Ekonomi

EYT’lilere büyük sürpriz! Sonunda EYT’lilerin istediği oldu!

Yeni yapılandırma paketinin milyonları borç yükünden kurtarması beklenirken EYT ile emeklilik bekleyenlere de ilaç olacak. Örneğin, askerlik ve doğum borçlanmasını ödeyemeyenler, kamu bankaları vasıtasıyla alacakları kredileri emekli maaşlarıyla geri ödeyebilecek. İşte detaylar...

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketi olarak belirtilen borç yapılandırması düzenlemesinde peşin ödeme, indirim ve taksit seçenekleri olacak.

Söz konusu yapılandırma düzenlemesi EYT'lileri de heyecanlandırdı. Ancak, yapılandırma çerçevesinde faizi silinecek borçlar arasında EYT'lilerin askerlik ve doğum borçlanması yer almıyor. Zira o borçlarda zaten faiz yok.

İşte detaylar...

BORCU OLANA HEMEN EMEKLİLİK FIRSATI

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman’ın konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Sadece şu olur. Yapılandırma ile birlikte SGK bir bankayla anlaşırsa, emekli aylığından tahsil edilmek şartı ile bir kredi yöntemi uygulanabilir. Böyle bir şey bekliyoruz." şeklinde konuştu.

KREDİYLE NASIL EMEKLİ OLUNACAK?

Örneğin anlaşma çerçevesinde 1.20 faiz oranı uygulanır ve 36 ay vade yapılır ise 550 gün için 58 bin 712 lira olan askerlik borçlanmasının aylık ödemesi 2 bin 018 lira olacak.

Doğum borçlanması için 76 bin 860 liralık bir kredi için bankaya müracaat eden bir sigortalı ise aylık 2 bin 641 lira ödeme ile toplamda 95 bin TL 076 lira ödemiş olacak.

Kredi ödemeleri ise maksimum 60 ay vadeyle yapılabilecek. Ödemeler bittikten sonra ise emekliler aylıklarını herhangi bir kesinti olmadan alabilecek.

BAĞ-KUR'LUNUN BORÇLARINDAKİ FAİZ SİLİNECEK

Bağ-Kur'lu olup da borcunu ihya edenlerin yani geçmiş tarihine dayanan günlerini satın almak isteyenlerin faizleri ise silecek.

3'TE 1 ORANINDA KAR SAĞLAYACAK

Bu olanaktan ise sadece Bağ-Kur'lular faydalanabilecek. Bu durumdan söz konusu kişi yaklaşık 3'te 1 kar sağlayacak. Normalde ihyaya 300 bin lira ödeyecek olan bir kişinin yapılandırma ila birlikte ödeyeceği tutar 200 bin liraya kadar düşebilecek.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Duman, "Bugünkü normalde ihyayı reel asgari ücretin belirlediği tutar üzerinden borçlanıyorlar. Fakat yapılandırma gelirse geçmiş tarihleri günleri satın alma meselesi olduğu için faizler silindiğinde ciddi kar söz konusu olabilir" dedi.

EYT bilmecesine son verin! İşte EYT konusunda doğru bilinen yanlışlar!

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri artık öyle tuzaklar kuruyor ki! Duyunca şoke olacaksınız! Bu oyuna sakın gelmeyin!