Ekonomi

EYT'liler dikkat! Maaşınız seçim sonrasına kalacak! İşte nedeni...

EYT düzenlemesi Şubat ayında yasalaşsa bile maaş bağlama işleminin yıl boyu süreceği, ayda sadece 40 bin kişiye maaş bağlanabildiği kaydedildi.İktidar, EYT'lilere Şibatta yasa çıkacak, Martta maaş bağlanacak diyor ama bunun olması teknik olarak mümkün değil

Yarın saat 11:00'de detaylarının açıklanması beklenen EYD yasası için geri sayım başladı. İktidar, EYT'lilere Şibatta yasa çıkacak, Martta maaş bağlanacak diyor ama bunun olması teknik olarak mümkün değil.

Sözcü Yazarı Vergi Uzmanı Nedim Türkmen EYT'lilerin Mart ayında emekli aylığı almasının mümkün olmadığını yazdı. EYT'liler için "düzenleme Şubat ayında yasalaşacak Martta maaş alacak" söyleminin gerçeği yansıtmadığını belirten Türkmen, emeklilikte yaşa takılanların maaşta da zamana takılacağını kaydetti.

Emekli maaşı bağlama işlemlerinin bir ayı aşacağını belirten Türkmen, yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren düzenlemenin yarın (30 Ocak 2023) saat 11:00'de açıklanacağını hatırlattı. Kanun teklifinin yasalaşmasıyla birlikte 1 milyon 500 bin çalışan hemen emekli olup, emekli maaşı almaya başlayacağını bu sayının zamanla 5 milyon kişiye ulaşacağına dikkat çekti.

Boş beklenti yaratılıyor

İktidar sözcülerinin , Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) mart ayında ilk emekli maaşının ödenebileceğini açıklayıp, boş beklenti yarattığını kaydeden Türkmen, SGK'nın mevcut kapasitesiyle ayda ortalama 40 bin kişiye emekli aylığı bağlayabildiğine işaret etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nda emekli aylıklarını emeklilik servisindeki çalışanların bağladığını kaydeden Türkmen, bu servislerde çalışanların toplam SGK çalışanlarının ancak yüzde 10'u kadar olduğunu ifade etti. Bu bölümde uzmanlaşmanın en az 4-5 yıl aldığını kaydeden Türkmen,

Diğer servislerin yükü de arttı

Önceki gün Meclis'e sunulan yasa teklifi ile; sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi feri alacaklar yapılandırmanın kapsama alınmasıyla diğer servislerin iş yüklerinin de artacağına dikkati çekti.

EYT teklifi yasalaştığında; 30 Nisan 2023 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Merkezleri stadyuma döneceğini kaydeden Nedim Türkmen, hali hazırda Sosyal Güvenlik Merkezleri'nin, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin çıkartılacak yasadan faydalanmak için “borçlanma” başvurusu yapanlar ile dolup, taştığını ifade etti. Türkmen, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin yasanın çıkartılması ile birlikte; ilk başta 1.5 milyon kişinin hemen emeklilik talebinde bulunması beklendiğini kaydetti.

Ayda 40 bin kişinin işlemleri yetişiyor

 Emeklilik talebinde bulunanlara mart ayında aylıklarının bağlanması imkansız olduğunu vurgulayan Türkmen, her ay en fazla 40 bin emeklilik işlemi sonuçlandıran kurumun, mevcut iş yükünün 40 katı bir işlem talebi ile karşılaşacağını taleplerin alınıp maaş bağlama işlemlerinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti. Maaş taleplerinin bir kısmının hızlıca bağlanabileceğini önemli bir bölümünün zaman alacağını kaydeden Türkmen, bir aylık bağlama işlemi yapılırken diğer müdürlüklerden hizmet bilgisi ve teyit istendiğini ifade etti. Aylıklarını 1 ay sonra alacaklar olabileceği gibi 8 ay sonra alacakların da olacağını ifade eden Türkmen, çözüm önerisi olarak emeklilik talebi yapanlara 5 bin 500 lira avans ödemesi yapılarak mağdur olmalarının engellenebileceğini kaydetti.