Kent Haberleri

Fahiş konut kiraları özel ve kamu çalışanlarını taşınmaya zorluyor!

Bodrum'da konut kiraları çalışanların aldığı ücretlerin üzerinde seyrediyor. Fiyatlar, üç sene içerisinde 10 kat yükseldi. Özel ve kamu çalışanlarının terk etmeye başladığı Bodrum’da iş dünyasını, işçi bulamama problemini gündeme getiriyor... Gazete Duvar'dan Selçuk Arslan'ın haberine göre; yapılan araştırmalara göre, 2021 yılının ilk 7 ayında taşınma oranlarında İstanbul’da yüzde 32, Ankara’da yüzde 88 yükseliş kaydedildi

Kovid-19 salgını sebebiyle Ege Bölgesi’nin nüfusu yükseldi. Gazete Duvar'dan Selçuk Arslan'ın haberine göre; yapılan araştırmalara göre, 2021 yılının ilk 7 ayında taşınma oranlarında İstanbul’da yüzde 32, Ankara’da yüzde 88 yükseliş kaydedildi. Muğla, en çok göç alan ilk üç şehir arasında oldu. Göç dalgasından etkilenen Muğla’nın ilçelerinden Bodrum’da nüfusu yüzde 300 yükselerek 500 bini geçti. Nüfusun yükselmesine paralel olarak kiralar da arttı. Kiraları ödemekte zorluk çeken özel ve kamu sektör çalışanları ilçeden ayrılıyor. 

TEFE TÜFE ORANLARI HİÇE SAYILDI

Geçen sene 45 metrekarelik bir evin aylık kirası 1.500 Türk Lirası ile 2 bin 500 Türk Lirası arasında olurken, bu sene en düşük evin kirası 5 bin Türk Lirası'na kadar yükseldi. Kira yükselişleri yapılırken TEFE, TÜFE oranları hiçe sayılarak konut sahiplerinin kendi belirlediği oranlar esas alındı. Bodrum’un kenar mahalleleri olarak belirtilen Akçalan, İslamhaneleri, Yakaköy, Dağbelen gibi yerleşim yerlerinde bile ucuz konut bulmak neredeyse imkansızlaştı. Salgın öncesi bu mahallelerde bin TL olan kiralar şu an 5 bin Türk Lirası'ndan başlıyor.

Şartlar bu şekilde olunca Bodrum'da oturan kamu personelleri ve özel sektör çalışanlarının ilçeyi terk etmeye başladığı belirtildi. Birçok kamu personeli de ilçeden tayinini istiyor. Aynı durum özel sektörde de yaşanıyor; ilçede özel bir eğitim kuruluşunda çalışan 30’a yakın öğretmen, yüksek kira fiyatları sebebiyle gelecek sene için sözleşmelerini yenilemedi. Yüksek kiraların yanı sıra Bodrum’da kiralık konut stoku da tükendi. 

Bodrum’da artan kiralarla başlayan süreç, işçi bulmakta zorluk çeken özel sektörler için ciddi bir problem haline geldi. Bu durum başta hizmet olmak üzere Bodrum’daki iş dünyasını endişelendirecek bir noktaya ulaştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulundu Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu, süreçten etkilendiklerine dikkat çekerek, “Elaman bulmakta tabi ki çok zorlanıyoruz. Ara kalifiye personel Bodrum için yıllardır en büyük problem. İş dünyasının bu ihtiyacının karşılanması için üniversiteden mezun olacak çocuklarımızı iş dünyası ile bir araya nasıl getirebiliriz anlamında ortak çalışmalar yürüteceğiz” diye konuştu.

‘BU MAAŞLARLA BU KİRALARI ÖDEMEK İMKANSIZ’

Konut sahiplerinin yanlış politika izlediğine vurgu yapan Nazlıoğlu, “Bodrum pandemi ile beraber Ege Bölgesi genelinde en yüksek göçü alan ilçe oldu. Şu an yerleşik nüfus belediyeden aldığımız bilgilere göre 500 bin civarında. Bodrum hızlı ve plansız bir büyüme sürecinde. Bu büyüme hem Bodrum lehine durum yaratırken hem de aleyhte durumlar yaratıyor. Şu an ocak ayı itibariyle asgari ücret 4250 TL ancak 1+1 evlerde kiralar 3 bin TL-5 bin TL bandında. Bu maaşlarla bu kiraları ödemek imkansız” dedi. Ortak akla işaret eden Nazlıoğlu, çözüm için şunları söyledi: 

“Kamu, yerel yönetim ve tüm Bodrum iş dünyası, bütün oda ve STK’lerin birlikte hareket edip, ortak akılla ve ortak projeyle, hazine arazisi veya devletin göstereceği alanlara uygun konutlar yapılması gerektiğine inanıyorum.”

