Yeni Şirketler

Eyüp Direkli arsasına yapılan yola bina dikecek

Şanlıurfa'nın 'Deli Dumrul'u Direkli'nin inadı sürüyor. Üzerine yol yapılan arazisini korumak için ördüğü duvarı sürücüler yıktı. "Arazimin bedeli ödenmezse ev yapar, otururum" diyor

Şanlıurfalı Eyüp Direkli, Karayolları'yla olan hukuk savaşını kazandı ama şimdi de sürücülerle savaşı başladı. Direkli'nin "Özel mülküm" diyerek kapattığı çevre yolundaki duvar vatandaşlarca yıkıldı. Sürücülerle tartışarak yolda nöbet tutan Direkli, "Gerekirse asfalta bina dikerim" dedi. Türkiye Cumhuriyeti Karayolları (TCK) ile girdiği hukuk mücadelesini kazanan Şanlıurfalı Eyüp Direkli, Türkiye'nin ilk duble yol sahibi oldu. TCK'nın 12 yıl önce, kamulaştırma yapmadan arazisine çevreyolu yaptırdığını savunan Direkli, davayı kazanınca uluslararası çevreyolunu trafiğe kapattı. 'Özel mülk' tabelası ile giriş çıkışları engellemek isteyen Eyüp Direkli, Şanlıurfa-Mardin karayoluna duvar ördü. Ancak bölgede yaşayan vatandaşlar, geçiş yapabilmek için briket duvarı gece yıktı. Sabah, 3 şeritli duble yoluna gelen Direkli, yıkılmış duvarı görünce nöbet tutmaya başladı. Yanına polis ekiplerini de alan Direkli, yolda kuş bile uçurtmamaya kararlı. Parasını alana kadar, yolu açmayacağını söyleyen Direkli, zaman zaman araç sahipleriyle uzun süre tartıştı. Araçların geçişini izin vermeyen Direkli, trafik polislerinin de yardımıyla, sürücüleri geri çevirerek yola yeniden duvar ördürdü.

'4 MİLYON TL ALACAKLI'
Arazinin 150 yıldır kendi ailesinde olduğunu ve diğer 44 hak sahibiyle birlikte hakkını alana kadar mücadelesine devam edeceğini bilirten Direkli, "Bundan sonra, Karayolları gelip günün şartlarına göre paramızı verirse ne ala. Vermezse yol üzerine bina da dikerim" diye konuşu. Çevreyolunun kapatılmasıyla şehiriçi trafiği de kilitlenme noktasına geldi. Irak'a geçmek üzere Habur'a giden TIR ve kamyon sürücüleri, Şanlıurfa kent merkezinden geçmek zorunda kalıyor. Yollarının uzamasından yakınan bazı şoförler, "Şehir merkezine girmekle yolumuz oldukça uzuyor. Aynı zamanda şehir merkezinde tehlikeye sebep olabiliriz. Bari vatandaş, fiş kesip para karşılığı bizleri bıraksın. Para vermeye razıyız ama yolumuza gidelim" dedi. Öte yandan bilirkişiler, bölgede arazilerin metrekaresinin 800 TL civarında olduğunu ve söz konusu arazi için 4 milyon TL ödenmesi gerektiğini kaydetti.

TARAFLAR GÖRÜŞÜYOR
Karayolları yetkilileri dün Şanlıurfa'ya gelerek arazi sahibinin avuktlarıyla görüştü. Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili Habib Arslan "Taraflar anlaşırsa 2010 yılı Ocak ayında Karayolları hak sahibine parayı ödeyecek. Yol açılacak" dedi.
Mehmet Yıldırım/Sabah