Sektörel

Eyüp Eroğlu: Tokat'ta emekliler TOKİ'den ev sahibi olacak!

Tokat Belediye Başkanı Av.Eyüp Eroğlu, 2015 yılında ki çalışmalar ve 2016 yılına ait projeler hakkında Güneş Medya yönetim kurulu başkanı ve Gazete Tokat imtiyaz sahibi Mehmet Aktürk'e makamında önemli açıklamalarda bulundu.

Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu 2015 yılının zor bir yıl olduğunu belirterek ' çinde bulunduğumuz coğrafyanın zorluğu, hemen yanı başımızda Suriyedeki karışıklıklar, kaos ortamının hala artarak devam etmesi, diğer tarafta ise Irak'taki karışıklıklar devam ediyor, ranla olan münasebetler ve son dönemde Rusya ile yaşanan olaylar, dış politikada da zor bir dönemden geçtiğimizin göstergesidir. Ülke içerisine geldiğimizde 2015'te iki tane önemli seçimden geçtik. Birinci seçimde tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağlayan bir parti çıkmadı. Bu kısa bir süre sürsede hükümetin kurulmasında ki zorlukları beraberinde getirdi. Hükümet kurulamadı ve ardından yeni bir seçime gidildi. Ak Partinin tek başına iktidar olduğu seçim sonucu ile tekrar hükümet kuruldu ve çalışmalarına devam ediyor. Bu anlamda da 2015 yılı yerelde bizler içinde zor geçti. Seçim arifesi döneminde seçim çalışmaları ile meşgul olmak, diğer taraftan, yaptığınız işlerin ilerlemesi ile alakalı sürecin bir nebzede olsun duraksıyor olması, haliyle bizleri de yaptığımız işlerle alakalı biraz geriye attı. Biz asla hiç bir çalışmamıza hız kesmeden devam ettik, hatta daha da artırdık. Göreve geldiğimizin ikinci yılımızı tamamlamak üzereyiz. Göreve geldiğimizde şehrimizin temel anlamda; asıl ihtiyacı olan, vatandaşlarımızın bizden beklediği asıl çalışmaları yapacağımızı söylemiştik ve ilk yılımızda da, ikinci yılımızda da bu çalışmaları süratli bir şekilde devam ettirdik. Mahallelerim izdeki sorunları gidermek için yol, kaldırım, asfalt, alt yapı çalışmalarını devam ettirirken, şehrimizin güzelleşmesi adına kentsel tasarım çalışmalarını sürdürdük' dedi. 


BEŞ YILLIK PLANLADIKLARIMIZIN %50'SİNİ YAPTIK

'Beş yılık planlarımızın yüzde ellilik kısmını gerçekleştirdik. Önümüzdeki üç yıl içerisinde de geri kalan yüzde ellilik dilimi bu yıldan itibaren, görev süremiz boyunca yapıp tamamlayıp bitireceğiz'. 



VİZYON ÇALIŞMALARINDA SONA GELDİK 

'Vizyoner ve eser bırakıcı ve gelecek nesillere aktarıcı anlamdaki çalışmalar yaptık. Bazı çalışmalar yapılır beş altı yıl gider ve daha sonra bu çalışmalar tekrardan yapılması gerekiyor. Bir asfalt yapıyorsunuz, beş altı yıl devam ediyor sonra bozuluyor tekrar yapıyorsunuz. Kaldırım yada park düzenlemesi gibi süre gelen işlerdir, ama daha vizyonel kırk elli yıla hitap edecek kalıcı olan ve gelecek nesillere aktaracağımız işlerle alakalı çalışmalarımızında da artık son aşamalarına geldiğimizi de ifade edebiliriz'. 


