EYT’liler kıdem tazminatı alabilir mi? EYT’lilerin tazminatını kim öder?
EYT düzenlemesi 28 Şubat tarihinde görüşüldü ve Meclis'ten geçme kararı alındı. Bu düzenlemenin kabul edilmesinden sonra EYT'de kıdem tazminatı gündeme geldi. İşte detaylar! Şimdi ise kıdem tazminatına dair sorular sorulmaya başlandı
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası Meclis'ten geçti. Şimdi ise kıdem tazminatına dair sorular sorulmaya başlandı. İşte EYT'de kıdem tazminatına dair ayrıntılar…
EYT’LİLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?
Kıdem tazminatına dair merak edilenleri Habertürk'ten Ahmet Kıvanç kaleme aldı. Özelgede, işçinin çalıştığı süre ve kıdem tazminatına esas ücreti göz önüne alınarak hesaplanan ve ödenen kıdem tazminatlarının istisna kapsamına girdiği, hesaplanan bu tutarları geçen ilave ödemelerin ise gelir vergisine tabi olduğu belirtildi.
Kıdem tazminatı tavanı, en yüksek devlet memuruna bir sene için ödenen emekli ikramiyesine göre belirlenmektedir.
İŞTEN ÇIKIŞ GİRİŞ YAPARAK TAZMİNAT ÖDEMESİ ALINABİLİR!
İşverenlerin, depremden etkilenen işçileri için yapacakları 50 bin TL’ye kadar yardımdan vergi ve prim kesintisi yapılmamasına ilişkin önümüzdeki günlerde bir yasal düzenleme gerçekleştirilecek. Bu, işverenlerin karşılıksız bir şekilde yapacakları yardım ile ilgili bir düzenleme olacak.
Ama, depremzede işçilerin şu sıralarda daha fazla paraya ihtiyacı olacağı için, birikmiş kıdem tazminatını işçisini kaybetmeden ödemek isteyen işverenler farklı bir yol izleyebilir. İşverenin, kıdem tazminatı karşılığını avans olarak ödemek yerine işçisini işten çıkartıp tazminatını ödedikten hemen sonra tekrar işe almasıyla birlikte vergi ödeme yükümlülüğü meydana gelmez.
EMEKLİ OLUP ÇALIŞMAYI BIRAKAN EYT’LİNİN TAZMİNATI PEŞİN ÖDENİR
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın önceki yazılarından satır başlıkları da şu şekilde;
İlk önce, emekli olup işyerinden ayrılan işçilerin haklarından söze başlanırsa, 1475 Sayılı eski İş Kanunu’nun yürürlükteki hükümlerine göre, emeklilik dilekçesi vererek işyerinden ayrılan kişilerin kıdem tazminatının peşin ödenmesi gerekmektedir. Ancak, işçi kabul ederse taksitle ödeme yapılabilir. Kıdem tazminatının taksite bağlanması durumunda taksitin süresinde ödenmemesi halinde de en yüksek mevduat faizi uygulanır. Faiz işletilebilmesi için işçinin ihtarda bulunması ya da icra takibi başlatması gerekir.
Çalışılan zaman diliminde kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin de emeklilik tarihindeki son ücret üzerinden peşin olarak ödenmesi gerekiyor. İzin ücretinden gelir vergisi ve prim kesilir.