Ekonomi

EYT’liler için çok önemli uyarı! O parayı geri alabilirsiniz!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geldi. Ancak emekli birçok kişi doğum ya da askerlikle ilgili detaylarla ilgili henüz net bir bilgi sahibi değil. Peki bu sürelerin tamamına ihtiyacı olmayanlar ödeme yapacak mı? İşte merak edilen soruların yanıtı… 5 milyon vatandaş rahat bir soluk alırken, şimdi akıllarda bazı detaylar var

Meclis’e gelen EYT düzenlemesi ile emekliliği gözleyen 2.5 milyon vatandaş rahat bir soluk alırken, şimdi akıllarda bazı detaylar var. Bunların başında da doğum ve askerlik gibi sürelerin tamamı için ödeme yapılıp yapılmayacağı geliyor.

Peki bu durumdaki vatandaşlar ne yapacak? İşte merak edilen bu soruların yanıtını ekonomist Muhammet Bayram verdi.

Milliyet.com.tr’ye konuşan Bayram, emeklilik başvurusunu 2022 senesinde yapan kişilerin doğum borçlanması için 49 bin 694 TL, askerlik için ise 37 bin 270 TL ödeme yapacağını hatırlattı.

Bayram, 2023 senesinde ise yüzde 55’lik ücret artışı gerçekleştiğini bildirerek, söz konusu borçlanmaların doğum için 76 bin 861 TL, askerlik içinse 57 bin 645 TL’ye yükseldiğini bildirdi.

DOĞUM YA DA ASKERLİK SÜRESİNİN TAMAMI MI DEĞİL, EKSİK GÜN SAYISI ÖDENECEK

Peki doğum ya da askerlik sürelerinin tamamına ihtiyacı olmayanlar, bunun bir kısmını mı yoksa tamamını mı ödeyecek?

Bu konuda süre olarak gün hesabı yapıldığı bilgisini veren Bayram, 18 ay yapılan askerlik için 18 ay borçlanma yapmanın söz konusu olamayacağını, bu kişilerin ne kadar prim günü eksikse o kadar borçlanma yapmalarının yeterli olacağını vurguladı.

TEBLİGATTAN SONRA 30 GÜN İÇİNDE ÖDENMELİ!

EYT kapsamında emekli olacak bazı kişilerin borçlanma yapmasına rağmen kendilerine tebligat gelmediğini de hatırlatan Bayram, bu durumun sistemsel bir sıkıntıdan kaynaklandığını belirterek, emeklilik için başvurunun esas olduğunu ve bu hakkın baki olduğunu belirterek tebligatın gelmesinden sonra 30 gün içinde yatırılması gerektiğinin bildirdi.

ÖDENEN O PARALARI GERİ ALABİLİRSİNİZ!

Doğum veya askerlik için borçlanan fakat emekli olmadıklarını öğrenen kişilerin ise, eğer prim günleri yeterliyse bir cayma hakkına sahip olduğunu bildiren Bayram, “Ödeme yapan kişiler, bir defaya mahsus olmak üzere ödedikleri parayı geri alabilirler” dedi.

Bayram, maaşları bağlanmadan önce yazılı olarak müracaat eden kişilerin ödedikleri hizmet borçlanmalarını geri alma hakkına sahip olduklarını da vurguladı.