Kira

Fahiş kiralara sektörden son dakika çözüm önerisi: Boş evlerden yüksek vergi alınsın! 

Bazı vatandaşların, konuta yatırım yaparak kiraya vermemesi hayalet evleri çoğalttı. Sektör temsilcileri bu evlerden yüksek vergi alınmasını önerdi.  Kiraya verilmeyen, boş tutulan konutlar sektörde 'hayalet ev' şeklinde nitelendiriliyor

Son günlerde sık sık gündem olan hayalet evler, vatandaşları oldukça zorluyor. Kiraya verilmeyen, boş tutulan konutlar sektörde 'hayalet ev' şeklinde nitelendiriliyor. Bazı vatandaşların, konuta yatırım yaparak kiraya vermemesi bu durumu ortaya çıkarıyor. 

Yaşanan bu durum da kiralık konut arzında sorun yaratıyor. Yabancı vatandaşlar, gurbetçiler, tatile gidenler, miras kalan evler, çocuğunu evlendirme hazırlığında olanlar, gayrimenkule borsa gözüyle bakıp beklemede kalanlar, boş evlerin ortaya çıkmasına sebep oldu. 

Hayalet evler, kira yükselişlerini de tetikliyor. 

Fahiş kiralara sektörden son dakika çözüm önerisi: Boş evlerden yüksek vergi alınsın! 

Yeni Şafak'tan Mehmet Ali Parto'nun haberine göre; sektör temsilcileri, hayalet evlerin yüzde 10’unun (yaklaşık 50 bin) fiyatların yükselmesini bekleyen fırsatçıların elinde olduğuna dikkat çekiyor. Megakent İstanbul'da da boş konutların sayısı gün geçtikçe artıyor. Kiraya yüzde 25 zam sınırından memnun olmayan, tahliyeden korkan ve piyasadaki artışı bekleyen gayrimenkul sahipleri, evlerini boş tutuyor. 

İstanbul'da 500 binden fazla boş, hayalet konutun bulunduğuna dikkat çekiyor. Kanada, İrlanda ve İspanya gibi pek çok ülkede boş evlere ceza uygulanıyor veya yüksek vergi alınıyor. 

İstanbul'daki emlakçılar, hayalet evlere çokça denk geldiklerine vurgu yaparak, "Zam sınırı var, niye kiralayayım' diyenler var. Evlerini boş tutup, belki ilerleyen aşamada piyasanın yükseleceğini öngördükleri için hareket edenlerin de sayısı yüksek" şeklinde konuşuyor. 

"Kiracıyı çıkartamayacağım için boş kalsın daha iyi, diye düşünenler evlerini kiraya vermiyorlar. Elinde birden fazla evi bulunanlar da bekliyor" diyen emlakçılar, yabancı vatandaşların da senede 1-2 ay kullandığını, geriye kalan aylarda konutların boş kaldığını vurguluyor. 

Fahiş kira zamlarını engellemeyi amaçlayan devlet, son dönemlerde pek çok düzenlemeyi devreye aldı. Fakat bu düzenlemelere takılmak istemeyen konut sahipleri, farklı yöntemleri deneyerek daha çok kazanç elde etmeye çalışıyor. 

Boş bırakılan, kiraya verilmeyen evlerin piyasada arz sıkıntısı oluşturduğuna dikkat çeken Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, konu ile ilgili açıklamasında "Ev sahipleri temmuzu bekliyor. Hem yüksek kira alırım hem de süre dolsun evimi öyle kiraya veririm diye düşünüyorlar. Böylece, kiralık ev bulunamıyor ve fiyatlar artıyor" ifadelerine yer verdi. 

BOŞ EVLERE YÜKSEK VERGİ GELSİN 

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin de konu ile ilgili açıklamasında boş duran konutlardan yüksek vergi alınması gerektiğinin altını çizerek, "Devlet bunu tespit ederek, gerekli yaptırımları uygulayabilir. Örneğin, 1 yıldan fazla kiraya verilmeyen evin emlak vergisi 5 katına çıkarılabilir" dedi ve caydırıcı olabileceğini aktardı. 

Mahmut Şahin, söz konusu açıklamasını "Ayrıca arzın güçlenmesi adına sosyal konutlar yapılmalı, TOKİ devreye girmeli" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

İNŞAATÇILAR TEŞVİK EDİLMELİ 

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan da konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu ve "İstanbul’da 39 ilçe var ve her ilçede 10-12 bin konutluk boşluk olsa, zaten yarım milyona ulaşıyoruz. Eğer, önünden geçerken perdesiz ev görüyorsak, bunlar hayalet evler diyebiliriz. Konut üretimi artmalı" açıklamasını yaptı. 

Üretimin artması durumunda fiyatların da düşeceğini söyleyen İsmail Özcan, "Bunun için de yatırımcı teşvik edilmeli. Devletin ve özel sektörün yanı sıra kooperatifler de teşvik edilmeli ve desteklenmeli. Konut üretimindeki açığı ancak böyle kapatabiliriz" diyerek açıklamasını sonlandırdı. 

Beklenen büyük İstanbul depreminde vakit daraldı! Bakan tek tek açıkladı! İstanbullular dikkat!

Altında tehlike çanları çalıyor! Dünyaca ünlü analist açıkladı! Altın fiyatları gelecek 14 gün içinde böyle olacak

1 milyon kişiye en az 3 bin 685 TL ikramiye ödenecek: Bu tarihte hesaplarınızı kontrol edin! 

SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklilerine çifte bayram müjdesi! Maaş ve ikramiyeler o gün ödenecek!