Ekonomi

EYT'lilere kötü haber! O borcu olan EYT'liler emeklilik hayallerine veda ediyor!

EYT düzenlemesi hakkındaki son gelişmeler vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Gelen bir uyarı milyonlarca kişiyi endişelendirdi. İşte detaylar!Bu kararla beraber 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hayaline kavuşacak

EYT düzenlemesi Meclis'ten geçerek Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kararla beraber 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hayaline kavuşacak. Gelen son dakika uyarısı herkesi düşündürdü. O borcu olan EYT'liler yandı. Uzmanlar bir bir uyardı.

İşte ayrıntılar…

EYT ile ilgili yasa Resmi Gazete'den geçerek yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sora SGK müdürlüklerinin önünde uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Ekonomist Ahmet Kıvanç, prim borcu olan EYT'li vatandaşları bir bir uyardı. Ekonomist Kıvanç, bu konuda yaptığı açıklamada "Sigortalı çalışmaya 1997 yılında başladım. Bununla beraber 4A’lı olarak 6500 günü tamamladım. Ancak 2022 yılından dokuz aylık Bağ-Kur prim borcum bulunuyor. Memur arkadaşlar, 'Yapılandırmayı bekle, borcu silerler. Silmezlerse ödersin' diyor." dedi.

O BORCU OLANLAR DİKKAT! EMEKLİLİĞİNİZ YANABİLİR!

'Günümü tamamladım şimdi yapılandırmayı beklemeli miyim? Yoksa ödeme yapıp, hemen emeklilik başvurusu mu yapmalıyım?' sorularına Ünlü ekonomist Ahmet Kıvanç, yanıt verdi. Ünlü ekonomist;

SGK’nin emekli aylığı bağlayabilmesi için talepte bulunan bir kişinin kendi sigortalılığından dolayı prim borcunun bulunmaması gerekir. Bu kural yalnızca prim borcu olan Bağ-Kur’lular için değil, sizin gibi SSK’daki çalışma süresi tek başına emekli olmaya yeterli olan ve Bağ-Kur prim borcu olanlar için de geçerli olmaktadır.

Bundan dolayı, SSK’daki prim günleriniz emekli olmak için yeterli olsa dahi Bağ-Kur prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız. Önceki yapılandırma kanunlarında dört ay içinde ödenmemiş olan Bağ-Kur prim borçları silindi. Ancak TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan ve gelecek hafta görüşülmesi beklenen yapılandırma kanun teklifinde olduğu için Bağ-Kur’luların prim borçlarının silinmesine dair bir hüküm bulunmuyor. Bununla birlikte, prim borcunu peşin ödeyenler için enflasyon farkının yüzde 90’ı silinerek böyle bir ödeme kolaylığı sağlanacak. Kanunun gelecek hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yapılandırma kanunu çerçevesinde borcunuzu ödedikten sonra emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz. Yapılandırma kapsamında borcunuzu mart ayı içerisinde ödeyip akabinde emeklilik başvurusu yaptığınızda nisan ayından başlayarak emekli aylığı bağlanacaktır” dedi.