Kent Haberleri

Eyüpsultan Belediyesi’nin kiraladığı at çiftliği Sayıştay denetimine takıldı!

AKP'li Eyüpsultan Belediyesi tarafından 2018'de kiralanan at çiftliği, Sayıştay denetimine takıldı. Sayıştay, at çiftliği kiralanırken kamu hizmeti kıstasının gözetilmediğini vurgulayıp taşınmazlardan sorumlu birim personelinin bile konudan haberdar olmadığı ortaya çıktı.

AKP’li Eyüp Sultan Belediyesi’nin 2018 yılı denetim raporunda Sayıştay, belediyenin gerek taşınmaz edinimlerinde gerekse kiralamalarında kamu hizmeti kıstasını gözetmediğini, hizmetin gerektirmemesine karşın bu işlemleri tesis ettiğini belirterek kamu kaynağının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ilkesinin zedelendiğini ortaya çıkardı. 

AT ÇİFTLİĞİ KİRALADI

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, Sayıştay raporunda bulunan kamu hizmetinde kullanılmamasına karşın kiralanan ve alınan yerler ortaya çıktı. Mevzuata uygun olmayan kiralama işlemleri arasında bir at çiftliği de bulunuyor.

Raporda, taşınmaz kiralama işlemlerinin, “kamu hizmetinin gereği ve mahalli müşterek niteliğindeki” ihtiyaçların karşılanması amacıyla yapılması gerekirken, belediye tarafından at çiftliği olarak kullanılmak üzere taşınmaz kiralandığı belirlendi.

Yapılan incelemeler ve ilgili personelle görüşmelerin ardından, arazinin kiralanmasından önce herhangi bir plan-proje yapılmadığı, taşınmazlardan sorumlu birim personelinin de konudan haberdar olmadığı kaydedildi.

Arazinin kiralandığı andan bu yana geçtiğimiz 3 ayda atıl bir halde bekletildiği belirlendi. Eyüpsultan Belediyesi, söz konusu taşınmazın at çiftliği olarak kullanılmak üzere başkanlık oluru ile Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kiralandığını ve bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılacağı belirlendi.

BORÇLA ARAZİ ALINDI, KULLANILMADAN SATILDI
Raporda diğer mevzuata aykırı kiralamalar ve alımlar şu şekilde anlatıldı:

''Orman vasfını kaybetmiş bir arazi, kamu hizmeti gerekliliği dikkate alınmaksızın fiyatının uygun olduğu gerekçesiyle bir bankaya borçlanılarak alındı.

Kamu hizmeti ve mahalli müşterek ihtiyaçların karşılanmasında kullanılmadı ve ilerleyen yıllarda da satılarak elden çıkarıldı.''

22 YIL ÖNCEKİ DEVİR TALEBİ

Belediye, 1996'daki faaliyetleri kapsamındaki ihtiyacıyla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde bulunan taşınmazın devrini talep etti ancak bedeli ödememesi nedeniyle devir yapamadı.

2018 yılında da 22 yıl önceki işleme sonucunda bedelini ödeyip bahse konu taşınmazı edindi. İhtiyacın tespit edilmesine ya da kamu hizmetinin gerekliliğiyle ilgili herhangi bir değerlendirme gerçekleşmedi.

1996'daki bedelin, enflasyon oranı kadar güncellenmesi sonucunda piyasa şartlarına göre uygun olduğu için eski işlemin ihya edildiği ortaya çıktı.

İmar planında bir kısmı park bir kısmı da konut alanı olarak ayrılan taşınmaza hangi hizmet kapsamında ihtiyaç duyulduğuyla ilgili güncel değerlendirmesinin yapılması, ardından ihtiyaç duyulması durumunda ise mevzuata göre işlem tesis edilmesi gerektiği ifade edildi.

Mevzuata uygun olmayan belediyenin kendisine ait olmayan ve kiraladığı bir taşınmazı başka bir idareye tahsis edemiyor. Ancak yapılan incelemeler sonucunda belediyenin, kiraladığı iki taşınmazı diğer kamu idarelerine tahsis ettiği belirlendi.