KALAN ÜÇ YILIMIZDA PROJELERİMİZİ TAMAMLAMAYI İSTİYORUZ 

'Biz üç yıl boyunca bazı projeleri bitirmeyi amaçlıyoruz. Bu süreç içerisinde meydan projemiz, Niksar yolunda bir alt geçit, DS alanında bir Kent Rark, şehrimizin içinden geçen şehrimizi güzelleştiren Yeşil ırmağın etrafının parklarla daha güzel hale getirilmesi, sosyal tesislerle insanların oturabileceği hale gelmesidir. Yeşil ırmağın içine de yapacağımız çalışmalar dan en önemlisi ırmağın su seviyesini yükseltmek suretiyle orada kayıkların yüzdüğü, insanların kayık seferleri yapabileceği bir yeşil ırmak yapmayı tasarlıyoruz, skeleler ve gece güzel ışıklandırmalar ile birlikte çok daha farklı bir yeşil ırmak yapacağız. Biz bu projemize "Kanal Tokat" diyoruz. Tokat'a bir Seyir Terası yapmayı planlıyoruz. Tokat'ı üç yüz altmış dereceye kadar görebileceğiniz bir mekan da Tokat'ın her bir noktasını görebileceğiniz Seyir Terasını Tokat'a kazandırmak için uğraşıyoruz. Terminal binasını yenilemek, bir kültür merkezini Tokat'a kazandırmak, bir aile yaşam merkezi yapmak istiyoruz, bu aile yaşam merkezinin içerisinde yüzme havuzunun olduğu, çocuklar için bowling alanı ve buz pistinin olduğu alanlar olacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığfmızla bir Bilim Merkezini kurmak istiyoruz. Bu üç yıl boyunca bunları yapmayı kendimize hedef koyduk. Biz bunları halkımıza kazandırmalıyız ve Tokatlı insanlarla buluşturmalıyız. Bu çalışmalarımız da belli noktalar da devam ediyor.'



TOKAT'A 5 TANE MAHALLE KONAK KAZANDIRACAĞIZ

''2015 yılında iki tane Hanım Kültür Tesisi açtık. Bu iki önemli tesisi Tokat Belediyemize kazandırdık. Diğer tarafta iki tane Mahalle Konağı yaptık. Birisi Karşıyaka mahallemizde diğeri Topçu bağı Par ekende mahallemizde. Bunların her biri oradaki tüm bayanlarımıza ve oradaki halkımıza hitap edecek konaklar. Bu konaklar sadece belediye hizmetleri adına düşünülmedi, bir taraftan müftülüğe bir oda verildi, halk sağlığına bir oda verildi, diğer taraftan Aile Sosyal politikalar müdürlüğüne bir oda tahsil edildi ve burası bir kompleks haline getirildi. Oraya gelen insan sadece belediye hizmetlerinden yada kültürel sosyal hizmetlerden yararlanmayacak aynı zamanda müftülüğe slami ilmihal sorularını sorabilecek diğer taraftan kadın aile çocuk üzerine sormak istediği soruları Aile Sosyal Ralitikalar Müdürlüğüne iletebileceği bir kompleks haline getirdik. Bu komplekslerden üç tane daha önümüzde ki yıllar içerisinde yapacağız, toplamda beş tane mahalle konağını Tokat'a kazandıracağız'. 



TOKAT'A GENÇLİK MERKEZ VE BİLGİ EVİ KAZANDIRDIK 

'Bilgi Evini özellikle Ortaokul öğrencilerine hitap edecek bir çalışma olacak. Öğrencilerimiz bir taraftan etüt merkezi halinde ders görebileceği diğer taraftan bir takım kursları orada alabileceği, dijital kütüphanenin içerisinde olduğu, tamamen bilgisayarla donatılmış sınıfların olduğu güzel bir tesis yaptık. Tesisimiz şu an bitti, içerisinin dizaynı gerçekleştiriliyor. Şubat sonuna doğru biz orayı öğrencilerimize hazırlama gayretindeyiz. Gençlik Merkezi yaptık. Dört kattan oluşan bir alan ve her katının ayrı bir özelliği var. Burası da lise öğrencilerimize yönelik olan bir tesis ve şu an da Tokat'ımıza kazandırdık'. 



