Ekonomi

EYT'lilere müjde! Tek seferde 461 bin TL verilecek

Milyonlarca EYT’linin beklediği düzenleme için geri sayım devam ediyor. EYT düzenlemesi bekleyen çalışanlara 92 bin TL fark geliyor. Düzenlemenin hayata geçmesiyle, emeklilik başvurusunda bulunacak kişiler emekli olduğunda tazminat almaya alabilecek. İşte tüm detaylar...30 yılda tavandan emekli olan EYT’lilere tek seferde 461 bin TL ödeme yapılacak

EYT’liye 92 bin TL fark geliyor. 30 yılda tavandan emekli olan EYT’lilere tek seferde 461 bin TL ödeme yapılacak. Emekli olmayı bekleyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurları için düzenlemede sona yaklaşıldı. Aralık’ta TBMM’ye geleceği tahmin edilen düzenleme hayata geçerse, EYT’liler emeklilik başvurusu yapacak ve tazminat alabilecek. Alınacak para kıdem tazminatına göre hesaplanmış olacak.

EYT kapsamında yaklaşık 4 milyon civarında kişinin emekli olacağı tahmin edilmekte. İlk etapta 1,5 milyon kişi emekli olacak. Kademeli sistemle emekli olan kişi sayısı 4 milyona kadar ulaşacak.

İŞVERENLER HAZIRLIK YAPMALI
EYT düzenlemesi çalışanları ilgilendirdiği gibi işverenleri de ilgilendiriyor. Ocak ayında hayata geçmesi beklenen düzenleme ile çalışanlar emeklilik başvurusunda bulunacak. Başvuru yapan ve emekli olmaya hak kazanan kişilere tazminat ödenmesi gerekecek. İşverenler de toplu para ödemesi yapacak.

Kıdem tazminatında memurlar için tavan ücret 15 bin 371 TL’ye yükselmişti. Yeni yapılacak memur zammıyla bu tutar artacak. Memurlara yapılacak zamla tavan ücretin 18 bin lirayı geçmesi bekleniyor.

EYT’LİYE TOPLU PARA ÖDENECEK
Çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin'e göre; tavandan emekli olan bir kamu işçisi 30 yıl hizmetle 461 bin TL kıdem tazminatı alıyor. EYT’liler için de bu durum söz konusu olacak.

30 yıl hizmet eden bir kamu işçisinin emeklilik kıdem tazminatı tutarı eğer 15 bin 371 TL'den 18 bin 445 TL'ye çıkarsa işçinin alacağı kıdem tazminatı ykalaşık 92 bin TL artacak. Böylece toplam tutar 553 bin TL'ye ulaşacak.

İZİN PARALARI ALINABİLECEK
Özel sektör işçisinin de maaşa göre tazminat tutarını hesaplaması gerekecek. Yasayla emekli olana kıdem tazminatı ve birikmiş izinler verilecek.

İşçilerin tazminatlarını alması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunması yeterli olacak. Dilekçede işten ayrılma nedeninin emeklilik olduğunun belirtilmesi gerekecek.

Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken; her 1 yıl için 30 günlük brüt ücret kadar hesaplama yapılacak. Brüt ücrete yıl içinde alınan düzenli ödemeler de dahil edilecek.

Kıdem tazminatları taksitle değiş peşin ödenecek. İşveren ancak işçinin açık ve yazılı onayını alırsa taksitler halinde kıdem tazminatını ödeyebilecek. EYT’liler aynı zamanda kullanılmayan izinlerin bedelini de iş akdini bitirdiğinde alabilecek. İzin ücreti, iş akdinin sona erdiği tarihe göre hesaplanabilecek.