'VERDİĞİMİZ MAAŞ KİRAYA YETMEDİ'

İnşaat ve hizmet sektörü bu süreçten etkilendi. İnşaat sektöründe uzun yıllar hizmet sunan CK Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kaya, yüksek kira nedeniyle geçen hafta yapacakları eleman alımlarını gerçekleştiremediklerinin altını çizdi. Fahiş artışın olduğunu dile getiren Kaya, “Bu sorun hepimizi etkiliyor. Özellikle inşaat ve turizm sektörü bunu şimdiden his etti. Ben şirket bünyesine mühendis alımı yapacaktım. Başvurular neticesinde anlaştığım kişiler oldu. Verdiğimiz maaş artan ev kiraları karşısında yetersiz kaldı. Yani verdiğimiz maaş kiraya yetmedi ve o insanlar memleketlerine döndü. Bu durum hem bizi hem de ülke istihdamını etkiliyor. Şimdi kendi elemanlarımızın kalabileceği bir lojman yapma arayışımız var. Bu sorun acilen çözülmeli” şeklinde konuştu.

‘VİCDANIM EV KİRALAMAYI KABUL ETMİYOR’

Gayrimenkul Danışmanı İsmail Yaşa, kira yükselişlerinin yaşanmasında en büyük etkenin emlakçıların fazla para kazanma hırsı olduğunu belirtti. Yaşa’ya göre diğer bir sebep ise büyükşehirlerden Bodrum’a yapılan göç. Fiyatlarda keyfi bir yükselş olduğuna vurgu yapan Yaşa, “Kiralar TEFE, TÜFE oranına göre düzenlenmedi .Ev sahipleri kendi kafalarına göre bir fiyat koydu. Onları yönlendiren ise piyasadaki emlakçılar oldu. Emlakçılar fazla komisyon parası almak için ev fiyatlarını yüksekten sundu ev sahiplerine. Ev sahipleri de kabul etti. Ben kiralık ev işi yapmıyorum.  Vicdanım kabul etmiyor.” diye konuştu. 

BELEDİYE BAŞKAN ARAS EV SAHİPLERİNE ÇAĞRI YAPTI

Fahş kira yükselişlerinden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da memnun olmadığını belirtti. Kiralardaki yükselişin ister istemez ilçede hizmet sunan memurları, işçileri ve esnafı muzdarip ettiğini ifade eden Aras, “Ülkenin geldiği son ekonomik düzeye bakarsanız bütün maliyetler ciddi bir şekilde artıyor. Sadece kiralar değil, esnafın tüm giderleri zamlanmış durumda. Esnafın ve iş dünyasının artan bu maliyeti kiralara da yansıdı. Şu an iş dünyamızın zor durumda olduğunu biliyoruz. Son zamanlarda Bodrum, yeni göçler almaya başladı tekrardan. Burada insanlar kiralık ev arıyor ama kiralık ev bulunmuyor. 2+1 evler 5 bin TL’nin üstüne çıkmış durumda. 10 bin TL, 20 bin TL’lik kira fiyatları normalleşti Bodrum’da artık. Bu da hizmet sektörünü ve bu sektörde çalışan insanımızı etkiliyor. Kira ödemek zorunda kalan memur, işçi, emekli ve çalışanlar zor durumdalar. Bu bizce acı bir durum” ifadelerini kullandı. 

Konut sahiplerinden de bir ricası olduğuna dikakt çeken Aras, “Buradan mal sahiplerine bir çağrım olacak. İnsanların ödeyemeyeceği kiraları istemek doğru bir şey değil. Bir kere bunu baştan koyalım. Yılardır kiracı durumunda olan insanı bir anda çıkartıp yerine başka birisini almak doğru değil. Oturun konuşun, beli bir süre verin en azından. Kira artışlarını seviyeli yapın.” diye konuştu. 

‘HAZİNE ARAZİLERİNE LOJMAN YAPILSIN’

Sorunun çözümü için kamu arazilerine lojman inşa edilmesi önerisinde bulunan Aras, “Ayrıca özellikle yaz mevsiminde çalışan bir nüfusumuz var. Bu insanların kalacakları yerler konusunda da büyük sorunlar var. Oteller, personelleri için yatacak yer bulamıyor. Çünkü kiralayacakları yer yok. Biz Bodrum Belediyesi olarak kendi imkanlarımız doğrultusunda elimizdeki arsalar üzerinde geçici yapılar kurmak geçici çözümler üretmeye gayret gösteriyoruz. Bu konuda kamunun çözüm bulması en doğru yaklaşım olacak. Hazineye ait araziler var Bodrum’da ve bunların özelleştirilerek satıldığını da biliyoruz. Bu alanlara Bodrum mimari yapısı dikkate alınarak hazine arazilerine lojman yapılmalı. Yani Milli Emlak’a ait arazilerden belli bir bölümünün lojman yapılmak üzere kesinlikle kamuya ayrılması lazım” ifadelerini kullandı.

Konut satışlarında KDV için Danıştay'dan şok karar!

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

Konut fiyatları ve kiralar yükseldi: Anlaşmazlıklar arttı!

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

Hükümet düğmeye bastı! 7 bin 693 lirayı devlet karşılayacak!

Zam farklarında flaş açıklama! Kim ne kadar alacak?

Bloomberg'den kritik analiz: Dolar kuvvetlenecek!

Altın fiyatlarında şok iddia! İkinci çöküş geliyor!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Bloomberg'den kritik analiz: Dolar kuvvetlenecek!

Altın fiyatlarında şok iddia! İkinci çöküş geliyor!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?