26 / 12 / 2024

Fabrika-i Hümayun binası Tasarım Meslek Yüksekokulu oldu!

Fabrika-i Hümayun binası Tasarım Meslek Yüksekokulu oldu!

 Faruk Saraç, Fabrika-i Hümayun binasına 6 milyon lira yatırarak Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu´nu açtı



Bursa´daki tarihi Fabrika-i Hümayun binasına 6 milyon lira yatırarak Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu´nu açan modacı Faruk Saraç, "Bu okul modanın Oxford´u olacak. 400 öğrenci eğitim görecek. İtalyan ve Portekizli öğrenciler okula büyük ilgi gösteriyor" dedi.

MODACI Faruk Saraç´ın 6 milyon lira yatırım yaptığı Bursa´daki tarihi Fabrika-i Hümayun binası "Modanın Oxford"u olacak. Yeni dönemde Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu adıyla hizmet verecek binada 400 öğrenci eğitim görecek. Faruk Saraç, "Okul projesiyle geleceğin modacılarını yetiştireceğim. Burada eğitim alan gençler, 2 yıl sonra modaya yön verecek. Eğitime yaptığım yatırım bu kadarla da kalmayacak. İstanbul´da da yeni bir okul kurmayı planlıyorum. Burası Ortadoğu´nun en büyük tasarım okulu olacak" dedi.

30 yıllık alın teri
Eylül ayında eğitim vermeye başlayacaklarını anlatan Faruk Saraç, yeni okuluyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "80 öğrenci Faruk Saraç Vakfı´ndan burslu olarak eğitim görecek. Sadece tasarım anlamında bir okul olmayacak. Sektörle ilgili bir çok alanda öğrenciler eğitim alabilecek. Bu okulu açmak için çok fazla çaba harcadım. 30 yıllık alın terimi bu projeye yatırdım. Gençler için çok önemli bir eğitim merkezi olacağını düşünüyorum. Eğitim yatırımlarım devam edecek."

Pratik ve teori olacak
Meslek hayatı boyunca eğitime önem veren projeler içinde olmaya çalıştığını anlatan Faruk Saraç, şöyle konuştu: "Yıllardır boş olan bu tarihi yapıyı tesadüf eseri gördüm. Tarihi yapıyı, kendi imkanlarımla restore ettim. Bursa´da böyle bir okulu gençlere kazandırmak çok önemliydi. MYO´da sadece şu var, sağlık ve eğitim çok ön planda olmalı diye düşünüyorum ama mesleği de gençlerimize öğretmemiz gerekiyor. Mesleğini doğru bir şekilde öğreten insanlar çok az kaldı. Ben burada tamamıyla teori ve pratiği birleştirmeyi düşünüyorum."

Yetim çocuklara burs
Yetimhanedeki 18 yaşını bitirmiş gençlere kendi vakfından burs vererek, 2 yılda meslek sahibi yapacağını açıklayan Faruk Saraç, "Bu gençleri ülkeye kazandırmamız gerekiyor. Yetimhanedeki çocuklara burs vererek onları topluma kazandırmayı düşünüyorum. Engelliler içinde ayrı bir sınıf oluşturuyoruz. Böylelikle onları da bu hayatta iş sahibi yapabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

İstanbul´a Ortadoğu´nun en büyük tasarım okulunu açacak

TÜRKİYE´de eğitim alanında yatırım yapmaya devam edeceklerini belirten Faruk Saraç, şöyle konuştu: "Önümüzdeki yıl İstanbul´da büyük bir yatırım planlıyoruz. Ortadoğu´nun en büyük tasarım okulunu açmak için girişimimiz var. Eğitim için uygun bir yer bulduğumuz zaman İstanbul´da da tasarım okulu açmayı planlıyoruz. Çünkü Bursa´daki okulumuza İtalyan ve Portekizli öğrencilerden büyük bir talep geliyor. Buradaki talep nedeniyle yeni bir projeye başladık. İstanbul bu konuda çok önemli bir şehir olacak. Markalaşmış eğitim Türkiye için ön plana çıkmaya başladı. Biz de bu noktada yatırımlarımıza hız vermeyi hedefledik."