SOSYAL VE KÜLTÜREL ANLAMDA HALKIMIZlıN YANINDA OLDUK 

'2015 yılında kültürel ve sosyal anlamda halkımızın yanında olmaya çalıştık. Bunu biz tüm çalışan arkadaşlarımıza da yerleştirdik. Yaptığımız bir çok çalışmaya sevgiyi kattık, nsanlarla beraber olmayı kattık. Sosyal belediyecilik alanında da Tokat'ı iyi yerlere getirmeyi amaçlıyoruz'. 



'Son bir ay içerisinde sivil inisiyatifi de olaya dahil etme amacı ile toplantılar düzenledik. Svil toplum kuruluşlarımızın katılımı ile okul aile birlikleri ile toplantı yaptık ve onların görüşlerini aldık. Kurum müdürleri ile görüşmeler yaptık. Bu şehre dair fikri olan her insanla bir araya geldik bir birliktelik oluşturduk'. 


TOKAT'IN BİR HEDEF OLMALI 

'Tokat'ın bir hedefi olmalı. Bu şehir nasıl şehir olmalı. Tokat bir Osmanlı, Selçuklu şehri tarihi bir şehir. Biz tarihimizi heba ederek tarihimizi hiçe sayarak yola çıkamayız. Bir taraftan modern bir şehir olma gayretinde olurken diğer taraftan da o tarihi şehrin tarihi dokusunu özümsemeli tarihi dokuya zarar vermemeliyiz. Ayrıca bu şehir nasıl bir şehir olmalı derken nüfusu ne olmalı yada nasıl bir nüfusa sahip olacak şehri biz hayal etmeliyiz. Bu şehrin gideceği duraklar nasıl olmalı bunları da belirlemek lazım işte tam da burada imar çalışmaları devreye giriyor. Sonuçta baktığımız da zaman zaman insanların gelip bizden 'sayın başkanım biz büyük bir bölge bayiliğini alabileceğimiz yer yok, bizim bunu açabileceğimiz bir arsa mevcut değil' diye geliyorlar. Diğer taraftan özel okul açacağız özel okul için alan yok diğer taraftan özel hastane açılacak fakat buna da yer yok yada OSB ye yeni yatırımcılar gelecek artık OSB'nin de topografik yapısı itibari ile düz anlamda kullanılabilecek alanlar kalmamış. Biz bu şehrin kırk elli yılını imar etmeliyiz, bu şehri bir yıllık iki yıllık plan lam amaliyiz. Şmdiden geleceği görerek hayıflanmamak için biz çok daha teferruatlı düşünüyoruz. Bu şehirde mevcut imar alanları, imar sahaları yeterlimi değil mi. Diyelim yeterli değil, yeterli değilse nerelerde şehri imara açmak lazım hangi alanlarda bunları yapmak lazım bunları planlamak lazım'. 


