Eyüp Sabri Tuncer New York’ta mağaza açacak
Saraybosna’dan göçen Tuncer ailesinin üç oğlundan biri olan Eyüp Sabri Tuncer, baba evini sermaye yaparak dükkan açtı
Oğlu ilk yerli kolonyayı üretti. Torunu ise bugün tüm dünyaya satıyor
Tuncer ailesinin macerası marka olma 1860’larda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun Saraybosna’yı kendine katmasının ardından İnegöl’e göçle başlıyor. 1916’da 18 yaşında ilk dükkanını açan ve ardından İstiklal Savaşı’nın başlamasıyla askere giden Eyüp Sabri Tuncer, dönüşünde baba evinin satışından edindiği sermayeyle Ankara’da içinde iğneden ipliğe ve tabi kolonyaya herşeyin olduğu bir tuhafiye dükkanı açtı. Dükkanda yok yoktu. 1960 yılına gelindiğinde babasının ısrarına dayanamayan Sabahattin Tuncer, işin başına geçti.
O güne kadar ithal esansı kullanan Türkiye, Sabahattin Tuncer’in üniversite
hocalarının desteğiyle bulduğu formülle ilk yerli kolonyasını üretti. Bugün ise 86 yıllık markanın başında üçüncü kuşak temsilci Engin Tuncer bulunuyor.
• Eyüp Sabri Tuncer 86 yıldır ayakta. Bu, aile şirketlerinde görülen bir durum değil. Hikayenizi anlatır mısınız?
Bursa İnegöllü’yüz. Aile Saraybosna’dan göçmüş. Ben üçüncü kuşağım. Babam küçük yaşlarda babasını kaybedip iş hayatına girmiş. İğneden ipliğe her şey satıldığı bir markette çalışırken o zaman piyasada olmayan muhasebe disiplinini kazanmış. 10 yaşındayken çalışmaya başlamış marketlerde ve orada edindiği disiplini hayatında kayıt düzenine hep dikkat etmiş. Tuncer kardeşlerinin ortak olduğu içinde çantadan eldivene, şapkadan kolonyaya çok şey satılan tuhafiye dükkanları var. Bir süre sonra ısmarlama gömlekçilik de yapmışlar. Sonra babam işi devralmış ve aynı düzende devam etmiş.
• Türkiye’nin ilk yerli kolonyasını ürettiniz... Bu süreç nasıl gelişti?
Ticaretin azaldığı dönemde babam veteriner fakültesinde kendine desinatörlük işi buluyor. Ders verirken hocalar babamın çizdiği resimlerle ders anlatıyor. Babama kokulu bitkilerle ilgili kitaplar istiyor. Hocalar yabancı şirketlerle yazışmasına yardımcı oluyor. Yurtdışına gidiyor ve birçok bilgi edindikten sonra 1965 yılında ilk formülü üretiyor. İthalat ortadan kalkınca maliyetler de düşüyor, kolonyalar ucuzluyor. Leylak, yasemin, tütün, menekşe parfümlü kolonyalar kullanılmaya başlıyor. Arkadan da zincir perakende mağazaları geliyor. İş büyüyor.
• Sıkıntı olmamış mı hiç?
Olmaz mı. Örneğin bir yangın geçiriyorlar. Babamlar ceketleri yanarak kendilerini dükkandan zor atmışlar ve herşey kül olmuş. Bir çalışan kolonyaları güğümler içerisinde geçirirken alkol dışarı sıçramış o sırada sigara atılmış yere ve parlamanın ardından yangın çıkmış. Ellerinde hiçbir şey kalmayınca sadece kolonya üzerine çalışmaya başlamışlar. Sadece kolonya işiyle uğraşarak 86 yıldır ayaktayız.
• Peki şimdi Eyüp Sabri Tuncer nerede, ne yapıyor?