Bursaspor´un atkılarını tasarlayacak

FARUK Saraç, "Bu okulda 2009-2010 futbol sezonunun şampiyon takımı Bursaspor´a yönelik çalışmalarımız da yer alacak. Kulübün atkılarını bu okuldaki öğrencilerle eğitmenler tasarlayacak."
Ceyhun KUBURLU/Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

`Modanın Oxfordu´nda yetimlere ücretsiz eğitim 

Tarihi tekstil binası Fabrika-i Hümayun´u, üniversiteye dönüştüren Faruk Saraç, tasarım hayali kuran tüm gençlere kucak açtı. Okulda engelli ve yetimler de ücretsiz eğitim alacak

Osmanlı Hanedanı´nın giyim tarzını belirleyen Fabrika-i Hümayun, Bursa´nın en eski tekstil fabrikası. 1852´de kurulan fabrikada yıllarca padişahlara, cariyelere ve şehzadelere kumaş dokunup elbise dikildi. Tarihi yapı şimdi de modacı Faruk Saraç´ın girişimiyle geleceğin modacılarını yetiştirecek eğitim kurumu haline geldi. Ünlü modacı tarafından onarılan bina, Tasarım Meslek Yüksekokulu´na dönüştürüldü. Saraç´ın deyimiyle `Modanın Oxfordu´ olacak kurum önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın da katılımıyla açıldı. 

OKULUMUZ TASARIM AÇIĞINA DEVA OLACAK

Her yıl 400 genç modacıyı eğitecek okulun fikri iki yıl önce Saraç, bir üniversitede ders verirken ortaya çıktı. Teoriyle uygulama arasındaki belirgin kopukluğu fark ettiğini söyleyen Saraç "Özellikle tasarımda çok önemli olan iki bileşeni bir arada gençlerimize sunmak için bu okulu açtım. Öğrenciler burada 1852´de dokuma tezgahlarının sesini, ipeğin kokusunu duyacak, hikayeleri yaşayacak. Mezun olan gençlerimiz Türkiye´nin ciddi bir sorunu haline gelen tasarım açığını kapatacak" dedi.

AYDA 750 TL MADDİ YARDIM DA YAPACAĞIM

Ünlü modacı, çıktığı eğitim yolunda engelli ve yetimleri de unutmadı. Engelli öğrenciler ile yetimhanede büyüyen gençler, okulda ücretsiz eğitim alacak. Tasarıma meraklı gençlerin hayallerine kavuşmasını dileyen Saraç "Onlara ayda 750 TL maddi yardım da yaparak, rahat bir okul hayatı geçirmelerini sağlayacağım. Türkiye´de işlenecek ciddi bir potansiyel var. Bu potansiyelin gücüyle, aldıkları eğitimi birleştirecekler" diye konuştu. 

Türkiye´nin ilk Tasarım Meslek Yüksekokulu yeni dönem öğrencilerini bekliyor

o Meslek hayatının 29´uncu yılında tasarımlarının yanında vereceği eğitimle de adından söz ettirecek olan Faruk Saraç "Hayalim gerçek oldu. Açılış törenine Başbakan Erdoğan´ın katılması da beni çok onurlandırdı" dedi. İlk yıl İngilizce eğitim verecek olan okulda, tasarımla ilgili 4 ayrı bölüm yer alacak. Ortadoğu´nun en büyük, moda ve tasarım okulu olmayı hedefleyen ünlü modacı, Modanın Oxford´u olma iddiasının altını dolduracaklarını ve kaliteli, donanımlı elemanlarla bir tekstil devi olan Türkiye´nin eleman eksiğini gidereceklerini söyledi.
Ebru Baran/Star


Geri Dön