Kent Haberleri

Faik Tütüncüoğlu: Çeşme'yi dünya konuşuyor!

Faik Tütüncüoğlu: "Dünyada yaşanabilecek, gezilebilecek 31 yer seçti. Çeşme'yi 8. sıradan, İstanbul'u ise 19. sıradan işaret etti. Biz daima prensiplere bağlıyız, insanların yaşaması için her türlü imkanı sağlıyoruz."


Dünyada Çeşme 8. İstanbul 19. sırada Son yıllarda bu kadar büyüyen, bu kadar değeri artan, yıldızı parlayan başka bir yer var mı bilmiyorum, Çeşme bu gözle görülüyor, siz neler düşünüyorsunuz? 


2009 yılında New York Times gazetesi araştırma yaptı. Dünyada yaşanabilecek, gezilebilecek 31 yer seçti. Çeşme'yi 8. sıradan, İstanbul'u ise 19. sıradan işaret etti. Biz daima prensiplere bağlıyız, insanların yaşaması için her türlü imkanı sağlıyoruz.


15 yıl önce Çeşme'de su yoktu. İnsanlar tuzlu su içiyordu. 2000 yılından itibaren Çeşme suya kavuştu. 

Gerçekleştirdiğimiz projeler sayesinde bugün oldukça tatlı bir suyumuz var. Biz önceden 10 bin ağaç diktik, tuzlu su yüzünden 8 bini kurudu. Ege Orman Vakfı ortaklığında en son 1 milyon ağaç diktik, büyük bir bölümü tuttu. 

Biz Çeşme'yi her yönüyle koruyoruz. Çeşme'de betonlaşmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. 


Yeni yat limanlarıyla ilgili projeleriniz var mı? 

Yat limanlarını geliştirmeliyiz Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile ilk başdan beri tanışığız. Akdeniz'de yat turizmde en az paza kazanan biziz. Binali Yıldırım geldiği zaman dedik ki, "Sayın Bakanım Çeşme'nin yat limanını ya siz yapın ya da bize verin geçici olmamak kaydıyla." O da "Size tehsis edemeyiz" dedi. Çeşme'deki yat limanı şehiriçi yat limanıdır. Diğer yat limanlarında nizamiye kapısı var, kimse içeri giremiyor. Burası bir çekim merkezi oldu. Ondan sonra bizim Şifne'de 850 yatlık bir yat limanımız vardı. Bakan Bey bize bunun 2012'de ihaleye çıkacağını söylemişti çıkmadı, bu sene ihaleye çıkacağını zannediyorum. Diğer yat limanlarımız var, çalışmakta olan yerlerimiz var bunlar yetmiyor. 


Daha da geliştirilmesi vardır. Bugün bakıyorsunuz İtalya ve Yunanistan'da 10 tane yat limanını beraber görüyorsunuz. Bunları geliştirirsek Türk ekonomisine katkısı olacak. 


7 sene oldu turizm bölgesi ilan edildi ama planlama yok. Yatırım yapacak insanlar geliyor ama planlama sorunuyla karşılaşıyoruz. 

Buraya yapılacak yatırımlarla kimsenin cebine girmeyecek, devlet kazanacak. Esnafımız kazanacak. 

Gelen döviz hesabı maliyemizin kasasına girecek. 


Sakız ağacını destekliyoruz Sizin yeşil alanların ve imar durumlarının korunmasında büyük çabalarınızın olduğunu biliyoruz, bu konularda neler söylersiniz? 


Biz başladığımızda, 1989 yılında şöyle bir karar aldık, doğayı bozmayacağız, Çeşme'yi betonlaştırmayacağız. Sonra bir karar daha aldık Çeşme'de her şeyi Türk aile yapısına uygun yapacağız diye. Biz yeşili çoğaltacağız dedik ve her parselde 35-40 metrede ağaç dikilmesini gerçekleştirdik. Şimdi buna bir şart daha getirdik. Bundan böyle belirlenen bölgelerde, evlere dikilen ağaçların %50'si sakız ağacı olacak. Biz sakız ağacını elimizden geldiği kadar teşvik ediyoruz. 


Sakız ağacı sanayi dahil birçok sektörde kullanılıyor. Yine Çeşme'de baktığımız zaman, dünyada yetişmeyen 'Sakız Cinsi Koyun' vardır. 

Bunlar 2 senede 3 doğum yapabiliyor. Son 5 senedir bunu teşvik ediyoruz. Bu sene sakız koyunu projemiz ileri gitti, 5 bin liraya kadar f j alıcı buldu. Bunu da Çeşme'de geliştirmeye gayret ediyoruz. Sonuç olarak hem sakız ağacı hem de sakız koyunu projelerini teşvik etmeye çalışıyoruz. 


Yenigün TV'de Perşembe günleri saat 15.00'te yayınlanan Teni Gündem' programına konuk olan Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Çeşme'de dördüncü dönemine onay istiyor. "Daima Çeşme'yi geliştirmeyi düşünüyorum. Buna da son güne kadar devam edeceğim" diyen Tütüncüoğlu pek çok konuda yönelttiğim sorulan içtenlikle cevapladı. 


"Hiç çekinme ne istersen sorabilirsin" derken kendine olan güveni sergiliyordu. Kolay değil Çeşme gibi örnek bir ilçede 3 dönemdir alnının akıyla başkanlık yapmanın gururunu yaşıyordu. Seçimlere çeyrek kala, önce biraz siyasetten konuştuk sonra da mevcut projelerini değerlendirdik. O gün itibariyle CHFden Çeşme'ye talip 13 aday adayı olduğunu ifade eden Faik Başkan, ancak bunların çoğunun Çeşme'nin dışmda yaşadığına dikkat çekti. Hiçbirinden çekinmediğini, sadece işine baktığını ve Çeşme'yle ilgili projelerini gerçekleştirmek için tüm gücüyle çalıştığını anlattı. Sohpetimiz soru-cevap şöyle devam etti: Başkanım hem izleyicilerimiz hem de okuyucularımız için öncelikle kendinizi tanıtır mısınız? 


