanma koşullarına uygun şekilde sona ermesi gerekli. 

Fakat, 5434 Sayılı Kanuna tabi milletvekilliği, belediye başkanlığı, yedek subaylık ve vekil öğretmenlik gibi belirli sürelerle sınırlı memurluğu olanlar, görev süreleri zorunlu olarak bittiği için bu sürelerine karşılık emekli ikramiyesi almaya hak kazanabiliyorlar. 

KİMLER YEDEK SUBAYLIK İÇİN EMEKLİ İKRAMİYESİ ALABİLİYOR? 

Birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden emekli olanlara, Emekli Sandığı Kanunu çerçevesindeki hizmet süresinin yalnızca yedek subaylık hizmeti olması durumunda şartsız şekilde bu hizmet süresinin tam yılına karşılık emekli ikramiyesi verilir. 

Örneğin, SSK’lı çalışırken işten ayrılıp askerliğini fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) dahil 15 ay süreyle yedek subay şeklinde yapan biri, sonra yeniden SSK’lı çalıştıktan sonra emekli olduğunda, 12 aylık yedek subay süresine karşılık emekli ikramiyesi alma hakkı elde eder. 

Diğer taraftan gerek yedek subaylık hizmetinden önce gerekse sonra memuriyetin olması durumunda yedek subaylık hizmeti diğer hizmet süreleri ile beraber değerlendirilerek emekli ikramiyesi verilip verilmeyeceği kararı alınır. Bu kişilerin emekli ikramiyesi hakkı olup olmadığı belirlenirken, memuriyet görevinin nasıl bittiği değerlendirilir.

Örneğin, 1 Temmuz 1980 – 30 Eylül 1981 tarihleri arasında fiili hizmet süresi zammı dahil 1 yıl 3 ay yedek subaylık yapan bir vatandaş, 1982-1984 yılları arasında 2 yıl SSK’lı, 1984-1990 arasında 5 yıl 10 ay memur, 1990 – 2003 arasında da SSK’lı, 2003-2013 arasında da 9  sene memur şeklinde çalışıp, 1990’da istifaen, 2013 senesinde de memuriyetine son verme ile ayrılmış olduğunda; memuriyetten çıkartılmış olması sebebiyle yedek subaylık ve diğer memuriyet dönemine ilişkin emekli ikramiyesi alamıyor. 

EYT'liler dikkat! Hangi durumlarda bayram ikramiyesi alabilirsiniz? Hemen bu detaylara bakın!

MEMURLUKTAN ASKERLİK GEREKÇESİYLE AYRILDIKTAN SONRA MEMURİYETE DÖNMEYENLER 

657 Sayılı Kanun uyarınca, muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınan devlet memurları, askerlikten sonra memuriyete dönmek isterlerse terhis tarihi itibarıyla 30 gün içinde kurumlarına başvuru yapmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde göreve başlatmakla yükümlü. 

Askerlik sebebiyle memurluktan ayrılan ve askerlik sonrası memurluğa dönmek için başvuru yapmayanlar, hizmet birleştirmesiyle emekli olduklarında memurlukta geçen süreleri için emekli ikramiyesi alma hakkına sahip oluyor. 

Bu haktan faydalanabilmek için hizmet belgesinde “Askerlik nedeniyle istifa” ibaresinin olması ya da görevinden askerlik nedeniyle istifa etmiş olduğunun belirlenmesi gerekiyor. 

Askerlik gerekçesiyle istifa ederek memuriyetten ayrılan ve bir daha memuriyete dönmemiş olanlara, memuriyet görevinin sona erdiği tarih dikkate alınmadan emekli ikramiyesi veriliyor. 

Evlendiği tarihten itibaren bir sene içinde evlilik sebebiyle memuriyetten ayrılan kadınlar daha sonra SSK ya da BAĞ-KUR kapsamında çalışarak hizmet birleştirmesi suretiyle emekli olduklarında memurlukta geçirdikleri süreler için emekli ikramiyesi alabiliyor. 

Dış ticaret açığı Nisan'da yüzde 42 arttı!

Tahıl Koridoru'yla buğday fiyatları yarıya düştü! Buğday alım fiyatları açıklandı mı? Borsa borsa son fiyatlar!

ŞOK'ta çılgın yeni indirimler! Ace klasik 26 TL'ye, tost peyniri 132 TL'ye, robot süpürge 3.999 TL'ye düştü!