EYT'ye başvuru sürecinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Başvuru yapmadan önce mutlaka bakın!
Yasalaşarak Resmi Gazete'de yayımlanan EYT yasasıyla gözler şimdi izlenecek sürece çevrildi. Hâlâ bir iş yerinde çalışan EYT'li çalışanın kıdem tazminatı almak konusunda sorun yaşamaması ve işverenin beş puan indiriminden faydalanması için dikkat edilmesi gereken noktalar söz konusu. Dilekçeyi martın herhangi bir gününde verenlerin emekli aylıkları, 1 Nisan tarihinden geçerli olmak üzere bağlanacak
Koşulları yerine getiren olan EYT’li vatandaşlar emeklilik dilekçesini 3 Mart tarihinden itibaren vermeye başlayacaklar. Dilekçeyi martın herhangi bir gününde verenlerin emekli aylıkları, 1 Nisan tarihinden geçerli olmak üzere bağlanacak. Dilekçenin ayın hangi günü verildiğinin önemi olmayacak.
Fakat bazı hak kayıplarının söz konusu olmaması için bazı noktalara da dikkat edilmesi gerekiyor.
'EMEKLİ OLABİLİR' YAZISINA DİKKAT
İş Kanunu’na göre, emekli olan vatandaşların, son işyerindeki çalışmaları karşılığı hak etmiş oldukları kıdem tazminatını alma hakkı bulunuyor. Mevcut uygulamaya göre, bir işte çalışmakta olan vatandaşlar emekli olarak kıdem tazminatı alabilmek amacıyla önce SGK’dan “emekli olabilir” yazısını alması gerekiyordu. Fakat, kurum tarafından bu sabah şubelere gönderilen bir yazı ile emekli olabilir yazısını istenmeyeceği, hizmet döküm belgeleriyle yapılacak başvuruların kabul edileceğini ifade etti.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 2 milyon civarında EYT’linin emeklilik başvurusunda bulunması bekleniyor. Bunların önemli bir kısmı halen bir işte çalışan kişilerden oluşuyor. Yüz binlerce EYT’li vatandaşa SGK’dan aynı anda “emekli olabilir” yazısı verilmesi mümkün olmadığı için kolaylık sağlandı.
Teşkilata gönderilen yazıda, işçiler ya da işverence SGK’dan “emekli olabilir” ibareli imzalı yazı istenmemesi gerektiği ve böyle bir belge verilmeyeceği belirtildi. Uzun süren bürokratik işlemlerin önüne geçilmesi ve daha hızlı, etkin hizmet verilmesi için e-Devlet üzerinden belge oluşturulacağı belirtildi.
İşte detaylar...
E - DEVLET'TEN ALINACAK
Buna göre, işçiler ve işverenler e-Devlet üzerinden “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”, “Normal Koşullarda Ne Zaman Emekli Olurum” ve “Çalışma Hayatım” uygulamaları ile sorgulama yaparak emeklilik koşullarının oluşup oluşmadığını kontrol edebilecekler. SGK’dan “emekli olabilir” yazısı yerine, ilgili uygulamalardan alınan belgeler kullanılacak.
İşçiler, e-Devlet üzerinden alacakları bu belgeler ile işverene başvurarak, hizmet akdini “emeklilik gerekçesi” ile feshettiklerini bildirecekler. İşverene verilecek yazıda fesih gerekçesinin “emeklilik” olduğunun ifade edilmesi, kıdem tazminatını alabilmek açısından büyük önem taşıyor.
5 PUAN İNDİRİM İÇİN SÜRENİN AŞILMAMASI ŞART
Emekli olan EYT’li vatandaşlar, aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlarsa sosyal güvenlik destek priminde 5 puanlık indirim yapılacak.
Prim indirimi, çalışanın brüt ücreti üzerinden uygulanacak. Asgari ücretle çalışanlar için 500 lira, asgari ücretin 7,5 katı brüt ücretle çalışanlar için de 3 bin 753 lira prim indirimi söz konusu olacak.
Prim indiriminden faydalanabilmek için bir ay içinde aynı işyerinde tekrar işe başlamak gerekiyor. Otuz günlük süre, iş akdinin sonlandığı tarihten başlayacağı için sürenin aşılması halinde prim indirimi uygulanmasında problem yaşanacak.
Emekli olabilmek için önce işten çıkış yapıp, daha sonra ise emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Emekli maaşı, dilekçe verilen tarihi izleyen ayın ilk gününden başlatılıyor.
Bir emekli içinde bulunduğu ayın ilk günlerinde işten çıkış yapıp emeklilik dilekçesi verdikten birkaç gün sonra işe başlayamaz. Zira aynı ay içinde tekrar işe başlanması halinde emekli maaşı bağlanmaz.
Reuters 150 uzmanla peş peşe dolar tahmini yaptı! 6 ay sonra dolar bakın ne kadar olacak!
Enerji Bakanlığı çok sayıda personel alacak! Lise mezunu olmanız yeterli!