Ekonomi

EYT'te flaş gelişme! Cumhurbaşkanı talimatı verdi, listede olabilirsiniz

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için son günlere gelinirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bir açıklama yaptı. Yaş sınırının 48-50 olarak konuşulması üzerine 1 milyon 700 bin kişinin bu fırsattan yararlanması tahmin ediliyor. İşte tüm detaylar...Kulislerde gündem yaratacak iddia konuşmaları yapılırken kadınlar için 48 ve erkekler için 50 yaş iddiaları gündemde

EYT yaş sınırı için heyecanlı bekleyiş devam ederken Bakan Vedat Bilgin tarafından açıklama yapıldı. Kulislerde gündem yaratacak iddia konuşmaları yapılırken kadınlar için 48 ve erkekler için 50 yaş iddiaları gündemde. EYT'den faydalanacak kişi sayısı ise gün geçtikçe artıyor. Kritik kararların alınacağı Kabine Toplantısı'na döndü.

EYT İLE EMEKLİ OLACAK KİŞİ SAYISI
Bakan Vedat Bilgin, çalışmaların tamamlandığında Meclis ile bu maddelerin paylaşılacağı açıklanırken komisyonda bugün yaş şartı olmasaydı Haziran ayına göre ne kadar insan emekli olacağı merak konusu oluyor. 1 milyon 600 bine yakın kişinin EYT'den yararlanacağı belirtilirken bütün verileri elimize alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız gerektiği vurgulandı.

EYT'DE YAŞ SINIRI İDDİASI
Emeklilikte Yaşa Takılanlar için çalışmalar devam ederken kulislerde yaş iddiasına teklifler gelmeye başladı. Masada iki seçenek yer alırken yaş sınırı kadınlarda 46 ve erkeklerde ise 48 olarak belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak olan durum da son karar Erdoğan'dan geleceği belirtildi.

''48 YAŞINDA 20 YILINI DOLDURMUŞ DEMEKTİR''
EYT gündeminde yer alan yaş sınırı için 48-50 mi yoksa 50-52 mi olacağı hakkında konuşmalar devam ediyor. 20 yıldan bu yana geçen süre içerisinde uygulamanın hayatımıza gireceği belirtildi. Eğitim ve öğretim oranlarının düşük olduğundan ötürü kadın ve erkek 18 yaşına girdiğinde direkt olarak çalışma hayatına giriş yapıyor. Sigorta başlangıcı ele alındığında ise 20 sene doldurulduğu durumda emekli olma imkanı verildi. Dolayısıyla 28 yaşında çalışma hayatına giren bir kadının 48 yaşında 20 yılını doldurmuş kabul edilir.

DOĞUM BORÇLANMA YAŞ ŞARTI
Vedat Bilgin, ekstra uygulama içerisinde askerlik için müracaat edildiğinde hayır ibrası alınır. Doğu borçlanmalarında yaş şartı sigortalı olmadan önce gerçekleşen doğumlar, borçlanma kapsamında yer alır. Askerlik için geçerli olurken o tarihler arasında askerde kanıtlayabiliğinde geri çekilmek mümkün. Askere gitmeden önce sigortası olan ama 300 gün eksikliği yer alır. EYT için askerlik borçlanması durumunda şartların sağlanmasında başvuru yapılır.