Yüzde 22 piyasa lideriyiz. Sadece kolonya üreten başka bir firma yok, kolonya üretenler dev ilaç şirketleri. Ya da ehliyetli kişilerin elinde olmayan markalar var. 4 kuvvetli oyuncudan biriyiz. Merdivenaltı firmalar var ama onların sayısı da gün geçtikçe vatandaşın da bilinçlenmesiyle azalıyor. Halen Ankara’da 6 bin 500 metrekare kapalı alanda kolonyalarımızı üretiyoruz. Dubai için ürettiğimiz kozmetikler var. Oradan dünyaya dağılıyor. 13 milyon lira ciro hedefledik. Geçen yıl bu, yüzde 10 daha gerideydi.
• Sizi zincir marketlerde göremiyoruz.
Zincir marketlere mal vermiyoruz. İstedikleri raf paraları nedeniyle boykot ediyoruz. Sağmal inek gibi görmelerine isyan ediyorum, pazarlama stretejileri o kadar acımasız ki. Bizimle birlikte hareket eden markalar da var. Biz de artık internet satışlarına ağırlık verdik. Spreyler oda kokuları kolonyalı mendiller üretiyoruz. Oda spreyleri üretiyoruz. İnternet üzerinden satıyoruz.
• Yeni yatırımlar yapacak mısınız?
Kolonyalı mendil hattımızı geliştiriyoruz. 80 derece kolonyanın kullanılan tek mendil bizde. Önemli otobüs firmalarına kolonyalı mendil üretiyoruz. Yılda 30 milyon üretim kapasitemiz. Başka talepler de var otobüs ve havayolu şirketlerinden. Ancak kapasitemiz yetmediği için cevap veremiyoruz ve yeni yatırmlarla büyüyeceğiz. Bu yatırımın bize maliyeti 750 milyon Euro olacak. Kapasitemiz de üçe katlanarak 90 milyon adede çıkacak.
• Peki kriz...
Krizlerin iyi yönleri de var. Bir kere tedbirli olmayı öğretiyor. Yanlış çalışanlan eleniyor. insanlar elindekiyle yetinmeyi öğreniyor. Herkes durumundan şikayet ettiği sırada bir kriz geliyor. Sıfırdan başlıyor insanlar iş buluyor, şükretmeye başlıyor.
• Referandum için geri sayım başladı. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?
İnsanlar neye evet diyeceklerini bilmiyorlar. Birilerinin çıkıp ne olduğunu tek tek anlatması lazım. Yoksa iş hükütmet gitsin mi kalsın mıya dönüştürüldü. Kimseye neye oy verecek bilmiyor. Kenan Evren bile zamanında çıkıp neyin ne olduğunu anlatmıştı. Sonraki süreçte nasıl bir yol izleneceğini bilmek önemli.
Kolonyamız ithal parfüm niyetine kullanılırdı
Hatıralar kolonyasını Ankara’dan İstanbul’a gönderirdik. Şişelenir ve Kilis’e giderdi. Kilis’te satılırdı. Oradan İstanbul’a gelirdi. Sanki kaçak parfümmüş gibi ‘Paris Gecesi’ adı altında İstanbul’da satılırdı.
Kiralarla başa çıkamadı New York’ta mağaza açacak
New York 5’inci caddede kriz nedeniyle boşalan çok mağaza var. Bu mağazalarada olmak istiyoruz. Yeni bir konseptle var olacağız. Kokulu çubuklar, oda parfümleri, doğal cilt bakım ürünleri, losyonlar, kişisel bakım ürünleri, ev bakım ürünleri, sabunlar, havlular olacak. Türk hamamı konsepti yapacağız. Türkiye’deki kiralarla başetmek mümkün değil. 25 bin-40 bin dolar dükkan kiraları isteniyor. Oysa New York’un en öneml caddesinde vereceğimiz kira 9 bin dolar. Ardından Arap ve Avrupa piyasası gelecek. Türkiye’de de internetten satacağız.
Star