Ekonomi

EYT’liler için destek paketi ayrıntıları! İşte kıdem tazminatı kararı!

EYT destek paketinin ayrıntıları netleşti. Milyonlarca EYT’linin gözü ve kulağı burada! İşte detaylar!Herhangi bir nakit ya da nakit dışı amaç için kullanılamayacak

Kıdem tazminatı ödemeleri doğrudan emekli olacak kişilerin hesabına geçecek. Herhangi bir nakit ya da nakit dışı amaç için kullanılamayacak. Bunun dışında bazı detaylarda var.

İşte haberin ayrıntıları…

EYT’lilerin kıdem tazminatı konusu pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Belirlenen EYT Destek Paketi çerçevesinde 50 milyar liralık kredi kredinin sadece EYT kapsamında olan ve emekli olacak personelin kıdem tazminatı için kullandırılacağı itina ile belirtildi.

28.5 MİLYON LİRAYA KADAR KREDİ İMKANI!

KOBİ’ler için ise kefalet üst limiti 10 milyon lira olarak belirlenirken, kefalet oranı da yüzde 75 olarak belirlenmiştir. KOBİ dışında kalanlar için ise üst limit 20 milyon lira olduğu açıklanırken, kefalet oranı yüzde 70 olarak açıklandı. Bunun yanında kefalet ile KOBİ’ler için ise 13.3 milyon TL, KOBİ dışı firmalar için 28.5 milyon liraya kadar kredi olanağı sunulmaktadır.

KREDİLERİN VADESİ 36 AY

Azami 6 ay ödemesiz olan dönem de olmak üzere kredilerin vadesi 36 ay olarak belirlendi. Bu destek paketinde kullandırılacak olan kredinin faiz, kar payı oranı 24 aya kadar vadeli kredilerde Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı artı 200 baz puan alınacağına dair uygulanmaya karar verilirken, 24 ay üzeri olan vadeli kredilerde faiz, kar payı oranı TLREF artı 300 baz puan olarak uygulanması kararlaştırıldı. Bu bahsedilen faiz oranları 1 ile 10 çalışanın kıdem tazminatı ödemesinde kullandırılacak krediler için geçerlidir. Bununla birlikte 11. çalışandan itibaren kullandırımlar için ise faiz yani kâr payı oranı bankanın belirleyeceği duyuruldu.

KGF’nin verdiği kefaletlerden de yararlanacak her bir kefalet kullandırımı için bir defa olmak üzere ve peşin olarak kefalet tutarının yüzde 0,5’i oranında kredi verenler ile komisyon alınacak. Yapılandırma durumunda yararlanıcılardan, kefalet bakiyesi üzerinden yüzde 0,5 oranında kredi verenler ile peşin olarak komisyon tahsil edecektir.

Kredi Veren verdiği kredi karşılığında faydalanacaklar her bir kredi kullandırımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak yalnızca kredi tutarının azami yüzde 1’i oranında komisyon tahsil edebilecek. Kredinin vadesinin 1 yıldan az olması durumunda, azami oran üç aylık vadelere göre oranlanarak uygulanacak.