Kent Haberleri

Eyüp'teki cülus yolunun çalışmalarında sona gelindi!

Eyüp Belediye Başkanı Aydın: "İddia ediyorum ki burayı dünya çapında marka olacak şekilde, yapım olarak gerçekleştirecek ve kamuoyunun hizmetine sunacağız. Uluslararası boyutta ilgi çekecek ve çok kaliteli bir sunum yapmak istiyoruz" dedi.

Eyüp'te, Osmanlı padişahlarının tahta çıktıklarında kılıç kuşanıp ata bindikleri ve cülus merasimlerinin yapıldığı tarihi yolun düzenleme çalışmalarında sona gelindi. Çalışmaların ardından merasimin mayısta dünya çapındaki bir organizasyonla yeniden yapılması planlanıyor.


Çalışmaları süren Cülus Yolu'nun düzenlenmesi projesi hakkında AA muhabirine açıklama yapan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, tarihi anlamı bulunan cülus merasimlerini dünyaya tanıtmak istediklerini kaydetti. 


Yolun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden ihya edildiğini belirten Aydın, "Yol, olabildiği kadar orijinal dokusuna uygun hale getirilecek. Bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a çok teşekkür ediyorum" dedi.


Cülus merasimlerinin denemesini geçen yıl yaptıklarını ifade eden Aydın, şöyle devam etti:


"Biz bu sene prodüksiyonu daha profesyonel, daha kurumsal hale getireceğiz. İddia ediyorum ki burayı dünya çapında marka olacak şekilde yapım olarak gerçekleştirecek ve kamuoyunun hizmetine sunacağız. Gerçekten muhteşem, uluslararası boyutta ilgi çekecek ve çok kaliteli bir sunum yapmak istiyoruz. Böylece hem bizim medeniyetimize ait bir ritüeli yenden sergilemiş olacağız hem de belki günümüze bazı estetikler sağlamayı hedefliyoruz."


- "Şehzadenin de olması bu çalışmamıza renk katacak"

Remzi Aydın, Sultan 2. Abdülhamid'in torunu "Şehzade" Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu ile projeye ilişkin görüştüklerini aktardı. Osmanlı döneminde padişahların kılıç kuşanmasının halkla bütünleşme anlamında önemli bir ritüel olduğunu dile getiren Aydın, "Geçmişimize ait, medeniyet dünyamıza ait, değerlerimize ait kıymetlerin yeniden hayat bulması, gün ışığına çıkarılması, bunların günümüz nesliyle buluşturulması güzel. Biz de bu anlamda karınca kararınca birtakım katkılar sağlamaya çalışıyoruz. Şehzadenin de olması bu çalışmamıza renk katacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Aydın, tarihin geleceğe ışık tutan birikimlerden oluştuğunu vurgulayarak, asırlar içinde bazı isim ve şekillerdeki değişikliğe rağmen içeriğin aynı kaldığını belirtti.


Osmanlı'nın yeniden ihyasına yönelik tartışmalar kapsamında projelerine yönelik eleştirilere açık olduğunu kaydeden Aydın, "Biz bu projemizi Eyüp ilçesi olarak, içinde barındırdığımız tarihsel kimliğimizin bir gereği, bir vebali ve yükümlülüğü olarak görüyoruz. Başka hiçbir ilçede böyle bir potansiyel ve zenginlik yok. Dolayısıyla bu potansiyelin açığa çıkarılmaması bana göre eleştirilmesi gereken bir noktadır. Biz yapmamız gereken bir işi yaptığımızı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.


Sultan 2. Abdülhamid'in torunu Osmanoğlu da Cülus Yolu projesinden dolayı heyecanlandığını söyledi. Osmanlı geleneğinin yeniden canlandırılacak olmasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Osmanoğlu, "Törenlerde giyim-kuşamın olması ve bugünlere gelinmesi gerçekten bizim için onur verici. Daha önce törenlere hiç katılmadım. İlk defa olacak inşallah. Allah nasip ederse bundan sonra da katılmak için çaba göstereceğiz" diye konuştu. 


- Proje

Cülus Yolu'ndaki düzenleme kapsamında yaklaşık bin 100 metrekare döşeme taşı kaplaması yapılıyor. Tarihi fotoğraflardan yararlanılarak orijinaline uygun olarak düzenlenen yolda, granit taşlar yenilendi. Yol üzerindeki tarihi yapıların cepheleri ile taş ve zemin kaplamaları tarihi dokuya uygun olarak yeniden yapıldı. Proje kapsamında yoldaki aydınlatma sistemi de düzenlendi. 


Merasimi canlandırabilmek amacıyla Cülus Yolu'nun sahille birleştiği yere temsili iskele kurulacak. Alana Osmanlı tarihini anlatan videoların yayınlanabileceği ekranlar yerleştirilerek, Eyüp'ün açık hava müzesini andıran yapısı canlandırılacak.


AA