Kent Haberleri

EYT'liler turnayı gözünden vurdu! İkinci kez tazminat verilebilir! Herkesten saklanan şimdi ortaya çıkan o gizli formül!

EYT'lilere piyango gibi müjde resmen verildi! Görmeyen duymayan kalmasın! İkinci defa tazminat alabilirsiniz! İşte yeni ortaya çıkan o formül...Uzmanlara göre, ikinci defa kıdem tazminatı hakkı doğuran bazı koşullar bulunuyor

Emekli olmayan EYT'lilerin en çok merak ettiği konulardan biri de kıdem tazminatı. Uzmanlara göre, ikinci defa kıdem tazminatı hakkı doğuran bazı koşullar bulunuyor. EYT ile emeklilik hakkı elde edenlerin kıdem tazminatı taban ve tavan aylıkları 2023 için belli oldu. İşte, EYT'lilerin ikinci kez tazminat almasını sağlayacak o gizli formül...

Emeklilikte yaşa takılan yani EYT'li 2 milyon 250 bin çalışanın emekli olmasını sağlayacak düzenlemenin bu ay içerisinde TBMM'den geçerek yasalaşması bekleniyor.

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; emekli olmaya hak kazanmış ancak bir yandan da çalışmaya devam edecek olan kişilerin kıdem tazminatı için dikkat etmesi gereken birçok önemli nokta var.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Okan Güray Bülbül ile hukukçu Pamir Başer, EYT'li işçinin kıdem tazminatının bilinmeyen ve gözden kaçan detayları anlattı.

 

2023 YILI KIDEM TAZMİNATI ÜCRETİ İÇİN DEĞİŞTİ!

Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzasıyla yayınlanan genelgeye göre, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için kıdem tazminatı tavanı 17.904,62 TL oldu. Buna göre 10 sene çalışmış biri işten çıkarılırsa alacağı kıdem tazminatı 179.40 TL olacak. Kıdem tazminatının yıllık taban tutarı ise 10.008 TL'ye çıktı.

 

İKİNCİ KIDEM HESAPLAMASI!

Ekonomi Gazetesi'nde yer alan habere  göre, çalışanların ikinci dönem sonunda kıdem tazminatı alıp alamayacakları konusunda iki uzman şunları söyledi:

"İşçinin işe başlatıldıktan sonra kıdem tazminatına hak kazandıran bir nedenle iş sözleşmesinin sona ermesi halinde tekrar kıdem tazminatı hakkı doğuyor. Fakat bu neden emeklilik olamayacak ancak kıdem tazminatına hak kazandıran diğer fesih nedenleri varsa kıdem tazminatı hakkı doğacaktır.

Yargıtay bugüne kadar verdiği kararlarda aynı kıdem süresi için birden fazla kıdem tazminatı ödenemeyeceği hükmünden hareketle önceki dönem için kıdem tazminatı ödenmişse, ilgili dönemi dikkate almamaktadır.

Bu nedenle emeklilik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden, kıdem tazminatını alan işçinin tekrar işe başlaması ve bu dönemin de kıdem tazminatına hak kazandıracak bir nedenle sona ermesi halinde sadece son dönemin kıdem süresi dikkate alınacaktır."

 

FESİH UYGULAYAN İŞVEREN İKİNCİ KEZ KIDEM ÖDEDİ!

Yargıtay’ın kıdem tazminatı ödendiği  durumda önceki dönemi dikkate aldığı tek durumun işverenin şeklen bir fesih uygulayıp, kıdem tazminatı ödemesi ve işçiyi aralıksız çalıştırmaya sürdürmesi olduğunu belirten uzmanlar, şunlar aktardı:

"Yargıtay bu durumda tüm süre üzerinden kıdem tazminatı hesaplanması, önceki ödenen bedellerin yasal faiz ile birlikte bu tazminattan düşürülmesi gerektiğini belirtmektedir.

Bu kararın sonuçlarından kaçınmak isteyen, önceki dönemin kıdeminin sıfırlanmasını amaçlayan kimi işverenlerse, uyguladıkları fesihlerle tekrar işe başlatma arasına makul bir süre koymayı tercih etmektedir.

Aynı durumun EYT kapsamında işten ayrılanlar için de söz konusu olup olmadığı tartışılmaktadır. EYT nedeniyle işten ayrılmada, Yargıtay`ın yaptırıma bağladığı durumun aksine işçinin iş sözleşmesini feshetmesi söz konusu olup, işveren fesih uygulamamaktadır."

 

EYT GERÇEK BİR FESİH SEBEBİ!

Diğer tarafından işverenlerin görünürdeki fesihlerinden değişik olarak EYT'li işçiye emeklilikte uygulanan fesihin kıdem tazminatı hakkı doğuran gerçek bir fesih olduğunu belirten iki uzman isim de, şu analizleri yaptı:

"Bu nedenle Yargıtay'ın yerleşik hale gelmiş aynı kıdem süresi için birden fazla kıdem tazminatı ödenemeyeceği hükmünden hareketle verdiği kararları sürdürmesi halinde, EYT nedeniyle ayrılan ve kıdem tazminatı ödenen işçinin, derhal işe başlatılması halinde de önceki dönemin sıfırlanacağını kabul edeceği düşünülmektedir."

 

TAZMİNAT ALMADAN TEKRAR İŞE BAŞLAYANLARIN TAZMİNATI NE OLACAK?

Eğer işçi kıdem tazminatı ödenmemek şartıyla işe dönmesi  ve ikinci dönemin sona erme sebebi de kıdem tazminatına hak kazandıracak bir durum ise, ilk dönem de dahil bütün kıdem süresi göz önüne alınarak, ikinci dönemin sonundaki ücretten kıdem tazminatı ödenmesi gerekiyor.

İşçi kıdem tazminatı ödenmeme şartı ile tekrar işe başlatılmış ve ikinci dönemi sona erdiren durum kıdem tazminatına hak kazandırmayacak bir durumsa, EYT sebebi ile işten ayrılma tarihindeki kıdem tazminatının, mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden hesaplanacak faiziyle beraber ödenmesi gerekiyor.

Emekli ve memura lokum gibi tatlı müjde! 3600 ek gösterge emekli ikramiye farkı kimlere verilecek, kaç TL oldu?
Aile Bakanlığı`ndan nefes kesen son dakika müjdesi! Başvuran ve şartları karşılayanlara anında 1226 TL para verilecek!
Aile Bakanlığı`ndan havalara uçuracak son dakika müjdesi! Hemen TC Kimlik Kartı ile başvuran şimdi 500 TL ödeme alacak!