Kira

Fahiş konut kiraları için 10 önlem: Ev sahipleri ve kiracılar yeni dönemi bekliyor! 

Fahiş konut kiraları sık sık gündem oluyor. Seçimler ardından ise gözler bu sorun ile ilgili devreye alınacak uygulamalara döndü. Fahiş konut kiralar için 10 önlem açıklandı. İşte ayrıntılar... Bu konuda yapılacak düzenlemeler için farklı öneriler gündeme geldi

Seçim sürecinin en dikkat çeken başlıklarından biri, konut kiralarında yaşanan engellenemez artışlar oldu. Bu konuda yapılacak düzenlemeler için farklı öneriler gündeme geldi. 

Seçimlerden sonra tüm dikkatler konut kira ve zam oranlarında yapılacak çalışmalara odaklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu çerçevede sık sık fahiş fiyat artışlarını işaret ederek, bu uygulamalara yönelik Adalet Bakanlığı’nın sert tedbirlere gitmesi gerektiğine dikkat çekmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu açıklamasında "Kirada cebri adımlar atmak zorundayız. Adalet Bakanlığı’nın üzerine sert tedbirler ile gitmesi lazım. 85 milyon insanı bir avuç insanın kâr hırsına kurban etmeyeceğiz" diyerek fahiş artışlara kurban edilmeyeceklerini belirtti. 

Fahiş konut kiraları için 10 önlem: Ev sahipleri ve kiracılar yeni dönemi bekliyor! 

Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre; son iki senedir konuta yatırım yapanların bunu yüksek kâra çevirme beklentisi, azalan konut stokuna rağmen talebin yüksek seyretmesiyle ortaya çıkan dengesizlik ve yüksek enflasyon karşısında TEFE/TÜFE ortalamasına göre yapılan yıllık konut kira zamlarının oldukça artması vatandaşın kirasını da artırdı. 

Büyükşehirlerin yanı sıra Türkiye genelinde bir kriz durumuna gelen kiralık konutlarda fahiş artışlar 3 katından 10 katına kadar yükselen bir seyir izledi. Konut kira zam oranlarına yüzde 25 sınırı konulsa da mülk sahipleri bu uygulamayı tercih etmedi, kiracı ve ev sahibi arasındaki davalar da katlanarak yargıya yük oldu. 

Kira düzenlemesinde olası uygulamalar 

1- Yüzde 25 zam sınırının uzatılması: Önceki senelerde TEFE TÜFE 12 aylık ortalamasına göre yapılan kira zamları, enflasyonun yüksek seyrettiği ortamda resmi olarak bir senedir yüzde 25 ile sınırlandırılıyor. Temmuz ayında bitecek uygulamanın bir sene daha uzatılmasına yönelik sinyaller paylaşıldı. Fakat bunun uygulanamadığı görülüyor. Konut sahiplerinin sıcak bakmadığı bu oran, kiracılara yapılan baskılarla resmen uygulanmıyor. Ayrıca bir sene daha uygulanması konut sahipleri tarafında ise hak kaybı olabileceği ifade ediliyor.

2- Memura kira yardımı: Gündeme gelen çalışmalardan biri de büyükşehirlerdeki memurlara kira desteği uygulaması oldu. Ancak kiralık ev stokunun sınırlı olduğu ortamda memurlara yapılacak kira destek ödemesi kadar, konut sahiplerinin bir fırsatçılıkla zam uygulayarak kiralamaya gidebilecekleri endişesi bulunuyor. Buna göre fiyatların izlenmesi oldukça önemli. Aynı zamanda büyükşehirlerde yaşayan asgari ücretliler için de aynı uygulamanın gündeme getirilmesi öngörülüyor. 

3- Sosyal konut dopingi: Cumhurbaşkanı Erdoğan da yeni konut stoku için toplu konut çalışmalarının yoğunlaştığına, özel sektörün de bu anlamda desteklendiğine dikkat çekmişti. Özellikle dar gelirliler için devam eden projelere yenilerinin de ilave edilerek piyasaya hızla sürülmesi bekleniyor. Uzmanlar da bu sorunu çözecek en önemli adımın devletin de teşvikiyle alt ve orta gelir grubunu konut sahibi yapacak sosyal konut çalışmaları olduğuna vurgu yapıyor. 

4- Kiralama odaklı üretim: Devletin aynı zamanda yalnızca kiralamak üzere konut üretimini de uzun dönemli şekilde gündeme alması önerisi yapılıyor. Merkezi yönetim, yerel yönetimler ve özel sektör ile kamu denetiminde, rant amacı güdülmeden hazırlanacak kiralık konutların piyasayı da her dönem dengede tutacağının altı çiziliyor.

5- 2 evden fazlasına yüksek vergi: Uzmanlar aynı zamanda 2 ya da 3 konutu bulunanlar dışında daha yüksek sayıda konut edinenler için uygulanan vergilerin artırılarak, konutun yatırım aracı olmaktan ziyade barınma ihtiyacının karşılanmasına ilişkin öncelikli hedefinin sürdürülmesini istiyor.

6- İlçelere göre rayiç bedel: Özellikle kira fiyatlarının hızlı artış gösterdiği büyükşehirlerde ilçelere göre konut kira fiyatı tespit edilip buna göre bir sınırlama getirilmesi önerisi de gündemde. Bu çerçevede zam oranlarının da alt ve üst sınırlar belirlenerek uygulanması tavsiye ediliyor. Denetlenmesi zor görülse de düzenlemeyi önerenler oldukça çoğunluk bir kısım oldu. 

7- e-Devlet üzerinden sözleşme: 2024'te konut sahibi ile kiracı arasındaki konut kontratlarının e-Devlet sistemi üzerinden yapılması da konuşuluyor. Bu uygulamanın yetki belgesini almış emlakçılar sorumluluğunda yapılarak şeffaf ve sağlıklı veri akışı sunulması tavsiye ediliyor.

8- Cezai yaptırımlar artacak: Ev kiralarında haksız ve fahiş artışlar uygulayanlar, resmi zam oranı dışında zam isteyenler gibi kimselere yasal bir fren de geliyor. Bu doğrultuda para cezası, adli para cezası ve hapis gibi uygulamalar ile ilgili çalışma yapılıyor. 

9- Önce arabulucu: Konut sahibi ile kiracı arasında artan huzursuzluklarla açılan davalar yargının da yükünün artmasına sebep oldu. Bu çerçevede devreye alınan uygulama ise arabuluculuk sistemi oldu. 1 Eylül tarihinden itibaren konut sahibi ile kiracı öncelikle arabulucuya gitmek zorunda. Eğer burada çözüm bulunursa dava açılamayacak. Bu uygulamanın mahkemelerin ilgili yükünü yüzde 30 ila 50 arasında düşürmesi öngörülüyor. 

10- Ticari gayrimenkul kiralarında bugüne kadar bir düzenlemeye gidilmedi. Dükkan, mağaza, işletme sahipleri yüzde 300-500 arasında yükselen kiralarla karşılaştı. Yeni düzenlemeler içinde ticari işletmeler de kendilerine ilişkin kira düzenlemesi istiyor. 

Deprem sonrası dönüşüm atağıyla depolama hizmetlerine ilgi katlandı!

Küresel piyasalar yön arıyor: Ons altın geriledi, Brent petrol yükseldi! 

Borsa İstanbul güne nasıl başladı?