Ekonomi

EYT’liler muradına erdi! Şimdi sırada 'Kademeli Emeklilik' için ‘2000’lere Adalet’ hareketi başladı!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi çok sayıda çalışanı mutlu ederken, sadece bir gün veya 1-2 yıl farkla emekliliği kaçıranlar için bu durumdan şikayetçi. EYT’lilerin ardından şimdi de ‘2000’lere adalet’ sloganı ile emeklilikte adalet arayanların hak arayışı başladı.EYT düzenlemesiyle emekli olmak için bütün şartları yerine getirmesine rağmen yaşının dolmasını bekleyenler, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişinin yapılmış olması şartıyla yaş bekleme zorunluluğundan kurtuldu

İlk aşamada yaklaşık 2,5 milyon kişiye emeklilik hakkı sağlayacak olan EYT düzenlemesi yasalaşsa da hala tartışmalar bitmedi. EYT düzenlemesiyle emekli olmak için bütün şartları yerine getirmesine rağmen yaşının dolmasını bekleyenler, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişinin yapılmış olması şartıyla yaş bekleme zorunluluğundan kurtuldu.

Yıllardır emekli olmak için gün sayanlar böylece yıllardır verdikleri mücadelenin karşılığını alarak emekli olmaya hak kazandı. Ancak sözkonusu düzenlemenin 8 Eylül 1999 tarihinden önceki sigorta girişlileri kapsamı birçok tartışmayı ve itirazı da beraberinde getirdi. Karar Gazetesi’nin internet sitesinde yer alan habere göre, sadece bir gün veya bir iki yıl farkla 17 yıl geç emekli olmayı adaletsizlik olarak kabul eden sigortalılar ise hak arayışına başladı. Başlattıkları hak arayışı için ‘2000'lere adalet’ sloganını seçen sigortalılar, seslerini duyurmak amacıyla Twitter'da #2000lerinOyuKime hashtag'iyle topic trend oldu. ‘2000’lere Adalet’ hareketini başlatanlar, emeklilikte kademeli bir şekilde yaş şartının kaldırılmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor.

KADEMELİ EMEKLİLİK

8 Eylül 1999 sonrası sigortası girişi olanlar, kademeli emeklilik istediklerini belirterek bir gün farkla emekliliği kaçırmış olmaktan dolayı duydukları üzüntüyü ifade ediyor. Bir gün farkla emekliliği kaçırmış olmanın ‘vicdansızlık ve adaletsizlik’ olduğu yorumunda bulunan sigortalılar, kademeli emekliğin de torba yasaya eklenmesini istiyor.

Sosyal medya platformu Twitter’den yapılan  paylaşımlarda; insanların refahı için hazırlanan bir yasanın, aynı iş, aynı yaş ve aynı emeği harcamış bireylere farklı farklı uygulanması eleştirildi.

PROMOSYON YARIŞI

Öte yandan EYT düzenlemesinin ardından Türk bankacılık sektöründe promosyon yarışı da hızlandı. Özel sektör bankaları ve kamu bankaları emekli adaylarına ve emekli maaşını taşıyanlara verecekleri promosyon tutarlarını güncelledi. Bankalar ayrıca, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasal düzenlemesinden yararlanabilmek için prim ödemesi yapan emeklilere yönelik çeşitli kredi kampanyaları da düzenledi.

İlk etapta EYT düzenlemesinden 2,2 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. EYT başvuruları e-devlet üzerinden veya SGK müdürlüklerinden yapılabiliyor. EYT düzenlemesinin ardından ilk günlerde SGK müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluşurken, bankalar da emekli maaşını taşıyanlara 3 yıllık taahhütleri karşılığında 9 bin lirayı aşan promosyon ödemesinde bulunuyor.