Kira

Fahiş kiralar yüzünden İstanbul’da tersine göç başladı

İBB Bölgesel İstihdam Ofisi'nin yaptığı araştırmaya göre, artan yaşam maliyetleri, fahiş kiralar ve deprem korkusu, işgücünün İstanbul’dan göçünü tetikledi. Ekonomik kriz İstanbul’da tersine göç başlamasına neden oldu. Ekonomik kriz İstanbul’da tersine göç başlamasına neden oldu

İBB Bölgesel İstihdam Ofisi'nin yaptığı araştırmaya göre, artan yaşam maliyetleri, fahiş kiralar ve deprem korkusu, işgücünün İstanbul’dan göçünü tetikledi. Ekonomik kriz İstanbul’da tersine göç başlamasına neden oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bölgesel İstihdam Ofisi, İstanbul’da yer alan 317 firmada asgari ücrete yapılan zammın istihdama etkisini konu alan bir araştırma yaptı.

Söz konusu araştırmanın sonuçlarına dair yapılan açıklamaya göre, asgari ücretteki zammın nitelikli işgücü bulunmasında zorluk yaşamasına sebep olduğu ortaya çıktı.

Açıklamada; “Tüm sektörlerde neredeyse her şirket, talep ettiği özelliklere sahip nitelikli işgücü bulmakta sıkıntı çekiyor. Şirketler üretim, satış ve idari süreçlerinde kalifiye, nitelikli, uzman ve deneyimli-kıdemli çalışan bulmakta sorun yaşıyor” ifadeleri yer aldı.

‘DENEYİMLİ PERSONEL BULMAKTA SORUN YAŞANDI’

Araştırmaya göre, bazı şirketlerde mavi yakalılarla beyaz yakalılar arasında ücret hiyerarşisi daraldığı için beyaz yakalılarda motivasyon, verim ve performans düşüklüğü nedeniyle işten ayrılmalar meydana gelmeye başladı.

Diğer taraftan, tüm sektörlerde şirketler üretim, satış ve idari süreçlerinde meslekli, nitelikli, uzman ve deneyimli-kıdemli personel bulmakta sorun yaşadı.

Araştırmada öne çıkan üçüncü başlığa göre de zorlaşan hayat şartları, fahiş kiralar ve deprem korkusu, işgücünün İstanbul'dan göçünü tetikledi. İstanbul'da eleman temini her gün geçtikçe zorlaşmaya başladı.

İşte detaylar...

YÜZDE 35'İ, ASGARİ ÜCRET ARTIŞ ORANINI ÇALIŞANLARINA YANSITAMADI

– Araştırma kapsamında görüşülen firmaların yüzde 35'i, asgari ücret artış oranını, diğer çalışanlarının ücret artışlarına yansıtamadığını ifade etti.

– 2022’de firmaların üçte iki çoğunluğu artan girdi maliyetlerini fiyatlarına yansıtmakta zorlandıkları aktarılırken, 2023’te bu oran üçte bire düştü.

– 2022’ye nazaran firmalar ürün fiyatlarını artırmakta daha az sorun yaşıyor. Yüksek enflasyonlu hayata firmalar alışıyor.

– Özellikle yüksek kira artışları yüzünden kirada oturan çalışanların pek çoğu konut sahipleri ile problem yaşıyor.

‘KİRALAR, İSTANBUL'DAN GÖÇÜ TETİKLİYOR’

– Artan yaşam maliyetleri, fahiş kira fiyatları, olası İstanbul depremi; işgücünün İstanbul'dan göçünü tetikliyor.

– Ülke çapında faaliyet gösteren büyük firmaların çalışanlarının, İstanbul dışındaki şubelere atama- transfer yönünde taleplerinde yoğunluk olduğu belirtiliyor.

– Diğer taraftan, çalışmak için İstanbul'a göç etmek isteyen ve iş başvurusu yapanlar firmalardan konaklama olanağı talep ediyor.

İçişleri Bakanlığı sürpriz bir kararla KPSS şartsız personel alımı yapacak! Son başvuru tarihi 26 Mayıs!

A101’de 3’lü ankastre set 4200 TL’ye, 3 çekmeceli dondurucu 2900 TL’ye, su arıtma cihazı 2000 TL’ye düştü!

Garanti BBWA müjdeli haberi verdi! Müşterilerinin hesabına geri ödemesiz 1.000 TL yatıracak!