Ekonomi

EYT düzenlemesine binlerce çalışanı ilgilendiren ve çok merak edilen o madde konulacak mı?

Posta Gazetesi Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu okuyucularından gelen çok önemli bir soruyu yanıtladı. Sarısu EYT düzenlemesine kamuda çalışan binlerce kişinin çalışma hayatını düzenleyecek bir madde konulması gerektiğini ifade etti.

Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan kamuda sözleşmeli olarak geçen çalışanların EYT çıktığında emekliliğe zorlanıp zorlanamayacakları konusundaki soruya yanıt veren Sarısu, çıkarılacak EYT düzenlemesinde konuyla ilgili bir madde konulması gerektiğini ifade etti.

EYT düzenlemesiyle öncelikle yaşa takılan ve prim gün sayısını tamamlamış kişilerin emekli edileceğini ifade eden Ekrem Sarısu, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan kamuya geçen çalışanlarla ilgili emeklilik haklarını kazandıklarında iş sözleşmelerinin feshedileceğine dair bir düzenleme olduğunu hatırlattı. Söz konusu düzenlemenin EYT çıktığında emekliliğe hak kazananlar açısından iş akitlerinin feshedilmesine neden olabileceğini kaydeden Posta Yazarı Sarısu, bu kişilerin emekliliğe başvurmayıp başka bir işyerinde çalışmaya devam edebileceğini talep ettikleri zaman emekli olabileceklerini dile getirdi. Sarısu çıkarılacak EYT düzenlenmesinde 696 sayısı KHK çerçevesinde kamuya geçenlerle ilgili özel bir düzenleme yapılarak EYT'den yararlanma konusunun çalışanın isteğine bırakılması durumunda sorunun çözülebileceğini dile getirdi.

EYT YASASINA HÜKÜM KONMASI LAZIM

Soru: SSK girişim 1997, 6400 gün primim var. EYT yasası çıktığında kapsamında olanlar zorunlu olarak emekli edilecek mi? Belediyede KHK’lı olarak çalışıyorum. F. K.

Cevap: EYT ile ilgili yasa çıkınca öncelikle gerekli şartları taşıyanların istekli emeklilikleri söz konusu olur. Ancak sizin gibi 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye tabi taşerondan kamuda işçi statüsüne geçirilenler için; emekli hakkı kazananların iş sözleşmelerinin feshedileceğine dair özel düzenleme olduğu için EYT ile emeklilik hakkı elde ederseniz, iş sözleşmeniz fesih edilir. Ancak emekli olmak talebe bağlıdır. Talep etmeniz halinde emekli olursunuz.

ÇALIŞANIN İSTEĞİNE BIRAKAN MADDE

Emekli olmayı talep etmezseniz başka bir işyerinde çalışarak çalışma hayatınızı sürdürebilirsiniz. Ancak EYT yasasına sizin gibi 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kamuda taşerondan işçiliğe geçirilenlerin zorunlu emeklilik işlemlerinin çalışanların isteklerine bırakılmasına dair bir hüküm konursa, iş sözleşmeniz feshedilmez. EYT düzenlemesinde konuyla ilgili hüküm bulunmazsa 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince emekliliğe hak kazanıyorsanız zorunlu olarak iş sözleşmeniz feshedilir.