Çeşme'de doğdum. İlk ve ortaokulu Çeşme'de okudum. 

Daha sonra İstanbul'da askeri liseye girdim ve subay çıktım. Albaylığınım 2. senesinde kendi isteğimle görevimden ayrıldım. 


1989 yılında Çeşme Belediye Başkanı oldum.3. dönemim bitiyor. Çeşme'ye elimizden geleni yapabilmek ve önemli projelerimizi tanılayabilmek için arkadaşlarımın da desteğiyle bir dönem daha devam etme karan aldım. 

Yeni yasaya göre Alaçatı Belediyesi ve diğer belde belediyeleri ne olacak? 


Bunların hepsi Çeşme Belediyesine mi bağlanacak? 

Vatandaş bu soruların ceHr vaplarını merak ediyor. 

Bütünşehir yasası çıktı. Bütünşehir yasasında bulunan köyler ve beldeler kaldırılıp, bunlar belediyeye bağlı olan mahalleler şeklinde olacak. Nereler bütünşehir ilan edildiyse buradaki köyler ve beldeler kaldırılıyor. Sınırlarımız Urla ve Karaburun'a kadar uzanıyor. Bu değişiklik Alaçatı ve üç köyümüzde de olacak. 

Çeşme Belediyesi'nin kendi parası var. Hiçbir yere borcumuz yok. Dünya Bankası'na borcumuz yok. Çünkü biz çalmayan ve çaldırmayan bir belediyeyiz. 


Çeşme'nin yapısı bozulmasın 

TOKİ konusu basında da çok yer aldı. Kimi destek çıktı buna, kimi de karşı çıktı. TOKI'yle ilgili en son durum ve konuyla ilgili düşünceleriniz nedir? 

Mart ayında belediyeye bir plan gönderdiler. Gelen planlara göre buranın 6.60 olan yüksekliğil2.80'e, iki olan kat izni 4'e çıkarılmış 1000 metrekare olan parsel izni ise 500 metrekareye düşürülmüş.Böylelikle Çeşme'de 43 hektarlık bir alana 4128 daire yapma yolu açıldı. Biz de buna itiraz ettik. Çeşme'nin mimari dokusunun maksimum 2 katlı olduğunu çeşmedeki herkesin buna eksiksiz uyduğunu ve yapılacak 4 katlı konutların Çeşme'nin sosyal yapısı ve mimarisini bozacağını, tamiri zor yaralar açacağını söyledik. En başından beri söyİüyoruz ki biz TOKI'ye değil TOKI'nin Çeşme'nin yapısmı bozacak şartlara kaşıyız. Eğer konu maddi durumu uygun olmayan kişileri ev sahibi yapmaksa belediyenin TOKI'ye komşu olan arazisinde Nisan 2010'dan izin alamadığı konutlara izin versinler. Biz daha önce Çeşme Kent ve Belkent'te yaptığımız gibi konutları yapalım. Çeşme'nin yapısı bozulmasın. 


Turizmle ilgili çalışmalarınız nelerdir? 

Çeşme'ye zengin turistin gelmesi için en az 5-6 tane golf sahası düşündük. Biz Turizm Bakanı'na dedik ki, "Futbol sahalan yeni turizm merkezileri oluyor. Futbol takımlan buralariçin (Turizm Bakalığı'ndan 200 dönüm yer talep ettik.) Ama burdan daha henüz bir şey çıkmadı. 


Dalyan projesi Diğer projemiz, Dalyan'dan başlayıp Hıca, Hıdır bölgesini koruma bölgesini ilan etmek istiyoruz. Burası sadece olta balıkçılığı bölgesi olacak. Dünyada örnekleri var. Bu projeyi de önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmek istiyoruz. Herkes burada vakit geçirecek, istanbul Boğazı'ndaki gibi olmasını istiyoruz. Çeşme'de yapılacakları sıralarsak öncelikle sıcak suyu evlerde ısıtmada kullanmak, sonra termal sağlık merkezini kurmak, sakızı geliştirmek, Çeşme'yi betonlaştırmadan geliştirmek bizim görevimizdir. 


Engellilerle ilgili çalışmalarınız nelerdir? 

Meclisimizde karar aldık. Bankalar, noterler, devlet daireleri giriş ve iç kısımları engellilerimize göre düzenlenecek dedik. Bunlar problemler yaratıyor, bunlan yapmamız lazım. 

Biz bunların hepsine başladık. Bankalar bunlan tamamladı, devlet daireleri daha düzeltilmedi. 


Seçimlerde adaysınız, ne düşünüyorsunuz bununla ilgili? 

Biz kalkıp propaganda yapmadık. Neye ihtiyaç var, biz bunu düşünüyoruz. Biz kendi işimizi yapıyoruz. Halk istiyorsa seçilirsiniz, halk istemiyorsa seçilmezsiniz. Ben onun için daima Çeşme'yi geliştinneyi düşünüyorum. Buna da son güne kadar devam edeceğim. 


Son sözlerinizi alabilir miyiz? 

Çeşme'yi dünya konuşuyor. Türkiye de konuşsun. Biz 907lı yıllarda dünyada ses getirecek projeler yapıyorduk. Herkesi Çeşme'ye bekliyoruz. 

Çeşme'de her şeyi bulabilirler. Sıcağı, denizi, kumu, sağlığı Çeşme'de bulabilirler. 


Yenigün