Ekonomi

Fahiş zamlara geçit yok! Artan gıda fiyatlarına karşı fiyat tavanı gündemde!

Avrupa ülkelerinde gıda fiyatlarındaki yükselişi engellemek amacıyla hükümetler harekete geçti. Çok sayıda Avrupa ülkesi, temel gıda ürünlerindeki fiyat artışlarını frenlemek amacıyla bazı ürünlere fiyat tavanı getirmeyi tartışıyor.Avrupa ülkelerinde tarımsal emtia fiyatlarının düşmesine rağmen fiyatlardaki tırmanışın sürmesi nedeniyle hükümetler farklı çözüm önerileri üzerinde görüş alışverişinde bulunuyor

Avrupa, gıda fiyatlarındaki tırmanışı engellemek amacıyla farklı bir çözüm önerisi üzerinde tartışıyor. Avrupa ülkelerinde tarımsal emtia fiyatlarının düşmesine rağmen fiyatlardaki tırmanışın sürmesi nedeniyle hükümetler farklı çözüm önerileri üzerinde görüş alışverişinde bulunuyor.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, fiyat artışlarına ilişkin endişeler nedeniyle Avrupa ülkeleri genelinde hükümetler harekete geçmiş durumda. Birleşmiş Milletler Gıda Fiyatları Endeksi nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,7 oranında gerileme kaydetmişti. Ancak bu düşüşe rağmen perakendecilerin fiyat artışlarına devam etmesi kamuoyunun tepkisine yol açtı.

Tarımsal emtia fiyatları düşerken, perakende fiyatlarındaki artışın devam etmesi nedeniyle Yunanistan, Macaristan, Fransa ve İspanya gibi ülkelerin önlemleri artırdığı belirtildi. Eurostat’a göre, AB’de gıda fiyatları nisan ayında yıllık yüzde 20 oranında artış gösterdi. Böylece bu rakamın yüzde 8,1’lik yıllık manşet enflasyon oranının çok üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekilirken, sözkonusu dönemde yumurta fiyatları yüzde 22,7 oranında artış kaydetti. Tam yağlı sütün fiyatı yüzde 25, şekerin fiyatı ise yüzde 54,9 oranında artış gösterdi.

GIDA FİYATLARINA SINIRLAMA

Haberde, bu durum nedeniyle hükümetlerin halkın öfkesini yatıştırmak için daha fazla piyasa müdahalelerine yöneldiği belirtildi. Fiyat artışlarından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Macaristan ve Hırvatistan’da, temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını sınırlamak üzere harekete geçilirken, bu önlemler nedeniyle süpermarketlerin satın alımları sınırlamaya başladığı kaydedildi.

Yunanistan da, perakendecilerin gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerindeki kar marjlarını sınırlarken,  Fransa ise çeşitli ürünleri mümkün olabilen en düşük fiyata sunmak için süpermarketlerle görüşmelere başladı.

PEK ÇOK ÜLKEDE TARTIŞILIYOR

İspanya fiyat artışlarına çözüm olarak gıdada katma değer vergisini düşürürken, İtalya da makarna gibi çok tüketilen gıda maddelerinin fiyatını sınırlama konusunu masaya yatırdı.

Belçikalı tüketiciyi koruma kuruluşu Test Achats ise Fransa’nın enflasyonla mücadele sepeti önerisine benzer bir önlem çağrısı yaptı. Avusturyalı sendika AK de gıdalarda fiyat düzenlemesine gidilmesi için çağrıda bulunurken, Avrupa çapında 46 tüketici kuruluşunu temsil eden Avrupa Tüketici Örgütü Genel Direktörü Monique Goyens, bazı fiyat artışları haklı olsa da, pek çok işletmenin fiyatları şişirmek için fırsatçı bahaneler ürettiğine ilişkin şüphelerin arttığını söyledi. Goyens, tüketicileri fiyat artışlarına karşı koruması için hükümetleri göreve çağırdı.

DÜNYA BANKASINDAN ÇAĞRI

Dünya Bankası da yayınladığı raporda, hükümetlerin yaşam maliyeti krizinden muzdarip olan kesimleri desteklemesine yönelik çağrıda bulunurken, fiyat kontrollerinin ve sübvansiyonların tüketiciler ve üreticiler için fiyat sinyallerini bozduğunu ve bu önlemlerin yetersiz olduğunu paylaştı.

PERAKENDECİLER KARŞI ÇIKIYOR

Perakendeciler ise hükümetlerin aldığı kararlara tepki göstererek fahiş fiyat uygulamadıklarını savundu.  Macaristan’ın güneyindeki Pécs’te süpermarket işletmecisi olan Kodály Delikatessen, bazı ürünlerin toptan satış fiyatının üst sınır perakende fiyatından daha yüksek olduğunu ileri sürerken, zararına satmaya zorlandıklarından şikayet etti.