TOKAT'TA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE İMAR KONUSUNDA TSO ÖNCÜLÜĞÜNDE BİR HEYET OLUŞTURDUK 

'Tokat'ta yeni yeni kentsel dönüşüm çalışmaları ortaya çıkıyor. Bizde şehrimizde kentsel dönüşümü nerede yapabilmeliyiz, hangi alanlarda bu olmalı ve bu alanları nasıl tespit etmeliyiz. Belediye olarak oralarda nasıl bir imar çalışması yapmalıyız, kinci sorulması gereken önemli sorulardan birisi de bu olsa gerek. Diğer tarafta üç dört katlı olan imar bölgeleri var. Her kes bulunduğu evin bulunduğu bölgenin imar hakkı sonsuz olsun istiyor ama bu mümkün değil. Her bölgede her mahallede her insanın biz teklifini kabul ettiğimiz takdirde çok karışık bir durum ortaya çıkacak. Bunu da planlamak gerekiyor. Hangi bölgede ne yapmak lazım. Bizde bu konularda bize gelen talepleri, bize gelen dönüşümlerle ile ilgili istekleri bir masaya yatırıp bunlarla alakalı da başka bir madde koyduk üçüncü olarak. Dördüncü olarak inşaat sektörünü canlandırıcı ne yapabiliriz ne gibi uygulamalar yapabiliriz. Bunları da tek tek değerlendiriyoruz. Bunları değerlendirirken de çevre illerde nasıl uygulamalar var hangi uygulamalarla insanlar bu manada daha da çözüm alıcı bir yol belirlemiş bunlara bakıyoruz. Böylesine önemli bir mevzuda işin uzmanlarına da soralım dedik. Bir taraftan belediye bu işin en yetkilisi olmakla beraber bizim paydaşlarımız var. Mimarlar Odamız, Mühendisler Odamız,Yapı Denetim Firmalarımız, müteahhitlerimiz ve halkımız var. Baktığımızda biz onlarla bu işi yapıyoruz. Bizim tek başımıza burada kentsel dönüşüm yapalım dememiz bir şey ifade etmiyor. Oraya bizim Tokat'ı mızın müteahhit'i girmezse yada mühendis arkadaşlar orayla ilgili bir tasarıda bulunmasalar tek başımıza burada dönüşüm yapacağım demenin de bir anlamı kalmıyor. Bu kurumların beraber istişare ettiği bir konsepte bunu yapmak lazım. Ticaret Odamızla bir toplantı yaptık genel bir toplantı yaptık sektörle alakalı, ilgili herkesi çağırdık. Şöyle bir sonuca vardık. Ticaret Odamız bünyesinde on kişilik bir heyet kurulsun. Bu heyetin içinde mühendislerin, müteahhitlerin olduğu yine sektörde farklı klişelerin olduğu on kişilik bir heyet oluşturduk. Hedefimiz yıl sonuna kadar bu vizyonu ortaya koyucu yol haritasını çizmek. Tokat'ı mızın her anlamda perspektifinin büyüdüğü 2030-2040 ları hedeflediği, nüfusunun 300.000 bin olacağını hedefleyerek planlarımızı yaptığımız bir imar çalışması başladı'. 


EMEKLİLERİN TOKİ'DEN EV SAHİBİ OLACAĞI İLLER ARASINA TOKAT' DA GİRDİ

'Başbakanımız seçim öncesinde vaatlerde bulundu. Emeklilerimize kira öder gibi çok düşük ücretlerle TOKİ vasıtasıyla bir ev kazandırılması müjdesini vermişti. Hükümet olduktan sonra, TOKİ Başkanımız Ergün Bey'in ifadesi ile Türkiye'de on yedi ilde emekliye TOKİ ile alakalı bir çalışmanın yapıldığını söyledi. Bu on yedi il içerisinde Tokat yoktu. Sonrasında bu konu değerli milletvekillerimiz ile görüşüldü, görüşülünce değerli milletvekillerimiz bir araya gelmek suretiyle bizzat Ergün Bey'le görüştüler. Bu görüşmeye bende telefon vasıtasıyla katıldım. O toplantının sonucunda Tokat'ı da emeklilerin ev sahibi olabileceği bu proje içerisine dahil edilebileceği müjdesi verildi. Bir kaç ilde daha TOKİ yapılmasının müjdesi verilecek. Bu illerden biride Tokat oldu. Son derece önemli bir gelişme bu takdire şayan olması gereken bir müjde ve ben burada bu müjdeyi de başta milletvekillerimize teşekkür etmek suretiyle sonrasında TOKİ Başkanımıza ve Başbakanımıza da bu teşekkürü ifade etmek lazım. Allah hayırlı uğurlu etsin. Biz hemen hazırlığımızı yaptık ve TOKİ başkanımıza alternatif yerlerle alakalı bir çalışma yaptık. Şu anda TOKİ'nin bulunmuş olduğu 1. etabın hemen altında TOKİ köprüsünün karşısında ki o alan 90.000 metrekare gibi bir alan orası, daha önceden de yine TOK 'ye ayrılmış, marla alakalı çalışması yapılmamış, hemen onu yaptık encümenimize gerekli evrakları gönderdik ve orada parsel parsel hepsini birleştirmek sureti ile bir TOK yapılacak hale getirdik. O dosyamızı TOK 'ye sunduk. TOK ' de bir yerde inşaat yaparken maliyeti ne kadar çıkar ona bakıyor. Özellikle emekliye yönelik bu tür dairelerde çok pahalıya mal olmaması lazım çünkü çok ucuza veriyorlar, ki yüz elli liraya verilen bir dairenin de ortalama maliyetinin düşük olması lazım. Şöyle bir soru sordular, oranın dağlık bir bölge olması bizim maliyetimizi artırır midiye sormuşlardı. Bende oradan bir ekip gelsin gidip birlikte inceleyelim dedim. Yirmi gün önce TOK 'den yetkili teknik ekip geldi ve onlara da gösterdik. Önümüzde ki hafta TOK 'den randevu alacağız milletvekillerini izle beraber gidip artık işi netleştireceğiz. Orası olmazsa alternatif bir kaç yerimiz daha var orayı sunacağız. Önümüzde ki günlerde hem bir taraftan bizim yaptığımız bu çalışma diğer taraftan TOK 'nin de Tokat ilini açıklaması ile inşallah böyle bir müjdeyi halkımıza vermiş oluruz. Adet, sayı anlamında net bir şey söyleyemiyorum. Bunu ancak TOKİ ile yaptığımız görüşmelerden sonra netleştiraceğiz ve artı talebe bakacağız acaba Tokat'ta emekli olanlardan kaç kişi bunu talep ediyor. Bu sayıyı bizim kestirebilmemizçok kolay değil. Bir taraftan talebe bakarken diğer taraftan Toki ile görüşüp ortak payda da buluşup TOKİ'nin kaç tane emekliye böyle bir daire yapacağını da belirleyip süreci işletmeye başlayacağız. Toki ile görüşmelerimizde sadece bunu konuşmadık. Tokat'ta bir alan belirleyip Tokat'ın da mimarisine yakışır şekilde bahçeli güzel evler yapabilir miyiz bunu da konuştuk. TOKİ Başkanı Ergün Bey yapılabilecek alanları bize getirin, böylede bir çalışma yapabiliriz diye söyledi. Önümüzde ki günlerde TOKİ ile dirsek temasında şehirleşme alanında yapabileceğimiz çalışmalar olabilir. Bunu da burada ifade etmiş olayım'. 


