Genel

Eyüp Muhçu: Mimarlar Odası'nın binden fazla davası var!

Peş peşe açtığı davalar ile son olarak, ‘terörist’ olmakla suçlanan Mimarlar Odası şu an itibarıyla 1000’den fazla davanın tarafı. Oda Başkanı Eyüp Muhçu, 15’i odaya kayıtlı olmak üzere onlarca avukatla çalıştıklarını söyledi.

Peş peşe açtığı davalar ile son olarak, ‘terörist’ olmakla suçlanan Mimarlar Odası şu an itibarıyla 1000’den fazla davanın tarafı. Oda Başkanı Eyüp Muhçu, 15’i odaya kayıtlı olmak üzere onlarca avukatla çalıştıklarını söyledi


Üçüncü havalimanından, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne, Zeytinburnu’ndaki 16/9 Projesi’nden, Munzur Çayı üzerindeki HES’lere kadar birçok yerde çevre ve kent adına harekete geçerek davalar açan TMMOB Mimarlar Odası, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) üyelerinin önceki gün yaptığı, “Meslek örgütü müsün, terörist misin” açıklamalarının ardından yeniden gündemde. Bu suçlamalardan sonra söz hakkı doğan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, kamu yararına ve çevreyi koruma adına gösterdikleri çabalara işaret ederek, “Söz konusu açıklamalar deli saçması” ifadesini kullanıyor.


Peki pek çok kez eleştiri konusu olan ve açtığı davalar nedeniyle ağır tepkilerle karşı karşıya kalan Mimarlar Odası’nın şu an Türkiye genelinde kaç davası bulunuyor? Oda Başkanı Muhçu, sadece kendi açtıkları davalar olmadığını bazı duyarlı vatandaşlar ve pek çok kuruluşla ortak açtıkları davalar olduğunu da anımsatarak şu yanıtı veriyor: “Şimdiye kadar açtığımız dava sayısını net olarak söylemek mümkün değil. Ancak 1000’in üzerinde devam eden davamız var. Biz yasalara ve Anayasa’ya aykırı mı diye bakarak hareket ettiğimiz için de yüzde 80’den fazlasında kazanan taraf oluyoruz. Ama Türkiye’de mahkeme kararlarının uygulanmasında sorun yaşanıyor.”


500 DAVA MERKEZDEN

Muhçu’nun sözünü ettiği yaklaşık 1000’in üzerindeki davanın 500’ü Mimarlar Odası Genel Merkezi tarafından açılmış durumda. 15 kişilik bir avukat ordusu olan Mimarlar Odası, dışarıdan da gönüllü olarak kendilerine destek veren avukatlarla da çalışıyor. Muhçu, “Türkiye’nin her yerinde metropellerde gecekondular yapılırken seyirci kaldığı, planlı yerlere dava açtığı” suçlamalarıyla ilgili olarak da, “Eğer bugün Boğaziçi bir bütün olarak betonlaşmamışsa bizim davalarımız bunda etkili oldu. Yalılar yakılıp, yıkılıp yerlerine yeni binalar dikilmemişse bizim verdiğimiz hukuk mücadelesi de katkı sağladı” diye konuştu.


SON TARTIŞMANIN NEDENI NE?

2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından getirilen geçici bir madde ile kentsel dönüşüm projelerine yüzde 25 ek emsal hakkı getirildi. Bunda da son yararlanma süresi olarak 1 Ocak 2016 belirlendi. Mimarlar Odası tarafından bu yönetmeliğin iptali için açılan davayı Danıştay haklı bularak geçici maddenin yürürlüğünü durdurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danıştay’ın kararından sonra ek emsal hakkı kararı getirdi ve 1 Ocak 2017’ye kadar ruhsat alan inşaat firmalarına ek emsal hakkından yararlanabilme imkânı verdi.


'ÖNCE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Ağaoğlu Şirketler Grubu Murahhas Azası Hasan Rahvalı’nın açıklamalarıyla ilgili özür gelmezse dava açacaklarını söyleyen Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, “Herhangi bir ölçü tanımadan yapılan bu suçlamalarla hedef gösteriliyoruz. Biz öncelikle bir suç duyurusunda bulunacağız. Hiçkimse kamu yararı ve şehircilik ilkeleri doğrultusunda hareket eden bir meslek örgütünü karalayamaz”diye konuştu.


Ağaoğlu’nun Murahhas Azası Hasan Rahvalı’nın açıklamaları Twitter’da da dün en çok konuşulan ilk 10 konu arasına girdi.


'KUŞDİLİ ÇAYIRI KURTULDU'

Eyüp Muhçu, Gezi Parkı için açtıkları davayı kazandıklarını anımsatarak “Kadıköy Kuşdili Çayırı ve Göztepe Özgürlük Parkı gayretlerimiz sonucu kurtuldu” dedi.


Konut sektörü temsilcilerinden Mimarlar Odası'na tepki!


Habertürk