Kent Haberleri

EYT'lilere eksik zam şoku! Zamma rağmen maaşlar 5 bin 500 TL'den az yattı! EYT'liler hemen bakın!

Emeklilerin ve Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) hesabına yatan ve yatacak olan emekli maaşlarının açıklanan resmi rakamların altında kalması kafaları karıştırdı. EYT'lilere eksik zam şoku! Zamma rağmen 5 bin 500 TL'den az yattı! EYT'liler hemen bakın!  En düşük emekli aylığının 3 bin 500 Türk Lirası'ndan 5 bin 500 Türk Lirası'na yükseltildiği açıklanmış ve konu ile ilgili düzenleme geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de de yayımlandı

Emeklilerin ve Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) hesabına yatan ve yatacak olan emekli maaşlarının açıklanan resmi rakamların altında kalması kafaları karıştırdı. 

En düşük emekli aylığının 3 bin 500 Türk Lirası'ndan 5 bin 500 Türk Lirası'na yükseltildiği açıklanmış ve konu ile ilgili düzenleme geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de de yayımlandı. 

Ocak zammını 17 Ocak tarihinden itibaren başlayan bazı emeklilere 5 bin 500 liranın altında, 3 bin 600 lira ya da 4 bin lira yatırıldığı gündeme geldi. 

EYT’liler ise, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) emekli aylığı hesaplama uygulamasının güncellenerek yeniden açılmasının ardından kendilerine yapılacak maaş zammı konusunda kafaları karıştı. 

EYT'lilere eksik zam şoku! Zamma rağmen 5 bin 500 TL'den az yattı! EYT'liler hemen bakın!

Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) emekli aylığı hesaplama uygulaması ekranından aylıklarını hesaplayan EYT’liler, kendilerine yüzde 30’un altında zam yapılmasına tepki gösterdi. 

Sosyal güvenlik uzmanlarından alınan bilgilere göre; 2022 enflasyonunun beklenenden düşük gelmesi, emekli aylıkları hesaplanırken dikkate alınan kat sayının düşmesine, bunun da EYT’lilerin hissettiği zam oranının yüzde 17-18’de kalmasına neden oldu.

5510 sayılı kanuna geçen haftaki torba yasa ile geçici 92. madde eklenmiş; 2023 başından önce bağlanmış gelir ve aylıklar ile 2023 yılında bağlanacak malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarına yüzde 30 zam uygulanacağı açıklandı. 

“EYT’lilere yüzde 30 zam yapılmadı” demek doğru değil. Bu zam yapıldı ancak, bir teknik sorun ortaya çıktı.

Maaş hesabı yapılırken kat sayı, aylık bağlama oranı, gösterge rakamı gibi formüller dikkate alınıyor. Bu kapsamda kullanılan kat sayı formülü, tüketici enflasyonu oranı ile ülkenin büyüme rakamları eklenerek hesaplanıyor. 

Türkiye 2022 yılını yüzde 64,27 enflasyonla tamamladı fakat Merkez Bankası’nın (TCMB) 2022 yıl sonu enflasyon hedefi ise yüzde 66,80 olarak belirlenmişti. Açıklanan 2022 enflasyonu sonrası katsayı da düşünce bu durum EYT’lilere yapılan zam oranına yansıdı. 

Eğer emekli zamları yüzde 30’a yükseltilmemiş olsaydı, EYT'lilerin maaş kaybı daha çok olacaktı. 

SGK emekli maaş hesaplama programı, hesap yapılan tarihe göre aylık rakam veriyor. Bu çerçevede, emekli olmamış biri için bir ay önceki hesabın geçerliliği bulunmuyor. Çünkü bir ay önceki hesapta 2022 Ocak-Temmuz zammı kullanılırken, şimdiki aylık hesabında 2022 enflasyon oranı ve açıklandığı zaman da büyüme oranının yüzde 30’u kullanılıyor. 

EYT'lilere eksik zam şoku! Zamma rağmen 5 bin 500 TL'den az yattı! EYT'liler hemen bakın!

EYT’lileri bekleyen bir diğer sorun da büyük kısmının en düşük emekli aylığı olan 5 bin 500 Türk Lirası tutarında maaş alacak olması. 

Türkiye'de yüzde 60 oranında asgari ücretten prim ödendiği, dolayısıyla yıllardır emekli olmayı bekleyen EYT'lilerin şimdi de en düşük emekli aylığı alacağı ileri sürülüyor. 

Bu nedenle sosyal güvenlik uzmanları, EYT’lilerin ezici bir çoğunluğunun en düşük aylığı alacağını belirtiyor. 

EYT’lilerin haricinde, halihazırda emekli olanların hesaplarına ocak ayı maaşı olarak yatan 3 bin 600-4 bin Türk Lirası tutarındaki aylıklarda ise gelecek dönemde 5 bin 500 liraya tamamlanması öngörülüyor. 

Uzmanlar, bu durumun kanunun yetişmemesi sebebiyle yaşandığını belirtiyor. 

Çayınızı kahvenizi 1 TL’ye alın! Böyle indirim görülmedi! Yetişen kapıyor!

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parasını gören şaşkına döndü! Peş peşe açıklanan zamlı rakamlara şimdi bakın!

Gıda fiyatlarında son 45 yılın en sert artışı yaşandı!