Kent Haberleri

Faiz artışı enflasyonu ne yönde etkiler? Uzman ekonomist faiz kararını değerlendirdi

PPK, faiz oranlarında önemli bir değişikliğe gitti. Politika faiz oranı 250 baz puanlık bir artışla yüzde 17,5'e yükseltildi. Ekonomist Filiz Eryılmaz, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi. İşte detaylar... Artan enflasyon ve ekonomik dengeleri koruma ihtiyacı nedeniyle alınan kararla birlikte politika faiz oranı 250 baz puanlık bir artışla yüzde 17,5'e yükseltildi


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün yapılan toplantı sonucunda faiz oranlarında önemli bir değişikliğe gitti. Artan enflasyon ve ekonomik dengeleri koruma ihtiyacı nedeniyle alınan kararla birlikte politika faiz oranı 250 baz puanlık bir artışla yüzde 17,5'e yükseltildi.

Kararın açıklanmasının ardından ekonomist Filiz Eryılmaz, TCMB'nin yeni faiz kararını CNN Türk'te yayınlanan Gece Görüşü programında değerlendirdi. Eryılmaz, Merkez Bankası'nın politika değişikliği ile açıklamaları oldukça dikkat çekti.

İşte o açıklamalar...

Filiz Eryılmaz, Merkez Bankası'nın politika değişikliği ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Merkez Bankası bize dedi ki 'Ben bugüne kadar faiz kararıyla ekonomide parasal sıkılaştırmayı yapıyordum. Bundan sonra sadece faiz silahıyla değil, faiz silahının yanında bir takım silahlar getirerek enflasyonla ve mücadele edeceğim.' Bireysel kredilerin bu kadar güçlü olması güçlü talep yaratıyor. Güçlü talep, enflasyonu yukarı çekiyor hem de güçlü bir ithalat talebini gündeme getiriyor. Bu hem dış ticaret açığını hem de cari açığı yukarı çekiyor."

Eryılmaz ayrıca, faiz artışının enflasyonla mücadelede etkili bir adım olduğunu belirterek, piyasadaki likidite fazlasının çekilmesinin önemine vurgu yaptı. Güçlü likiditeye yönelik çekici adımların atılması gerektiğini ve kredi talebinin kısılmasının önemine değindi.

"MERKEZ BANKASI'NIN ALDIĞI KARARLAR DOĞRU"

"Merkez Bankası'nın bugün aldığı kararlar doğru" diyen Eryılmaz,  "Enflasyonla mücadele edeceksek bireysel kredilerin baskılanması tabii ki rasyonel. Çeşitli krediler var. Düşük ve dar gelirlilere uygulanan krediler var. Bunlarda bir tavan uygulanmayacak. Özel tüketime gidilecek krediler kısıtlamaya gidilecek. Dar gelirli kesim enflasyon karşısında en çok zarar gören kesim olduğu için bu grup fazla baskılanmak istenmiyor" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın aldığı bu faiz kararı, ekonomik istikrarı sağlama ve enflasyonla mücadele etme amacını taşıyor. Ekonomistler, alınan bu politika kararının ekonomik dengeyi korumada önemli bir adım olduğunu belirterek, gelecekteki ekonomik gelişmeleri yakından takip edeceklerini ifade ediyorlar.

Düğün hazırlığı yapanlara müjde: 26.296 TL'lik evlilik paketi 19.999 TL'ye düştü

Türkiye'de satışa çıktı: Yeni Hyundai Kona fiyatıyla ortalığı karıştıracak

Uzun yola çıkan herkesi ilgilendiriyor; Bolu Dağı Tüneli ile ilgili kritik karar