Ekonomi

EYT’yi çok az farkla kaçıranlar bu haber sizi çok heyecanlandıracak! Hayatınızı değiştirecek bu detaya dikkat!

Yaklaşık 2.5 milyon kişinin gözü kulağı EYT’nin Meclis’te yasalaşmasına çevrilmişken, bu haktan çok az bir farkla yararlanamayacak olanları çok heyecanlandıracak bir haber geldi. Bu detayı mutlaka okuyun, hayatınız değişebilir!.. Buna göre, EYT düzenlemesinde doğum, askerlik gibi işe başlama tarihini öne çeken borçlanmalara ilişkin bir kısıtlama söz konusu olmayacak ve böylece askerlikte kullanılan "hava değişim süresi" de borçlanılmak suretiyle işe giriş tarihi öne çekilebilecek

Çok az bir farkla EYT düzenlemesinden faydalanamayanların üzüntüsünü sevince dönüştürecek bir haber geldi. Buna göre, EYT düzenlemesinde doğum, askerlik gibi işe başlama tarihini öne çeken borçlanmalara ilişkin bir kısıtlama söz konusu olmayacak ve böylece askerlikte kullanılan "hava değişim süresi" de borçlanılmak suretiyle işe giriş tarihi öne çekilebilecek.

EYT düzenlemesinin önümüzdeki TBMM’ye gelmesi beklenirken, düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından emeklilik başvurularının alınarak, ilk aylıkların mart ayında hesaplara yatacağı duyuruldu.

EYT'Yİ ÇOK AZ BİR FARKLA KAÇIRANLAR İÇİN HER ŞEY BİTMEDİ!

Sabah gazetesinden Hazal Ateş, emeklilik sınırının 8 Eylül 1999 olup bu tarihi çok az bir farkla kaçıranlar olduğunu hatırlattı.

Ateş’in haberine göre, sigorta başlangıç tarihini öne çekecek alternatiflerin başında askerlik borçlanması gelmekte. Diğer yandan bazı meslek grupları da yıpranma payı ile emekli olabiliyor. Buna göre, askerliğini sigortalı bir işte çalışmaya başlamadan önce yapanlar, sigorta başlangıçlarını borçlandıkları süre kadar geriye çekilebilecek.

HAVA DEĞİŞİM DETAYI

Habere göre, askerlik borçlanmasında ihtiyaca göre bir gün bile emeklilik kapısı açabilecek ve hava değişim sürelerinin bir bölümü için de borçlanılabilecek.

Ayrıca hava değişim süresini aşan kısım düşüldükten sonra kalan süreler borçlanılabilecek. 2014 yılı Şubat ayına kadar uzun dönem askerlikte 3 aya kadarki kısmı, Şubat 2014-Haziran 2019 arasında uzun dönem askerlikte 30 güne kadarki kısmı borçlanılabilecek.

Diğer yandan 1980 Kasım ayı ila 2014 yılı Şubat tarihleri arasında kısa dönem askerlikte 30, Şubat 2014 ila Haziran 2019 tarihleri arasındaki kısa dönem askerlikte 15 günlük bölüm borçlanma kapsamında bulunmakta.

Yani 2019 yılı Haziran tarihinden itibaren askerlik yapanlar, tabi oldukları askerlik süresinin her ayı için 1 güne kadarki kısmı için borçlanma yapılabilecek. Örnek vermek gerekirse, altı ay askerlik yapan kişiler, 6 günlük bölüm için borçlanmaya gidebilecek.

BİRDEN FAZLA BORÇLANMA

Bunun dışında askerlik süresinin uzamasına sebep olan hastalık, ceza gibi nedenlerle uzayan süreleri borçlanma imkânı ise bulunmuyor.

Askerliğin haricinde avukatlık staj süresi, doktora, yurtdışı borçlanma gibi seçenekleri olanlar, ihtiyaç olan süreye göre tamamını ya da birini borçlanabilecek. Diğer yandan askerliğini er öğretmen olarak yapanlar, kıtada maaşsız olarak geçen süreleri de borçlanabilecek.