Ekonomi

EYT’lilere promosyon yarışı başladı! Hangi banka ne kadar promosyon verecek? İşte, bankaların promosyon ücretleri!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'lilerin ilk maaşlarını 1 Mart günü alacaklarını açıklarken, bankalar da şimdiden emeklilere yönelik promosyon yarışına başladı. Bilgin, EYT kanun teklifinin 30 Ocak Pazartesi günü Meclis Başkanlığı’na sunulacağını ve sonrasında Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşüleceğini bildirdi

Erken Yaşta Emekliliğe Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin müjdeyi verdi. Bilgin, EYT kanun teklifinin 30 Ocak Pazartesi günü Meclis Başkanlığı’na sunulacağını ve sonrasında Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşüleceğini bildirdi. Ayrıca Bilgin, EYT’lilerin ilk maaşlarını 1 Mart 2023 tarihinden itibaren alacaklarını duyurdu.

EYT ile ilgili yasal süreçle ilgili yol haritasının kesinleşmesinin ardından emekli olmaya hak kazananlar şimdiden ellerine geçecek maaşları hesap etmeye başladı. EYT kapsamında olup da çalışmayı sürdürenlerden 1 yıl ve üzerinde çalışma süresi olanlar, bir taraftan kıdem tazminatlarını da araştırıyor.

EYT ile ilgili süreç diğer yandan bankalar arasındaki promosyon yarışını da hızlandıracak. Çünkü ilk etapta yaklaşık 2,2 milyon vatandaşın emekli olması bekleniyor. Mart ayından itibaren emekli maaşlarını alması beklenen EYT’liler, bankaların vereceği promoyon miktarına göre tercihini yapacak.

7500 TL’LİK PROMOSYON ÇOK AZ

Promosyon tutarları bankadan bankaya ve alınacak maaş tutarına göre değişkenlik gösteriyor. CNN’de yer alan habere göre, bu rakamların enflasyonist bir ortamda çok düşük kaldığını söyleyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği’nden Meral Karadağ, “Herkes yasanın çıkmasını beklemekte. Buna bankalar da dahil. Ancak biz bankalar ile görüşmelerimize başladık. Asgari ücret dahi 8 bin 500 lira olmuşken, 7 bin 500 liralık promosyonu kabul etmemiz mümkün değil. Bankaların promosyon ödemelerinde 20 bin liraya kadar çıkmasını bekliyoruz. En yüksek promosyonu veren banka ile anlaşırız” diye konuştu.

3 YIL KALMA SÖZÜ VERENE PROMOSYON

EYT düzenlemesi sonrasında emeklilik hakkını kazanan vatandaşlar, ilk ödemelerini alacakları banka ve şubesini e-Devlet üzerinden veya emeklilik işlemleri sırasında SGK’dan seçebilecek. Böylece EYT’linin emekli maaşı, hangi bankayı tercih ettiyse o bankaya yatırılacak.

Kamu ve özel bankalar emeklilere 3 yıl kalma taahhütü ile kendi şubelerinden maaş almaları durumunda emeklilere promosyon ödemesi yapıyor. Emeklileri kendi bankalarına çekmek isteyen bankalar, maaş tutarına göre farklı promosyon tekliflerinde bulunabiliyor.  

 

KAMPANYALAR BAŞLADI

EYT’lilere özel kampanya hazırlıkları sürerken, bazı bankalar şimdiden duyurulara başladı.

DENİZBANK: Emekli maaşını bankadan 3 yıl süre ile alma sözü veren emeklilere 5 bin liraya varan ödeme yaparken, EYT kapsamındaki emeklilere ise otomatik fatura ödeme talimatına karşılık 7 bin 500 liraya varan promosyon fırsatı sunacağını açıkladı. EYT’lilere özel kampanyadan 1 Şubat 2023’ten sonra emekli olmuş müşteriler yararlanabilecek.

GARANTİ BBVA: Emekli maaşını bankaya taşıyanlara 6 bin liraya varan nakit promosyona ek olarak bin 500 lira da bonus veriyor. Kampanya 31 Ocak’a kadar geçerli olacak.

AKBANK: Emekli maaşını 31 Ocak’a kadar Banka’ya taşıyan ve 3 yıl süresince maaşını bankadan almayı taahhüt edenlere 7 bin liraya varan promosyon teklifinde bulunuyor.

YAPI KREDİ: Banka 7 bin TL nakit promosyonun yanı sıra 2 yeni fatura ödeme talimatı verilmesi halinde, 200 TL ek nakit ödül veriyor. Ayrıca 31 Ocak’a kadar ilk kez kredi kartı alan müşteriler; 500 liralık harcama sonrasında ek 300 lira nakit promosyon alıyor. Böylece bankanın toplam promosyon ödemesi 7 bin 500 lirayı buluyor.