KALAN 3 YILIMIZDA STAD VE SANAYİNİN TAŞINMASI YETİŞMEYEBİLİR 

2016'ya bakışları hakkında bilgi veren Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, 'Zaman çok çabuk geçiyor. Göreve başladıktan sonra geçen süre iki yıla yaklaşmış, nsanlar bizi beş yıllığına seçiyor. Bu beş yılın iki yılını bitirmiş bulunuyoruz geriye üç yıl kaldı. Bu üç yıl bizim için çok ama çok değerli . Biz bu süreyi nasıl değerlendirebiliriz, bunu gayretindeyiz. Biz bu manada daha hızlı, daha çabuklaştırıcı bir süreç planlıyoruz ve bizim sistemimizde asla bir geri dönüş olmaz. Ayaklarımız yere sağlam basarak, ileriye dönük projeler yapmanın gayretindeyiz. Stadyum projesi var, bu projenin gerçekleşme ihtimali önümüzdeki üç yıl içinde çok kolay görmüyorum. Sanayinin dönüşümü; biz bununla alakalı esnafımızla görüştük ama şu üç yıl içinde sanayinin oradan kalkması başka bir yere taşınması ihtimalini ben şahsım adına düşük görüyorum ama bu demek değildir ki biz bu işlerle ilgilenmeyeceğiz gayret sarf etmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Somut ve yapıcı işler peşindeyiz. İşi ortaya koyup ta bunlardan otuzunu yapmaktansa otuz tane gerçek yapılacak işi ortaya koyup bunları yapmanın daha doğru olacağı kanaatindeyim. Göreve gelmeden önce elli sekiz yada elli dokuz proje sözü vermiştim bunlardan yirmi sekiz otuza yakın bölümünü bitirdim, projelerin yüzde ellilik kısmı gerçekleştirilmiş durumda. Allah'ın izniyle diğer projeleri de gerçekleştireceğiz'' dedi.



Gazete Tokat