Turizm

Faik Kaptanoğlu: Antalya'ya yeni havalimanı şart!

Faik Kaptanoğlu: “Her yıl turist sayısı yükseliyor. Sadece yeni tesisler değil mevcut otellerin ilave yatak koymaları konaklama sektörünü olumsuz etkiliyor,Antalya'ya yeni havalimanı şart" dedi



Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye, Avrupa'nın en fazla turist çeken ülkeleri Fransa, İspanya ve İtalya'nın yer aldığı Akdeniz çanağındaki turistik ülkeler arasında yatak sayısındaki artışla ilk sıraya yükseldi. Türkiye'de 2009'dan bu yana konaklama tesislerindeki yatak sayısında artış yüzde 31, İspanya'da yüzde 13, Yunanistan'da yüzde 10 ve İtalya'da yüzde 5 olarak gerçekleşti. İtalya'yı 1,8 milyon yatakla İspanya takip etti. Son 5 yılda Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülke ve Türkiye'de konaklama tesislerindeki yatak sayısı yüzde 12 artarak 12,8 milyondan 14,4 milyona çıktı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın teşvikleri kaldırması gerektiğini söyledi. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ise, Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin konaklama süresini kısalttığını belirtirken, Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkanı Faik Kaptanoğlu da turizme altın yumurtlayan tavuk gibi bakılmaması gerektiğine değindi. Turizmcilerin görüşleri şöyle:


‘TEŞVİKLER İŞTAH KABARTIYOR’

Suat Çavuşoğlu (TÜRSAB Alanya BYK Başkanı)


"Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm sektöründe yatırımı arttırmak için çeşitli teşviklerde bulunuyor. Bu nedenle turizm çok fazla rağbet gören bir sektör haline geldi. Bakanlığın verdiği teşvikler şirketlerin iştahını kabartır cinsten. Bir de teşvikten dolayı vergi indirimi olunca haliyle yatırımcılara cazip geliyor. Bu nedenle yatak arzı kontrolsüz biçimde artıyor  ancak talep yok. Arzın kesinlikle durdurulması gerekiyor. Zamanında İspanya'da da bu sorunlar yaşandı. İspanya yasak getirerek arz artışına 'Dur' dedi. İspanya'nın bir dönem yaşadığı sorunları şimdi bizler yaşıyoruz. Arz çok talep yok. Arzın bir an önce durdurulması gerekiyor. Fizibilite çalışmaları yapılarak bunların önüne geçilmesi gerekli. Otel ihtiyacı olan şehirlerde İstanbul, İzmir gibi veyahut doğu bölgesinde bunlar teşvik edilebilir ama Akdeniz'deki destinasyonlarda kesinlikle arzın durdurulması gerekiyor. Aksi takdirde fiyatlar inecek ama doluluk olmayacak. Bazı nadir otellerde doluluk yaşanıyor. Bunlar çok bilinen oteller. Bilinmeyen oteller ortada kaldı.”


‘GECELEME SAYISI DÜŞTÜ’

Burhan Sili (ALTİD Başkanı)


"Bu sıkıntıyı daha önce de belirtmiştik bunun bir şekilde regüle edilmesi lazım. Arz-talep artışı ile orantılı olmadığı sürece bu sorunlar sürekli tekrarlanacak. Bunların zararını bu sene de gördük. Şu sıralar iklimle beraber Avrupa'da da arz artışı görünüyor. Bizim kendi içimizdeki artış taleple orantılı olmadığı için sorunlar var. Geceleme konusunda çok ciddi düşüşler var. Bu yüzden yataklar dolmuyor. Eskiden gelenler 2-3 hafta kalırlardı şimdi bu 3-4 güne düştü. Gecelemenin kısalması yatak arzının artmasıyla beraber ciddi bir düşüş yaşanmasına neden oldu.”


‘ÇARE YENİ HAVALİMANINDA’

Faik Kaptanoğlu (ALTAV Başkanı)


“Her yıl turist sayısı yükseliyor. Maalesef yatak sayısı daha da çok yükseldiği için istenen doluluklar yaşanmıyormuş gibi bir algı oluşuyor. Sadece yeni tesisler değil mevcut otellerin ilave yatak koymaları konaklama sektörünü olumsuz etkiliyor. İlave havaalanı ve yeni destinasyonlar bu soruna çare olacaktır. Yoksa gelen turist sayısı çoğalmaz. Bu sene artış var deniliyor ama o kadar çok yatak var ki gelen turist yetmiyor. Serbest ticaretin önüne geçilmediği sürece arzın önüne geçilmesinin de bir imkanı yok. Turizmcinin gözünde turist altın yumurtlayan tavuk konumunda. Mevcut turizmcilerin yeni yatırımları da oluyor. Bunların karşılanmasının tek çaresi yeni bir havaalanı olacaktır. Turistler Antalya çok uzak olduğu için Alanya'yı tercih etmiyor. Alanya Gazipaşa Havalimanı'nın ise kapasitesi zaten ortada."



Yeni Alanya