Eyüp’ün Tarihi Merkez Yönetim Planı, İBB ile birlikte yürütülecek!
Eyüp Belediyesi’nin ziyaretçi yönetimi yolu ile hayatın akışının düzenlenmesi amacıyla Bilgi Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiği Eyüp Kentsel SİT Alanı Tarihi Merkez Yönetimi Planı bundan böyle İBB ile birlikte yürütülecek.
Eyüp Belediyesi’nin tarihi merkezin medeniyet birikimimize uygun olarak geleceğe aktarılması, ziyaretçi yönetimi yolu ile hayatın akışının düzenlenmesi amacıyla Bilgi Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiği Eyüp Kentsel SİT Alanı Tarihi Merkez Yönetimi Planı bundan böyle İBB ile birlikte yürütülecek.
Eyüp Belediyesi’nin başlattığı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi ile bir protokol kapsamında yürütülmekte olan Eyüp Sultan Tarihi Merkez ve Yakın Çevresi Yönetim Planı çalışması kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi KUDEB binasında bir değerlendirme toplantısı düzenlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Yakup Demirhan ve Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer’in moderatorlüğünde yapılan toplantı ilk olarak İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Başkanlığı temsilcilerinin alan yönetimi ile ilgili yasal mevzuatlar ve yönetim süreci ile ilgili bilgilendirmesiyle başladı. Ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Asu Aksoy'un yürütmekte oldukları Eyüp Sultan Tarihi Merkez ve Yakın Çevresi Yönetim Planı çalışması ile ilgili yaptıkları çalışmaları sundu.
Yaklaşık 6 ay süren durum analizinin sonuna gelinen projede bir sonraki aşamaya geçildi. Gerçekleştirilen toplantıda Eyüp Kentsel SİT Alanı Tarihi Merkez Yönetimi ile ilgili olarak bölgede sahipliği ve yönetme yetkisi olan kurumların yapacağı çalışmalar konuşuldu. Proje bundan böyle İBB İstanbul SİT Alanları Yönetim Çalışması’yla ilişkilendirilerek geliştirilecek. Toplantıda projenin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eyüp Belediyesi ve Bilgi Üniversitesi Tarihi SİT Alanları Yönetim Başkanlığı ile birlikte geliştirilmesi kararlaştırıldı.
PEK ÇOK KURUM KATKI VERECEK
Vizyon ve hedef birliği sağlanması, belli tematik toplantılar gerçekleştirilmesi için ortak bir çalışma grubu da oluşturuldu. Tarihi merkezde sınırların belirlenmesi, merkezin işlevlerinin belirlenmesi, mezarlıkların düzenlenmesi, sahil bölgesi ile birlikte park ve bahçelerin düzenlenmesi, ulaşım, kentsel tasarım ve bölgenin iletişim planlaması gibi başlıklar altında çalışmalar devam edecek. Bunun sonucunda da Eyüp Kentsel SİT Alanı Tarihi Merkez Yönetim Planı ve uygulamayı sağlayacak bir eylem planı oluşturulacak. Bu çalışmalar İBB’nin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar Kurulu gibi kurumlarla üniversitelerin katkısı ile sürdürülecek.
“İBB’NİN SAHİPLENMESİ ÖNEMLİ”
Tarihi merkezin medeniyet birikimimize uygun olarak geleceğe aktarılması, ziyaretçi yönetimi yolu ile hayatın akışının düzenlenmesinin amaçlandığı proje ile Ramazan ve Kandil günleri başta olmak üzere bölgede oluşan kalabalık vatandaş topluluğunun daha huzurlu ve mutlu olarak dönmeleri sağlanacak. Konuyla ilgili olarak Eyüp Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer, Eyüp Kentsel SİT Alanı Tarihi Merkez Yönetimi Planı’na büyük önem verdiklerini belirterek, Bu gerçekleştirdiğimiz toplantı bu çalışma sürecinde önemli bir aşamaydı, alınan kararlarla konu artık başka bir safhaya taşındı. İstanbul Büyükşehir Belediyemizin bu konuyu, bu projeyi sahiplenmesi çok önemli. Proje Eyüplülerin de rahat yaşamalarını sağlayacak, bölgeye gelen misafirlerimizin de hayatını kolaylaştıracak” dedi.
Eyüp Belediyesi