Ekonomi

EYT'liler dört gözle bekliyor! Peki EYT'de kim, ne kadar maaş alacak? İşte merak edilen o liste

EYT düzenlemesiyle ilgili takvim Ocak ayı sonuna kadar tamamlanırsa, emeklilik başvurularının yapılmasının ardından emekli aylıklarının Mart ayında hesaplara yatması öngörülüyor. Peki EYT emeklileri ne kadar maaş alacak? EYT'lilerin maaşları nasıl hesaplanacak?İlk maaşların ise Mart ya da Nisan ayında EYT'linin eline geçmesi öngörülüyor

EYT düzenlemesinin Şubat ayında yasalaşması bekleniyor. İlk maaşların ise Mart ya da Nisan ayında EYT'linin eline geçmesi öngörülüyor. En çok merak edilen ise EYT'lilerin alacağı maaş. EYT'de 5 bin gün primi olan bir çalışanın geliri sürekli olarak asgari ücretten gösterilmişse, alacağı emekli maaşının en alt sınır olan 5500 liranın altına kalması bekleniyor. Ancak bu rakamlar daha önce olduğu gibi Hazine tarafından tamamlanarak 5 bin 500 lira yükseltileceği ifade ediliyor.   

ÜÇLÜ KARMA SİSTEMLE HESAPLANACAK

 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre 8 Eylül 1999 öncesi çalışmaya başlayan ‘emeklilikte yaşa takılanların (EYT) çalışma süreleri 2000 öncesi ve sonrası dönemleri kapsıyor. EYT’liler 2023 yılı itibarıyla aylık talebinde bulunacaklarından, aylık hesaplamalarında 3’lü karma (gösterge+4447+5510) sisteme göre hesaplanacak. Yani bugün emekli olanlar için hangi kurallar geçerli ise EYT’liler için de aynı kurallar geçerli olacak.

İLK MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?

 

 

Sabah Gazetesi Yazarı Okan Müderrisoğlu, EYT ile ilgili ilk ağızdan yani Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den aldığı bilgileri aktardığı köşe yazısında EYT takviminin Ocak sonuna kadar tamamlanması halinde EYT maaşlarının Şubat veya Mart ayında hesaplara yatmasının beklendiğini ifade etti. Müderrisoğlu söz konusu düzenlemeye göre  EYT'lilerin ortama yaş haddinin 49.9 olduğuna dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 2022 yılı bitmeden açıkladığı şekli ile EYT yasa teklifi için şu an Meclis'te ön çalışmaların sürdürüldüğü kaybetti. Müderrisoğlu,  EYT takviminin Ocak ayı sonuna kadar şekillenmesi, şubat veya en geç martta EYT'lilerin emekli aylıklarının EYT emeklilerinin hesaplarına yatmasının öngörüldüğünü ifade etti. Müderisoğlu, aylık bağlama için 1 aylık süre gerektiğini, yapılan hesaplamalara göre de en düşük emekli aylığı 5.500 TL'ye yükseltildiği için EYT'lilerin en az bu tutarda emekli aylığı alması beklendiğini ifade etti.