Kent Haberleri

EYT’lilerin ilk maaş tarihi yine erteleniyor! EYT’liler kulaklarına inanamadı!

Deprem nedeniyle ertelenen EYT düzenlemesi, yeniden meclise geliyor. EYT’lilerin ne zaman maaşlarını alacağı merak konusu oldu. Yüz binlerce EYT’linin emeklilik dilekçesi vermesiyle maaş bağlama işlemlerinin uzaması bekleniyor. Bu nedenle EYT'lilerin ilk maaşlarını alması yine gecikebilir. EYT görüşmelerinin mecliste yarın tamamlanması ve aynı gün içinde yasalaşması bekleniyor

TBMM, deprem nedeniyle ara verdiği meclis çalışmalarına yarın EYT gündemi ile başlayacak. EYT görüşmelerinin mecliste yarın tamamlanması ve aynı gün içinde yasalaşması bekleniyor.

Edinilen bilgilere göre, EYT bu hafta meclise kabul edilirse, Resmi Gazete’de yayımlandığı günden itibaren, koşulları yerine getirmiş olanlar emeklilik dilekçesi verebilecekler. 5510 Sayılı Yasa’ya göre, 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) çerçevesindeki vatandaşlardan emekli aylığı almaya hak kazananlara, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihten sonraki ay başından itibaren aylık bağlanıyor. 4C (Emekli Sandığı) çerçevesindeki vatandaşlardan hala görevde olanların aylıkları, yetkili makamdan alınan emekliye sevk onayı üzerine görevleriyle ilişiği kesildiği tarihi takip eden ay başından başlatılıyor.

DİLEKÇEYİ İZLEYEN AY BAŞINDAN İTİBAREN SÜREÇ BAŞLAYACAK

Memuriyetten istifa, ihraç gibi her ne şekilde olursa olsun ayrılmış ve daha sonra SSK veya BAĞ-KUR gibi başka bir statüde çalışmamış kişilerden emeklilik şartlarını yerine getirmiş olanlara, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihi izleyen ay başından itibaren maaşları bağlanıyor. Buna göre, mart ayı içinde emeklilik dilekçesi veren kişilerin maaşları 1 Nisan 2023 tarihinden geçerli olmak üzere bağlanacak. Şartları henüz yerine getirmemiş olanlar ise koşulları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verdiklerinde, dilekçeyi izleyen ay başından itibaren maaşları bağlanacak.

İşte detaylar...

EYT’DE İLK MAAŞ ÖDEME TARİHİ NE OLACAK?

Martta dilekçe veren kişiler için maaş başlangıcının 1 Nisan olması, ilk emekli aylığı ödemesinin nisanda yapılacağı anlamına gelmiyor. SGK, normalde emeklilik başvurularını iki hafta içinde sonuçlandırıyor. Örneğin, 2021’de ortalama maaş bağlama süresi SSK’da 15.35 gün, BAĞ-KUR’da 13.56 gün, Emekli Sandığı’nda 11.53 gün olarak meydana geldi. Fakat, SGK tarafından 2021’de 312 bin 634 vatandaşa yaşlılık, 7 bin 125 vatandaşa malullük aylığı bağlandı. EYT’nin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri esnasında verilen bilgiye göre SSK’dan 1 milyon 661 bin, BAĞ-KUR’dan 88 bin 626, Emekli Sandığı’ndan ise 496 bin vatandaş emeklilik şartlarını sağlamış bulunuyor. Bu kişilerden SSK ve BAĞ-KUR’luların neredeyse tamamının, Emekli Sandığı’na tabi olanların ise yüzde 25’inin hemen emekli olacağı tahmin ediliyor.

FİZİKİ İNCELEME SONRASI İLK AYLIK BAĞLANACAK

Martta aynı anda yüz binlerce vatandaşın emeklilik dilekçesi vermesi durumunda, aylık bağlama işlemlerinin uzaması bekleniyor. Zira her ne kadar otomasyona geçilmiş olsa bile emeklilik dilekçesi verenlerin aylıkları, dosyaları fiziksel olarak incelendikten sonra bağlanıyor. Fakat, maaş bağlama işlemi ne zaman tamamlanırsa tamamlansın, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere maaşları ödenir.

Altının dibe vuracağı tarihi bilen o ekonomistten zengin edecek açıklama! Tam bu tarihte altın alan zengin olacak!

Konteyner evlerde çok konuşulacak gelişme! Konteyner ev almak isteyenler neye uğradığını şaşırdı!

Aile Bakanlığından çocuklar için yeni destek ödemesi geliyor! Anne babalar dikkat! Bu para mart ayında hesaplara yatacak