Kent Haberleri

EYT’lilerin maaşlarına zam ve tam 3 ödeme müjdesi! Müjdeler ardı ardına verildi! Hemen bakın!

EYT’den emekli olacak yaklaşık 2,5 milyon vatandaş 3 ödemeyi aynı anda alacak ve milli gelir zammı maaşına yansıyacak. İşte EYT’ye ilişkin merak edilen detaylar...  EYT'li vatandaşlar için maaşlara zam ve promosyon müjdesi geldi

Milyonlarca kişiyi kapsayan EYT ile ilgili kanun TBMM’den geçti. EYT'li vatandaşlar için maaşlara zam ve promosyon müjdesi geldi.

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı çalışmaya başlayan veya borçlanarak sigorta başlangıç tarihini öne çekenler, yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getirerek emekli olabilecekler.

SSK’da 5000 – 5975 arasındaki prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 sene sigortalılık süresini; BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nda ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü tamamlayan vatandaşlar, yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren emeklilik başvurusu yapabilecekler.

Bu şartları henüz yerine getirmemiş EYT’li emekli adayları ise tamamladıkları tarihten itibaren emekliliğe hak kazanacaklar.

EYT'LİLER BAYRAM İKRAMİYESİ VE PROMOSYON DA ALACAKLAR 

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin EYT sürecine ilişkin merak edilenler ve bilinmeyenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Zengin, EYT kapsamındakilerin nisanda yalnızca aylıklarını almayacaklarını belirterek, "Günlük farklardan kaynaklanan maaş farklarını alacaklar. Bayram ikramiyesini alacaklar. Muhtemeldir ki banka promosyonlarını da nisanda alacaklar" dedi.

İşte detaylar...

 

EYT'LİNİN EMEKLİ AYLIĞINA MİLLİ GELİR ZAMMI DA GELECEK 

Diğer taraftan, EYT düzenlemesiyle emekli olacak vatandaşların maaşına büyüme zammı da yapılacak. Milyonlarca EYT'linin maaşı, geçen yılki ekonomik büyümeden kaynaklı artış eklenerek belirlenecek. Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye ekonomisinin geçen sene yüzde 5,6 oranında büyüdüğünü duyurdu.

YÜZDE 1,68'LİK ARTIŞ 

Yürürlükteki uygulamaya göre, 2022 senesi büyüme oranı 2023 ocak ayından sonra emekli olanların aylıklarına artış olarak yansıyacak. Ocak ayından sonra emekli olanların aylığı, büyüme oranının yüzde 30’una denk gelen yüzde 1,68 oranında yükselecek.

"08 KODUYLA İŞTEN ÇIKIŞ GEREKİYOR" 

EYT sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Zengin; memurlar, işçiler ve esnaf-zanaatkarlar olarak toplamda 3 statü olduğunu ifade etti. Zengin, başvuru müracaatları hakkında ise şunları söyledi:

Yasa kapsamında aktif çalışan işçiler SGK'dan 'emekli olabilir' yazısını alıp iş yerlerine verecekler. Bağ-Kur'lular ise Resmi Gazete'de yayımlandığı gün müracaat edebilirler.

Emekli Sandığı mensupları ise iş yerlerine müracaat ederek kurumlarına emekli talep formunu dolduracaklar. Daha sonra emeklilik işlemleri başlayacak.

Bu noktada birkaç ayrıntı söz konusu; aktif olarak işçi konumunda olanlar ‘emekli olabilir' yazısını alıp işverene verdikten sonra, işverenlerin 08 koduyla yaşlılık maaşı bağlaması nedeniyle işten çıkışlarını gerçekleştirmesi gerekiyor.

Emekli maaşları baştan aşağı değişiyor! Temmuzda en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Kiralık ve satılık konutlarda deprem ‘oyunu’! Federasyon başkanından peş peşe açıklamalar!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! 31 Mart tarihinde sona eriyor!